KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓK

A MITEM-előadásokat követően találkozhatnak a produkciók alkotóival, mely által mélyebb bepillantást nyerhetnek egy-egy előadás születésébe, és egyúttal lehetőség adódik, hogy megoszthassuk egymással és az alkotókkal a gondolatainkat, élményeinket, valamint föltegyük a látottakkal kapcsolatos kérdéseinket.

 

Műsorarchívum 2023

10. MITEM

Synergy World Theatre Festival

2017-ben a szerbiai Újvidéken alakult Synergy World Theatre Festival azzal a célkitűzéssel, hogy platformot biztosítson olyan színházaknak és társulatoknak, melyek különböző nyelvi közösségek és kultúrák határain működnek. A fesztivál alapítása óta Újvidéken működik a város támogatásával az Újvidéki Színház/Novosadsko Pozorište szervezésében; vezetője Venczel Valentin, aki 2013-2023 között a délvidéki magyar nyelvű teátrum igazgatója volt. Bár a fesztivál Újvidéken jött létre, útja 2023-ban a magyarországi Színházi Olimpia évében Budapestre a Nemzeti Színházba vezetett, ahol a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében látható.

 

Az elmúlt öt évben örömmel tapasztaltuk, hogy számos olyan társulat dolgozik szerte a világban, akik folyamatosan reflektálnak multikulturális és nyelvileg is sokszínű környezetükre. Legyen szó klasszikus, kanonizált drámákról, tradicionális/történeti színházi formák felelevenítésésről és aktualizálásáról vagy kortárs művek színpadra állításáról, a multikulturális és nyelvileg differenciált közeg mindig hozzáad valamit az alkotás folyamatához. Hogy mi ez az adalék, miben nyilvánul meg, hogyan hat a közönségére és a közösségre, vannak-e hasonlóságok ebben a kérdésben különböző földrajzi területeken, fellelhetők-e szinergiák? Ezekre a kérdésekre keressük a lehetséges válaszok sorát minden évben a Synergy WTF színházi találkozón.

A Fesztivál alapítása óta számos nemzeti és nyelvi kisebbségi színházával került kapcsolatba. A paletta rendkívül színes és változatos: örmények Törökországban, svédek Finnországban, okszitán, illetve breton nyelvű színházak Franciaországban, német nyelven játszó társulatok Olaszországban, olaszok Horvátországban, oroszok Izraelben és Kazahsztánban, számi nyelven játszó társulat Norvégiában, és még folytathatnánk a sort. Az egyes fesztiválok során a szakmai találkozók és beszélgetések során merült fel egy nemzetközi tömörülés létrehozásának ötlete is, míg végül megalakult 2019-ben a Kisebbségi Színházak Nemzetközi Szövetsége is.

2023-ban, a MITEM keretében elsősorban szűkebb, keleteurópai régiónkra koncentrálva igyekeztünk összeállítani a program gerincét, látva az elmúlt évek során, hogy ebben a régióban nagyon hasonlóak a kisebbségi nyelvi kultúra ápolására irányuló törekvések. Itt a színház, az iskola, a sajtó nem a kultúra gyakorlásának eszköze, mint Nyugat-Európában, hanem a kultúra fennmaradásának eszköze. A bukaresti Állami Zsidó Színház jiddis nyelvű előadása nyitja a sort, majd egy lengyel nyelvű társulat érkezik a csehországi Cesky Tesínből egy felnőtt és egy gyermek produkcióval, őket követi egy roma előadás Kölnből, illetve helyet kapott a programban „keleti blokk” partnereként két közép-ázsiai vonatkozású produkció: egy baskír előadás Oroszországból és egy orosz színház Georgiából.

Venczel Valentin

(2023. augusztus 31.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország