Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet!

 
MITEM 2024

Szabadbérletek a MITEM-re!

11. MITEM 2024. április 6 – 28.

A 11. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót 2024. április 6 – 28.  között rendezzük. Biztosítsa be helyét a 2024-es MITEM előadásaira! MITEM szabadbérlettel akár 45%-os kedvezménnyel juthat be a különlegességeket ígérő fesztivál előadásaira.

Tovább olvasom
10. MITEM

„Ami az imént történt, máris történelem”

A Szcenárium szerkesztőinek kérdéseire a 10. MITEM szakmai vendégei válaszolnak

A nemzet színpadra állításai – amikor 2013 szeptemberében a Szcenárium első száma megjelent, Imre Zoltánnak ez a beszédes című kötete tartotta lázban a hazai színházi közéletet.

Tovább olvasom

„Ez korántsem egy passzív, enervált generáció”

Vidnyánszky Attilát a Szcenárium szerkesztői a nemzetközi Madách-projekt Tragédia-előadásáról kérdezték

Azzal, hogy Madách-projektünkkel tizenegy ország színinövendékeit szólítottuk meg, részemről el is dőlt, hogy a Tragédiát emberiség-drámaként viszem színre. Hiszen ezek a diákok, Kairótól Torontóig, Tbiliszitől Liverpoolig, az emberiséget, mai világunk egészét képviselik.

Tovább olvasom
10. MITEM

Európa színházi térképén a MITEM – Külföldi véleménycsokor a találkozóról

Mitem krónika (záró) 15.

Izgalmasnak és inspiratívnak tartják a MITEM-et, illetve a Nemzeti Színház szakmai munkáját a találkozó külföldi vendégei. Sikere volt a teátrum első Showcase-ének is, ez egyértelműen látszik a résztvevők reakciójából. Arra kértük a külföldi szakembereket, összegezzék itt szerzett tapasztalataikat, ezért körkérdéseket intéztünk hozzájuk. Összefoglaljuk az értékeléseket. 

Tovább olvasom
10. MITEM

Mit is rejt a titkok kapuja?

Mitem impressziók - dramaturg hallgatók írásai

Adott egy Juhász Ferenc tollából született káprázatos vers – A szarvassá változott fiú kiáltozása a titkok kapujából. Adott a beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház (mostani hivatalos nevén: Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház) közösségi műhelye. Egy kétségtelenül jelentőségteljes színházi előadás Vidnyánszky Attila életművében. Mindezek nyomán készült el a Szarvassá változott fiú című játékfilm 2013-ban. Film, színház és költészet (szoros szövetségben a zenével) médiumának keveredése. Az egész középpontjában mégiscsak a színházi nyelv, a teatralitás áll. Valamint a nagybetűs alkotás-teremtés.

Tovább olvasom
10. MITEM

Fenntartani a Tündérvilágot (Gogol: Háztűznéző)

Mitem impressziók - dramaturg hallgatók írásai

A történet egy pontján megnyílik a játszási lehetőség a nézők számára is: kit válasszon Agafja férjnek? Egy néző szerint le kellett volna passzolnia a jelölteket Arina Pantyelejnovonának, a nagynénijének. Ehelyett az Agafját játszó színésznő a gramofon tölcsérébe dobja a lehetséges neveket, majd néhány női nézőnek felajánlja, hogy húzzon, és ajánlgatja nekik az úriembereket. Ő pedig az elöl ülő férfiak között próbálta megtalálni lehetséges társát, mindezt nagy nevetések kíséretében. A játékon valami természetes összhangot lehet érezni, a darab kétharmadánál a szemünk láttára válik a társulat nagyon szerethetővé. Nem is lehet pontosan megfogalmazni az okát, a szórakoztatáson túl valahogy a színészek tiszta jósága is átitatja az előadást.

Tovább olvasom
10. MITEM

Szatirikus óda a szülőföldhöz – Petőfi Sándor: A helység kalapácsa, Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, Beregszász

Mitem krónika 14.

Talán már meg sem lepi a beregszászi társulat ismerőit, de ismét sikerült „megcsavarniuk” egy klasszikus művet, ezúttal Petőfiét. A költő jól ismert szatirikus hangvételű hőseposzából így lett egyben vallomás: a szülőföld szeretetének, a közösség erejének, s a mindent felülíró életigenlésnek a megkapó lenyomata. 

Tovább olvasom
Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország