KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓK

A MITEM-előadásokat követően találkozhatnak a produkciók alkotóival, mely által mélyebb bepillantást nyerhetnek egy-egy előadás születésébe, és egyúttal lehetőség adódik, hogy megoszthassuk egymással és az alkotókkal a gondolatainkat, élményeinket, valamint föltegyük a látottakkal kapcsolatos kérdéseinket.

 

Műsorarchívum 2023

MITEM - Kiállítás - 2023. október 2. (hétfő) 18 óra

„…Rajzoltunk egy költeményt…”

Magyarország rangos kortárs képzőművészei tisztelegnek alkotásaikkal Madách Imre főműve, Az ember tragédiája előtt.

Madách Imre születésének bicentenáriuma és Az ember tragédiája színházi bemutatójának 140. évfordulója alkalmából az Országút című lap hat alkotót kért fel a kortárs képzőművészet élvonalából, hogy ábrázolják a dráma egy-egy színét. Vajon merre fordult a Tragédia képzőművészeti adaptációja a 135 évvel ezelőtt készült, mindenki által ismert Zichy-illusztrációk óta eltelt idő alatt? Ez foglalkoztatta az Országút művészeti, tudományos, közéleti lap szerkesztőségét, amikor a felkérést megfogalmazták.

 

MEGNYITÓ

2023. október 2. (hétfő) 18 óra
Nemzeti Színház / Első emeleti előcsarnok

Látogatható: 2023. október 23-ig

 

Megnyitja:
Szentmártoni János a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára

Az eseményen felszólal: 
Entz Géza az Országút felelős kiadója és Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház vezérigazgatója

A megnyitón résztvevő alkotók:
Csurka Eszter, Szurcsik József, Baksai József, Orosz István, Mayer Éva

 

 

Csurka Eszter a Menny, a Paradicsom és a Paradicsomon kívül elnevezésű színeket illusztrálta, Szurcsik József az Egyiptomi és az Athéni színek illusztrálását vállalta, Milorad Krstić pedig a Római és a Konstantinápolyi színekhez készített illusztrációkat. Orosz István az első Prágai, a Párizsi és a Második prágai színeket választotta, Baksai József munkájaként a Londoni és a Falanszter szín illusztrációi készültek el, míg az Űr, a Jégvilág, és a Paradicsomon kívül színek Mayer Éva illusztrációi révén kerültek az albumba.

 

„A sorozaton a festőiség és a rajzosság váltakozik, miközben a néző egy varázslatos utat tehet meg a festői és grafikai korstílusok legkülönbözőbb tájain, az expresszivitástól a karikatúrán és a szürrealizmuson át a grafiti, a sci-fi, a konceptualitás és a filmes hatások beépítéséig” – írja az albumról Sturcz János művészettörténész.

Az 1x1 méteres installációkból rendezett kiállítás reményeink szerint erősíti Madách művének helyét a kortárs magyar kulturális tudatban. Ezért is, az alkotások az ősz folyamán vándorkiállításra indulnak a színházból a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében felújított kastélyokba, az Örökségvédelmi Fejlesztési NKft. jóvoltából. 

A 15 alkotásból álló sorozatból limitált példányszámú, sorszámozott mappa készült, amely tartalmazza a művészek eredeti kézjegyével ellátott giclée művész nyomatokat. 

A kiállítás megtekinthető október 23-ig, a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó ideje alatt az előadások előtt és a szünetekben.

 

 

 

A változtatás jogát a rendezők fenntartják!

(2023. szeptember 26.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország