Színházi Olimpia / MITEM

A hatalom pokla

Mitem krónika XVI. (Bros)

Nyomasztó képsorok, erős effektek, szokatlan, formabontó megoldások. Romeo Castellucci és a cesenai Societas társulatának Bros című előadása Magyarországon is nagy sikert aratott a MITEM programjában. Az olasz sztárrendező nyugtalanító víziója nyomán bizonyára sokakban felmerült a kérdés: milyen világban is élünk egyáltalán?

Tovább olvasom
Színházi Olimpia / MITEM

Léghuzatban - Jean Bellorini a színházi együttlétről, a laikus úrvacsoráról és arról, hogy miért érdekes a kortárs franciának egy szovjet vígjáték

A francia Théâtre National Populaire egy igazi kelet-európai történettel érkezik a 9. Madách Nemzetközi Színházi Találkozóra. Jean Bellorini társulata visszatérő vendégként ezúttal Nyikolaj Erdmann Az öngyilkos című, a Szovjetunióban sokáig betiltott darabját mutatja be. A rendezőt a címet kiegészítő „szovjet vaudeville” kifejezésről és a „népszínház” mai jelentéséről is kérdeztük.

Tovább olvasom
Színházi Olimpia / MITEM

A sokszínűség harmóniája

Mitem krónika XV. (Anasztászisz (Feltámadás), Történetek a Mahábháratából, Csíksomlyói passió)

Talán világviszonylatban is kevésszer mondható el, hogy ennyiféle kultúra találkozott volna egymással egy színpadon, mint történt az az Eugenio Barba rendezésében megvalósult Anasztászisz (Feltámadás) című világszínházi produkcióban a MITEM-en. A különleges kulturális kapcsolódások Eugenio Barbán keresztül vezetnek a Teatro Tascabile di Bergamo társulatához, amely az indiai Kalatharangini Kathakali Iskolával együttműködésben valósította meg Kelet és Nyugat újabb izgalmas találkozását, a Történetek a Mahábháratából című kathakali stílusú klasszikus indiai táncszínházi előadásban.

Tovább olvasom
Színházi Olimpia / MITEM

Heiner Goebbels: „A színpad nem az a hely, ahonnan a saját véleményemet hirdethetem”

Heiner Goebbels együttműködésekről, saját „politikájáról”, meglepetésekről és butaságokról

A színpad számomra nem az a hely, ahonnan a saját véleményemet hirdethetem. Nincsenek válaszaim, csak kérdéseket tudok közvetíteni – mondja Heiner Goebbels, a 20. századi Európa valós és alternatív történelméről készült vízió rendezője. A német zeneszerző és rendező a Mindaz, ami történt és történhetne című nagyszabású és látványos előadásával szerepel a Színházi Olimpián június 8-án és 9-én a Tüskecsarnokban.

Tovább olvasom

Elmarad az indiai Macbeth!

Tisztelt Közönségünk! Az indiai Chorus Repertory Theatre Macbeth című előadását hiába terveztük egy későbbi időpontban megtartani, a manipuri régióban pusztító árvizek következtében a helyzet továbbra sem javult annyira, hogy a társulat turnéra utazhasson. Az előadás elmarad. Megértésüket köszönjük!

Tovább olvasom
Nemzeti Magazin, X. évfolyam, 9. szám

Világszínház történelmi leckékkel

Miért aktuális a franciának egy szovjet darab? Hogyan rombolják életünket az új ideológiák? Milyen is Európa – színházi szemmel? A MITEM és a Színház Olimpia sztárrendezői válaszolnak: Jean Bellorini, Heiner Goebbels, Andrei Șerban. Papjelöltből színházigazgató – a mexikói színház legendája: Luís de Tavira. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.

Tovább olvasom
2023. május 20., szombat, 18 óra,  Első emeleti előcsarnok

Eugenio Barba – Nicola Savarese:  A színház öt kontinense – tények és legendák a színész materiális kultúrájáról

Egy különleges színházi útikönyv

Az Anasztászisz (Feltámadás) ISTA Theatrum Mundi előadás előtt tartjuk meg a Eugenio Barba – Nicola Savarese: A színház öt kontinense – tények és legendák a színész materiális kultúrájáról című könyv bemutatóját a szerző, Eugenio Barba részvételével.  A bemutató további résztvevői Regős János és Pintér-Németh Nikolett (fordítók), valamint Antal Zsolt (a könyvet kiadó Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese, a Németh Antal Drámaelméleti Intézet intézetvezetője).

Tovább olvasom
Színházi Olimpia / MITEM

Cassandra ruhái

Mitem krónika XIV. (Resurrexit Cassandra)

Egész kis ökológiai blokkot alkotott a MITEM fesztiválprogramjában a legutóbbi előadások közül a londoni Complicité és a Belgiumból érkező Troubleyn-Jan Fabre Színháza produkciója. Utóbbi előadás, a Resurrexit Cassandra leginkább történetfilozófiai megközelítése és különleges szimbolikája okán volt figyelemre méltó.

Tovább olvasom
Színházi Olimpia / MITEM

Kelet-nyugat mesteri párbeszéde

Mitem krónika XIII. (A megesett hercegnő története)

Igazi színházi varázslat történt meg az Eiffel Művészeti Stúdió Bánffy Miklós Színpadán május 18-án és 19-én. Silviu Purcărete különleges kabuki-adaptációjában, A megesett hercegnő története című előadásban ugyanis frigyre lépett a japán és a nyugat-európai színház világa, immár visszavonhatatlanul. A nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház bravúros produkcióját rockkoncert-siker, állótaps, és szűnni nem akaró ováció fogadta, ahogy az már egy ilyen reprezentatív esküvőhöz illik.

Tovább olvasom
Színházi Olimpia / MITEM

Silviu Purcărete: „A szépséget éppen a műfajok, a stílusok egyvelege adja”

Május 18-án és 19-én az Eiffel Műhelyházban

Különleges előadással érkezik a 10. Színházi Olimpia keretében megszervezett Madách Nemzetközi Színházi Találkozóra a Nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház: humor és önirónia, gyilkosság, reinkarnáció és a bosszú egyvelegét tárja elénk a Silviu Purcărete eredeti szövegkönyve alapján létrejött előadás, amelynek alapját a IV. Tsuruya Namboku kabuki darabja adja. A május 18-án és 19-én, azaz ma és holnap, a budapesti Eiffel Műhelyházban megtekinthető A megesett hercegnő története című, rangos díjjakkal is elismert produkció az európai és japán kultúra közötti párbeszédhez alkot érdekfeszítő kommentárt. A világhírű román rendezővel, Silviu Purcăretevel beszélgettünk. 

Tovább olvasom
Oldal tetejére

Algéria, Anglia, Belgium, Franciaország, Görögország, Grúzia, India, Japán, Kína, Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Németország, Olaszország, Románia, Szerbia, Ukrajna