KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓK

A MITEM-előadásokat követően találkozhatnak a produkciók alkotóival, mely által mélyebb bepillantást nyerhetnek egy-egy előadás születésébe, és egyúttal lehetőség adódik, hogy megoszthassuk egymással és az alkotókkal a gondolatainkat, élményeinket, valamint föltegyük a látottakkal kapcsolatos kérdéseinket.

 

Műsorarchívum 2023

10. MITEM - Ünnepel a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó

Sajtótájékoztatót tartott a Nemzeti Színház

A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház 2023. szeptember 30–október 23. között megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Nyitottság, kíváncsiság és a megértése kultúrája – ezek voltak azok a kulcsszavak, amelyek mentén 2014-ben létrejött a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó. A Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila és munkatársai kettős célt tartottak szem előtt: Magyarország is kerüljön fel a nemzetközi fesztiválok térképére, és a világszínház meghatározó alkotói jöjjenek Budapestre. A tervek valóra váltak!

 

Vidnyánszky Attila a Színházi Olimpia és a MITEM művészeti vezetője a sajtótájékoztatón, 2023. szeptember 4., Nemzeti Színház   |  Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

A MITEM-re már alapítása évében 12 országból érkeztek társulatok. Az elmúlt 10 esztendőben pedig több mint félszáz országból mintegy 300 előadás érkezett a MITEM-re, a budapesti Nemzeti Színházba. A találkozó elmúlt éveinek sikerét bizonyítja, hogy a Nemzetközi Színházi Olimpia szervezőbizottsága a 10. Színházi Olimpia megrendezésével Vidnyánszky Attilát és a Nemzeti Színházat bízta meg. 2023 tavaszán-nyarán Európa legnagyobb kulturális rendezvénye a Magyarországon szervezett 10. Színházi Olimpia volt, amelynek főprogramját a 9. MITEM kínálta. A Színházi Olimpia már nem csak a fővárosban zajlott, hanem szerte az országban, mintegy 750 rangos színházi esemény várta az érdeklődőket az ország közös színházi ünnepére. A prózai és a zenés teátrumok, a báb- és a táncszínházak, alternatív színházak mellett nyáron a szabadtéri színházaink is olyan gazdag programkínálattal várták a közönséget, ami nemzetközi tekintetben is kiemelkedő. A professzionális színházi programok mellett idén Magyarország adott otthont nemzetközi diákszínjátszó-, valamint amatőrszínjátszó-fesztiváloknak is. Mintegy 100 magyar színház vált társzervezőjévé a Színházi Olimpiának, meghívtak külföldi és határon túli magyar színházakat, szerveztek fesztiválokat minden színházi műfajban.

 

 

A világszínház színe, java

Az elmúlt tíz évben a világszínház jelentős alkotóit, társulatait látta vendégül a MITEM. Többek között olyan rendezők előadásai voltak láthatók, mint Eugenio Barba, Alvis Hermanis, Heiner Goebbels, Eimuntas Nekrošius, Valerij Fokin, Rimas Tuminas, Andrej Mogucsij, Silviu Purcărete, Luk Perceval, Thomas Ostermeier, Michael Thalheimer, Robert Wilson, Theodórosz Terzopulosz, Emma Dante, Tadashi Suzuki, Andrei Şerban, Romeo Castellucci, Valère Novarina, Tompa Gábor, Szlava Polunyin és Vidnyánszky Attila. Olyan meghatározó társulatok érkeztek Budapestre, mint a milánói Piccolo Teatro, a holstebrói Odin Teatret, a vilniusi Meno Fortas, Moszkvából a Vahtangov és a Művész Színház, a szentpétervári Alekszandrinszkij, a kijevi Ivan Franko Ukrán Nemzeti Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, német nyelvterületről a Berliner Ensemble, a hamburgi Thaliatheater és a bécsi Burgtheater, a villeurbanne-i Théâtre National Populaire, illetve olyan nemzetközi alkotóközösségek, mint a Peeping Tom, a londoni Complicité, a Cheek by Jowl és még sokan mások...

A MITEM vendégei voltak az olyan nagy színházi nemzetek, mint az orosz, a német és a francia mellett macedón, moldáv, román, szerb, horvát, bosnyák és szlovén, lett, litván és észt, kelet-szibériai szaha, tatár, koreai, vietnami, libanoni, algériai, iraki, török, grúz, japán társulatok is. Volt MITEM skandináv, illetve arab színházi fókusszal. Tradicionális színházi műfajokat is láthatott a közönség, mint a kínai és a tibeti opera vagy az indiai nyolcórás kathakali előadás.

A MITEM egyik legfontosabb célkitűzése a kezdetektől az volt, hogy áthidalja a kulturális, gondolkodás- és világlátásbeli különbségeket. A mások megértésére tett gesztusok a legfontosabbak a MITEM-en, mert csak így tudjuk képviselni és megélni egymás megértésének kultúráját.

 

Kulcsár Edit Ágota a fesztiválszervező, a Nemzeti színház dramaturgja a sajtótájékoztatón   |  Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

 

A tizedik, ünnepi MITEM-et rendhagyó programmal ünnepeljük. Négy szekciót kínálunk.

 

1. MITEM+

A MITEM+ keretében magyarországi turnéra érkezik a párizsi Comédie-Française. Molière születésének 400. évfordulója alkalmából 2022-ben mutatta be Párizsban a Comédie-Française társulata a Tartuffe eredeti, első verzióját, amit az 1664-es versailles-i bemutató után – bár XIV. Lajos királynak tetszett –, a francia katolikus egyház vezetőinek kérésére betiltottak. Molière később átdolgozott, öt felvonásos műve vált közismertté és honosodott meg a világ színpadain. Ivo van Hove rendező a darab elveszett változatát rekonstruáltatta és állította színpadra először ebben a formában Tartuffe, avagy a képmutató címmel. Október 7-én és 8-án a Nemzeti Színház nagyszínpadán lép fel a francia „nemzeti” színház társulata, majd a bicentenáriumát ünneplő Miskolci Nemzeti Színházban október 13-án és 14-én látható a különleges előadás. 

A MITEM+ programjában szerepel még a Kassai Nemzeti Színház balett-társulata Shakespeare Hamletjének modern táncszínházi feldolgozásával, Ondrej Šoth rendezésében. A Hamletből kevés újító táncelőadás készült, a projekt már csak ezért is kiemelkedő fontosságú. Belgrádból a Jugoszláv Dráma Színházat hívtuk az Oidipusz című előadással, a szlovén Vito Taufer rendezésében. „A történelem sok mindenre megtaníthat bennünket – ha valaki tanulni szeretne. Az Oidipusz talán mindennek a metaforája. Egy olyan társadalmi rendszeré, mely a saját farkát kergetve, a demokrácia kiterjesztésének palástja alatt éppen azt semmisíti meg” – mondja Vito Taufer rendező.

 

2. Synergy World Theatre Festival

A MITEM programjába illesztett Synergy World Theatre Festival nyelvi és nemzetiségi kisebségek színházi előadásait mutatja be. A Synergy World Theatre Festival 2017-ben a szerbiai Újvidéken alakult Venczel Valentin kezdeményezésére, aki 2013–2023 között a délvidéki magyar nyelvű teátrum igazgatója volt. Bár a fesztivál Újvidéken jött létre, útja 2023-ban Budapestre a Nemzeti Színházba vezetett, ahol a MITEM keretében elsősorban szűkebb, kelet-európai régiónkra koncentrálva igyekeztünk összeállítani a program gerincét, látva az elmúlt évek során, hogy ebben a régióban nagyon hasonlóak a kisebbségi nyelvi kultúra ápolására irányuló törekvések. Itt a színház, az iskola, a sajtó nem a kultúra gyakorlásának egyik területe, mint Nyugat-Európában, hanem a kultúra fennmaradásának eszköze. Az idén fennállásának 75. évét ünneplő bukaresti Állami Zsidó Színház jiddis nyelvű előadása nyitja a sort, majd egy lengyel nyelvű társulat érkezik a csehországi Cesky Tesínből egy felnőtt és egy gyermek produkcióval, őket követi egy roma előadás Kölnből, illetve helyet kapott a programban a „keleti blokk” partnereként két közép-ázsiai vonatkozású produkció.

 

Vidnyánszky Attila és Venczel Valentin   |  Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

3. Nemzeti Színház Showcase

A Nemzeti Színház Showcase a MITEM-et szervező teátrum produkcióiból kínál áttekintést, olyan előadásokat, amelyek külföldi partnerszínházaink, nemzetközi fesztiválszervezők érdeklődését is felkelthetik. A Nemzeti több előadása is komoly sikerrel szerepelt külföldön: a Woyzeck már négy fesztiváldíjat is kapott, legutóbb pedig Cipruson a Bakkhánsnők előadásunkat ünnepelték.

 

4. 30 éves beregszászi színház

2023 októberében ünnepli fennállásának 30. évfordulóját a beregszászi színház. Három évtized alatt sem értek véget az első kárpátaljai professzionális társulat hányattatásai, de a háború árnyékában is működik, szolgálja közönségét. A Nemzeti Színházban külön blokkban láthatók a 30 éves beregszászi színház régi és új előadásai, valamint kiállítással, filmvetítésekkel, beszélgetésekkel emlékezünk és ünnepeljük a beregszászi társulatot.

Sin Edina a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház igazgatója  |  Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

A 10. MITEM-et sok tekintetben úgy tekintjük, hogy ez az év elején lezajlott Színházi Olimpia hatalmas programjának utóhangja, méltó befejezése, lezárása. Következik az újabb tíz év…

 

 

 

A 10. MITEM programja itt érhető el: www.mitem.hu 

(2023. szeptember 4.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország