KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓK

A MITEM-előadásokat követően találkozhatnak a produkciók alkotóival, mely által mélyebb bepillantást nyerhetnek egy-egy előadás születésébe, és egyúttal lehetőség adódik, hogy megoszthassuk egymással és az alkotókkal a gondolatainkat, élményeinket, valamint föltegyük a látottakkal kapcsolatos kérdéseinket.

 

Műsorarchívum 2021

MITEM 2021

Orbán Viktor fogadta a Színházi Olimpia szervezőit

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta Theodórosz Terzopulosz görög rendezőt, a Színházi Olimpia alapítóját, illetve Valerij Fokin orosz színházi rendezőt, akik a VII. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozóra érkeztek Magyarországra, valamint Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját.
 
Fotó: Benkő Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda.

 

A megbeszélésen áttekintették a 2023-ban Budapesten megrendezendő Színházi Olimpia terveit és előkészületeit - mondta a sajtófőnök, emlékeztetve: a Színházi Olimpiát 1994-ben Theodórosz Terzopoulosz kezdeményezésére alapították meg. Létrejöttének célja a különböző színházi kultúrák és iskolák összekötése egy fesztivál égisze alatt, melynek során a szakma és a közönség átfogó képet kaphat a világ színházművészetének örökségéről illetve a kortárs színházi tendenciákról. Az esemény teret ad az alkotók és a nézők közötti párbeszédnek, valamint az előadásokon és szakmai fórumokon lehetőség nyílik a színházi társulatok közti kapcsolatépítésre illetve egymás kulturális tradíciójának megismerésére is. Az eseményen az előadások egy téma köré szerveződnek, és az elnevezés ellenére a Színházi Olimpián nincsenek versenyelemek vagy díjak. A szervezetnek két adminisztratív központja van, az egyik Athénban, a másik Japánban található.
A tizedik MITEM lesz a tizedik Nemzetközi Színházi Olimpia
Theodórosz Terzopoulosz, a Színházi Olimpia alapítója, a VII. MITEM 2020. januárjában rendezett sajtótájékoztatójának díszvendégeként jelentette be, hogy Magyarország elnyerte a 2023-as Színházi Olimpia rendezési jogát.  |  Fotó: Eöri Szabó Zsolt
   
Theodórosz Terzopoulosz 2020 januárjában Budapesten jelentette be, hogy Magyarország nyerte el a 2023-as, 10. Színházi Olimpia rendezési jogát. Az eseményt Madách Imre születésének 200. évfordulóján tartják meg, a Nemzeti Színház éves Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozójával együtt.
A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban úgy nyilatkozott: a Színházi Olimpia magyarországi rendezése egyedülálló lehetőség a magyar kultúra számára, hogy felmutathassa világraszóló értékeit határon innen és túlról, valamint diplomáciai szempontból is megerősítse pozícióit.
 
MTI

(2021. október 8.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország