KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓK

A MITEM-előadásokat követően találkozhatnak a produkciók alkotóival, mely által mélyebb bepillantást nyerhetnek egy-egy előadás születésébe, és egyúttal lehetőség adódik, hogy megoszthassuk egymással és az alkotókkal a gondolatainkat, élményeinket, valamint föltegyük a látottakkal kapcsolatos kérdéseinket.

 

Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet! 

Műsorarchívum 2017

MITEM 2017

Magyar színész játssza a világhírű Faust előadás címszerepét Budapesten, a Nemzeti Színház MITEM fesztiválján

A Faustot, a romániai színházi élet fontos mérföldkövét jelentő előadást tíz éve, 2007. szeptember 19-én mutatták be Szebenben. Silviu Purcărete rendezése kiemelt szerepet töltött be a "Szeben Európa Kulturális Fővárosa" programban és hamarosan a világ legfontosabb színházi előadásai közé emelkedett. Nagy sikerrel játszották Európa legnagyobb fesztiváljain: Frankfurtban a Goethe Fesztiválon (2008), az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztiválon (2009), a Tour & Taxis rendezvény központban Brüsszelben (2011) és Mariborban, a 2012-es Európa Kulturális Fővárosa program keretében. Az előadást Szebenben tíz éve tartják műsoron a Kultúra Gyára nevű játszóhelyen, ez idő alatt 160-szor játszották és mintegy 58.000 néző látta.

Faust próba Budapesten Bács Miklóssal, MITEM 2017  |  Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

Az előadás középpontjában Faust és Mefisztó különleges játszmája áll. Silviu Purcărete a legjobb román színészek közül választotta ki az ideális szereposztást, így lett Faust Ilie Gheorghe és Mefisztó Ofelia Popii. Sajnos Ilie Gheorghe egészségügyi problémákkal küzd, miközben az előadás folyamatosan kapja a meghívásokat otthon és külföldön, Magyarország mellett Franciaországba, Németországba, Kínába, Japánba és az Egyesült Államokba. A szebeni színház vezetése ezért úgy döntött, hogy Faust szerepét Bács Miklós, a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja veszi át. Bács Miklós többször dolgozott Silviu Purcărete rendezéseiben Kolozsvárott.

Faust próba Budapesten Bács Miklóssal, MITEM 2017  |  Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Bács Miklós április 8-án lép majd fel először Faust szerepében Szebenben. A Nemzeti Színház MITEM fesztiválján, Budapesten április 27-én és 28-án az Eiffel Műhelyházban is ő fogja alakítani a darab címszerepét.

A budapesti Faust előadás más szempontból is egyedi esemény lesz a tíz éves előadás történetében. A tervező az Eiffel Műhelyház adottságait is felhasználja, beépíti a látványvilágba. Április 27-én, az előadás után közönségtalálkozó keretében találkozhat a budapesti közönség a szebeni társulattal. Másnap, április 28-án 15 órakor a Nemzeti Színházban Silviu Purcăretevel és alkotó-csapatával beszélget George Banu, a nemzetközi tekintélyű színikritikus.

 

 

Bács Miklós
Fotó: Bíró István

Bács Miklós 1964-ben született Bukarestben, 1988-ban végzett a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Akadémián, Lohinszky Loránd érdemes művész osztályában. 1988 szeptemberétől a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja. A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarának Színháztudományi Tanszékén lektor, előadója a drámai gyakorlat, improvizáció, beszédtechnika tárgyaknak. Öt színészgeneráció végzett a keze alatt, 2016-ban megkapta az UNITER különdíját színész pedagógiai tevékenységéért. 2004-ben ő kezdeményezte a végzősök Galactoria elnevezésű gálájának megszervezését. 2003-ban Bánffy Miklós-emlékdíjjal tüntette ki a Kolozsvári Állami Magyar Színház, 2007-ben elnyerte a legjobb férfi főszereplő díját a román komédia bukaresti fesztiválján Az elveszett levél című előadásban nyújtott alakításáért. Silviu Purcăretevel legutóbb a Julius Caesarban dolgozott,  Marcus Antonius szerepét alakította a kolozsvári színház előadásában.

(2017. április 27.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország