KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓK

A MITEM-előadásokat követően találkozhatnak a produkciók alkotóival, mely által mélyebb bepillantást nyerhetnek egy-egy előadás születésébe, és egyúttal lehetőség adódik, hogy megoszthassuk egymással és az alkotókkal a gondolatainkat, élményeinket, valamint föltegyük a látottakkal kapcsolatos kérdéseinket.

 

Műsorarchívum 2023

Színházi Olimpia / MITEM

Angyali üdvözlet

Mitem krónika XX. (Fény-anyag)

Különleges spirituális szöveggel látogatott el Juliette Binoche a MITEM-re. A francia színésznő közreműködésével Mallász Gitta Az angyal válaszol című könyvének kivonata került színpadra Fény-anyag címmel olvasásperformanszként a Nemzeti Színházban. Az esemény azért is volt egészen kivételes, mert felolvasóesten már igen, de színpadi formában ez a szöveg még nem szerepelt sehol a világon.

A színházi találkozó legegyszerűbb, legelmélyültebb és bizonyos értelemben leginkább gondolkodásra késztető estéjét hozta Az angyal válaszol színpadi megjelenítése. A francia színésznő, valamint Szűcs Nelli, Varga Zsuzsa és Trill Zsolt segítségével életre keltek azok a nyolcvan évvel ezelőtti misztikus események, amelyeknek köszönhetően négy fiatal kapott tanítást hitről, szeretetről, életfeladatról. Közülük csak egy, a szerző élte túl a második világháború pokoli időszakát, s feljegyzéseit vitte magával Franciaországba, ahol végül a kötet megjelenhetett. 

 

Trill Zsolt, Szűcs Nelli, Juliette Binoche, Varga Zsuzsa  |  fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

Juliette Binoche a közönségtalálkozón elmesélte, hogy harmincöt éve foglalkozik ezzel a szöveggel, ami egyre inkább fontossá vált számára színészként is és a magánéletében is. Arról is beszélt, hogy ma különösen nagy segítséget adhatnak ezek a gondolatok, mert olyan világban élünk, amelyben sokféle irányból, nagyon nagy nyomás nehezedik az emberekre. Rendkívüli együttállás jött létre azáltal, hogy ezt a művet színpadra lehetett tenni itt, Budapesten – emelte ki a színésznő. Az esten látott olvasásperformansz rendezője, Wajdi Mouawad, a Théâtre National de la Colline igazgatója arról szólt, mindenkinek az életében van egy olyan pillanat, amikor úgy tűnik, hogy a láthatatlan mégiscsak létezik. Ekkor az embernek el kell döntenie, hogy ez igaz-e vagy sem. Amikor Juliette Binoche-sal beszéltek erről, és elolvasta a könyvet, akkor egyértelmű volt, hogy ez a láthatatlan jelenik meg ebben a felkérésben, ezért vállalta el – mondta a rendező. A Franciaországban élő Kardos Gyöngyi már több évtizede ismerteti ennek a kötetnek a tanításait. A közönségtalálkozón hangsúlyozta, óriási jelentőségű az, hogy Vidnyánszky Attila és a Nemzeti Színház meghívta ezt a csapatot, és így a világon először színpadra kerülhetett a könyv anyaga. Elmesélte, hogy 15 éven át közösen fordították a szöveget franciára a szerzővel. Azóta 25 nyelvre ültették már át a művet, ami eredetileg magyar nyelven született meg, tehát magyar kincsnek tekinthető. Éppen ezért feladatának érezte, hogy segítse Magyarországon megszólaltatni ezt a szöveget – emelte ki Kardos Gyöngyi. Sepsi Enikő, Károli Gáspár Református Egyetem tanára, az est moderátora hozzátette, a kötet magyar nyelven 1986-ban egy református lelkésznek köszönhetően jelent meg, akkor még szamizdat formában, ezután jóval később, csak 2004-ben nyomtatták ki a Fekete Sas Kiadó jóvoltából.

 

Közönségtalálkozó a Fény-anyag című olvasásperformansz után  |  fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

A produkcióban közreműködő Szűcs Nelli arról mesélt, gyermekkorában nagyon félt a sötéttől, ezét azt találta ki, hogy ő a fény gyermeke, és amikor mintegy öt évvel ezelőtt találkozott a könyv gondolataival, a fény értelmezése nagyon magával ragadta. Trill Zsolt arról beszélt, hogy a kötet nagyon tömény, de csodálatos gondolatokat tartalmaz, amelyeket óriási élmény volt megjeleníteni, még ha „csak” olvasószínházi formában hangzottak is el. Több nézői kérdés és hozzászólás is volt a közönségtalálkozón. Arra, hogy Juliette Binoche számára mi a legfontosabb ebben a műben, a francia színésznő azt felelte: szeretni, adni, hinni, cselekedni, alkotni, és nem támaszkodni másra. A közönségtalálkozó igazi megható emberi pillanatokat is tartogatott a résztvevőknek. A kérdésekre igen készségesen és szerényen válaszolgató, ugyanakkor – mint kiderült – nagyon határozott világlátással rendelkező Juliette Binoche kedves találkozást könyvelhetett el egy magyarországi rajongójával. Az, ahogyan ez a találkozás megtörtént, bizonyította azt is, hogy a francia színésznő valóban olyan, amilyennek ezen az estén láthatta a magyar közönség, mélyen gondolkodó, odaadó, emberséges és szerény. Ezek pedig nem egy világsztár jellemzői, sokkal inkább egy világnagyságé.   

 

Ungvári Judit

(2023. június 8.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország