10. MITEM - Ünnepel a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó

Sajtótájékoztatót tartott a Nemzeti Színház

A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház 2023. szeptember 30–október 23. között megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Nyitottság, kíváncsiság és a megértése kultúrája – ezek voltak azok a kulcsszavak, amelyek mentén 2014-ben létrejött a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó. A Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila és munkatársai kettős célt tartottak szem előtt: Magyarország is kerüljön fel a nemzetközi fesztiválok térképére, és a világszínház meghatározó alkotói jöjjenek Budapestre. A tervek valóra váltak!

Tovább olvasom
10. MITEM

Synergy World Theatre Festival

2017-ben a szerbiai Újvidéken alakult Synergy World Theatre Festival azzal a célkitűzéssel, hogy platformot biztosítson olyan színházaknak és társulatoknak, melyek különböző nyelvi közösségek és kultúrák határain működnek. A fesztivál alapítása óta Újvidéken működik a város támogatásával az Újvidéki Színház/Novosadsko Pozorište szervezésében; vezetője Venczel Valentin, aki 2013-2023 között a délvidéki magyar nyelvű teátrum igazgatója volt. Bár a fesztivál Újvidéken jött létre, útja 2023-ban a magyarországi Színházi Olimpia évében Budapestre a Nemzeti Színházba vezetett, ahol a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében látható.

Tovább olvasom
10. Színházi Olimpia és 9. MITEM

Osztovits Ágnes: Láthatatlan és látható szereplők

Három hónapig a világ színházi központja volt a Nemzeti Színház

Április 16. és június 6. között tizenöt előadást láttam a 10. Színházi Olimpia keretében megtartott 9. MITEM-en. Volt két hét, amikor háromszor jártam a Nemzetiben. Akkor ez soknak tűnt, de most, hogy vége, nagyon sajnálom, hogy nem láttam valamennyi produkciót. Persze azt is fájlalom, hogy idén nem jöttek orosz színházak, távol maradtak az ukránok, nem érkeztek meg az indiaiak. De élményben így sem volt hiány.

Tovább olvasom
Színházi Olimpia / MITEM

Beavatás a Tragédiába – Madách Projekt

Mitem krónika XXV. (Az ember tragédiája)

Minden idők leghatalmasabb Tragédia-adaptációja jött létre Vidnyánszky Attila rendezésében Budapesten, a Hajógyári-sziget csarnokában. A hazaiakkal együtt 12 ország több mint 200 színművész-növendéke vett részt a gigantikus produkcióban, amely a mintegy hétórás időtartamával szinte szakrális jellegű beavatást jelentett a nagy magyar drámaíró világába. A Madách Projekt ötletgazdája ezzel egy egészen különleges színházi emlékművet állított az írónak.

Tovább olvasom
Színházi Olimpia / MITEM

Esőcsinálók

Mitem krónika XXIV. (A homok hangja)

Észak-Afrika számunkra egzotikus, ám mindenképpen sokszínű kultúrájába kalauzolta el a MITEM nézőit A homok hangja című algériai előadás. A Théâtre Sindjab/Sindjab Theatre Company produkciójában a sivatagi népek számára oly fontos, esővel, vízzel kapcsolatos rítusok elevenednek meg, színpadi formába átdolgozva. 

Tovább olvasom
Színházi Olimpia / MITEM

A maszk útja - a teljes film

Epidaurosztól Párizson át Budapestig - a 10. Színházi Olimpia stábjának úti filmje 

A tradicionális görög maszkkal, amely a 10. Színházi Olimpia egyik szimbólumává vált, az olimpiaalapító görög rendező Theodórosz Terzopulosz ajándékozta meg a Nemzeti Színházat. Az ünnepélyes átadás a görög Epidauroszban, az ókori amfiteátrumban történt. A maszk kalandjainak miniepizódjait a Színházi Olimpia weboldalán és közösségi csatornáin is követhette a közönség. Az epizódokból összeállított úti film az indulástól kezdve a hazaérkezésig felöleli az európai körutat, bemutatva azt is, ahogy az Átmentem lélegzetelállító produkció részeként ifj. Simet László artistaművész vállán a Duna felett is átkelt a maszk.

Tovább olvasom
Színházi Olimpia / MITEM

Öngyilkos idők

Mitem krónika XXIII. (Az öngyilkos)

Szovjet vaudeville-ként jelzi alcímében Nyikolaj Erdman Az öngyilkos című művéből készült adaptációját Jean Bellorini. A francia rendező a Théâtre National Populaire előadásával immár második ízben érkezett Budapestre, tavaly Az Árnyak Játékát hozták el, ami nagy sikert aratott. Ovációban most sem volt hiány. 

Tovább olvasom
Színházi Olimpia / MITEM

Négy óra Tibetben

Mitem krónika XXII. (Nangsza Öbüm dákíni története )

Újabb egészen különleges kulturális találkozás helyszínévé válhatott a Nemzeti Színház. A Nangsza Öbüm dákíni története című tradicionális tibeti operával vendégszerepelt a Tibeti Előadóművészeti Intézet a MITEM programjában.

Tovább olvasom
Színházi Olimpia / MITEM

Poétikus vízió Európáról

MITEm krónika XXI. (Mindaz, ami történt és történhetne)

Egyedülálló formanyelvű különlegesen szép esztétikájú meditáció az európai történelemről Heiner Goebbels Mindaz, ami történt és történhetne című előadása. Az avantgárd színház egyik legjelentősebb képviselőjének történelemről elmélkedő grandiózus színházi tablóját a Tüskecsarnokban láthatta a MITEM közönsége.

Tovább olvasom
Oldal tetejére