KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓK

A MITEM-előadásokat követően találkozhatnak a produkciók alkotóival, mely által mélyebb bepillantást nyerhetnek egy-egy előadás születésébe, és egyúttal lehetőség adódik, hogy megoszthassuk egymással és az alkotókkal a gondolatainkat, élményeinket, valamint föltegyük a látottakkal kapcsolatos kérdéseinket.

 

Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet! 

Műsorarchívum 2022

Színházi Olimpia

Világszínház – az egész országban

Legyen mindannyiunk közös ünnepe 2023-ban a magyarországi Színházi Olimpia!

Jövő év áprilisától júniusig a színházi világ Magyarországra költözik. A X. Nemzetközi Színházi Olimpia programjai a Nemzeti Színház koordinálásával valósulnak meg úgy, hogy a nagyszabású eseménysorozatba az előadó-művészetek minden ága bekapcsolódik. Tervek, programok Debrecentől Miskolcon át a Nemzeti Színházig, a tánctól a bábon át az operettig.

 

 

A Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) nyitottságának és magas színvonalának elismerése, hogy 2023-ban a Nemzeti Színház koordinálhatja a világszínház egyik legkülönlegesebb eseményét, a Színházi Olimpiát. Ezt emelte ki Vidnyánszky Attila, a Nemzeti igazgatója a MITEM szakmai eseményén, amelyen a jövő évi programsorozat fő partnerei ismertették terveiket. Vidnyánszky az elveket hangsúlyozta:

a mostani háborús helyzet is csak megerősít minket abban, hogy nem szabad bezárkózni, ma mindennél fontosabb a nyitottság és a párbeszéd.

Az igazgató azt is elmondta, hogy van néhány hazai intézmény, amely nem csatlakozott a programhoz, de abban bízik, hogy végül valóban közös ünnep lehet a Színházi Olimpia 2023-ban.

Soha ekkora szabadságban még nem szerveződött az olimpia, mint ahogyan a magyarországi: minden csatlakozó hazai teátrum, minden előadó-művészeti ág egy-egy meghatározó szakmai szervezete vagy intézménye maga keres külföldi és határon túli partnert, mindenki saját hatáskörben dönt a szakmai programokról, tájékoztatott a szervezés elvéről az igazgató. 

Félre kell tennünk azt, amiben nem értünk egyet, és közösen kell megragadnunk az olimpia által kínált lehetőséget arra, hogy azt hangsúlyozzuk, ami összeköt bennünket

– ezt már az olimpia egyik vidéki pil­lérét jelentő Miskolci Nemzeti Színház igazgatója mondta. Béres Attila aláhúzta: mindennek megvan a maga ideje és helye, de a Színházi Olimpia nem a vitáké, hanem az összefogásé. Az alapításának 200. évfordulóját jövőre ünneplő miskolci teátrum kiemelt vendége lesz a legrégebbi magyar kőszínház, az 1821-ben alapított kolozsvári, tervezik a nemzeti színházi státussal rendelkező intézmények találkozóját is.

A Csokonai Színház lesz a másik jelentős vidéki pillér 2023-ban. Gemza Péter igazgató elmondta: a jelenleg felújítás alatt álló, 155 éves színházépület átadásával nyitják meg a debreceni programokat, amelyek között szerepel egy országos színházi találkozó és egy nemzetközi amatőr színházi fesztivál is.

Az alapító üzenete

Az olimpia alapötlete az volt, hogy a színházon keresztül dialógust teremtsenek a különböző ideológiákat és esztétikai elveket valló alkotók között. Ahogy már az ókori olimpiák eszménye is a béke volt, így teszünk mi is, akik a Színházi Olimpiát alapítottuk, amiben nagyszerű társra leltünk Vidnyánszky Attilában, a budapesti Nemzeti Színházban és a gazdag színház kultúrával rendelkező Magyarországban – mondta a 2023-as eseménysorozat sajtótájékoztatóján Theodórosz Terzopulosz, a Nemzetközi Színházi Olimpia alapítója. A görög rendező 1994-ben Delphiben, a görög színház bölcsőjében indította útjára a mozgalmat olyan rendezőnagyságokkal, mint a japán Tadasi Szuzuki, az orosz Jurij Ljubimov, a német Heiner Müller és az amerikai Robert Wilson. Magyarország olyan városok után kapta meg a tizedik olimpia rendezésének a jogát, mint például Moszkva, Szentpétervár, Szöul, Peking, Új-Delhi és Wrocław.

 

Kulcsár Edit, a Színházi Olimpia ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy több független színház – így a Szkéné, a Jurányi és a Bethlen Téri Színház is – csatlakozik a programokhoz, elsősorban kortárs drámákat érintő témákban. Míg a MITEM-en szinte kizárólag európai társulatok léptek fel, az olimpiára több tengeren túli színház meghívását tervezik, ezért mexikói, kanadai és egyesült államokbeli partnerekkel is tárgyalnak.

A Nemzeti Színház által koordinált főprogram mellett, amely a MITEM-hez hasonlóan a világ legjelesebb alkotóit vonultatja majd fel, olyan együttműködőket említett Vidnyánszky Attila, amelyek Madách Imre születésének jövőre esedékes 200. évfordulójához és Az ember tragédiájához kötődnek. Az Operaház új operát mutat be, a Müpa a Madách-mű ihletésére már korábban megszületett zenei feldolgozásokat gyűjti csokorba, a Színház- és Filmművészeti Egyetem bemutatóján pedig minden színt más-más országból érkező színművészeti iskolák hallgatói adnak majd elő. Az Operettszínház programjáról Kiss-B. Attila igazgató számolt be: az igazán világraszóló magyar műfaj, az operett egyik leghíresebb darabjának, a Csárdáskirálynőnek minél több előadását hívják majd meg. Az ország 13 szabadtéri színháza is részt vesz az olimpián, mint arról Nyakó Béla, a terület szakmai szervezetének alelnöke beszámolt: hazai, határon túli és külföldi produkciók utaztatása mellett különleges szabadtéri Shakespeare-előadással készül a marosvásárhelyi Spectrum Színház és a Maros Táncegyüttes. 

– A teljes magyar bábos szakma bekapcsolódik a Színházi Olimpia rendezvénysorozatába, nemcsak a 13 hivatásos bábszínház, hanem a függetlenek is – tájékoztatott Asbóth Anikó, a Magyar Bábművészek Szövetségének elnöke. A hivatásosok regionális központokként működnek majd, így az olimpia bábos, vásári és utcaszínházi kínálata az egész országot le fogja fedi.

Kiss János, a Magyar Táncművészek Szövetségének társelnöke kiemelte: Budapest mellett a táncművészet vidéki bázisaira is alapoznak a programok szervezésekor a tánc minden műfajában.

A Színházi Olimpia 2023 áprilisától június végéig, húsvéttól szentivánéjig tart majd Magyarországon.

 

Ungvári Judit, Kornya István

 

(2022. június 4.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország