Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet!

 

Műsorarchívum 2021

A szÍnpad költője – Silviu Purcărete-vel beszélget Vidnyánszky Attila Az ember tragédiája színreviteléről

Szeptember 27., 16:00 – Nemzeti Színház, Kaszás Attila Terem
REGISZTRÁLJON A MITEM SZAKMAI PROGRAMJAIRA
regisztracio@nemzetiszinhaz.hu

„Silviu Purcărete költő-rendező. Kettős identitás, két minőség egyesül benne, melyek egymásra hatnak és sajátos státusszal ruházzák fel. Purcărete kerüli a tiszta, egyértelmű állásfoglalást, váltogatja, társítja, megbontja a mintákat, láthatóan folyton retteg attól, hogy megszűnik mozgásban lenni. Színháza a világ akárhány színpadán a művészi jelenlétben teljesedik ki, ám ő az értelmező szerepét is felvállalja – ebből ered egyedi állásfoglalása. A kétfajta minőség más-más hangsúlyt kap, az előadásoktól függően, de egyik oldal sem zárhatja ki soha a másikat, a vele ellentéteset, hiszen a kettő együttese vonzza a rendezőt: szövegértelmezés és a színpad költői megközelítésének együttélése. (...)

Silviu Purcărete a Nemzeti Színházban a Meggyeskert próbáján :: Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Silviu Purcărete színháza gátlások nélkül nyúl a műfajokhoz, és egy álmodozó rugalmasságával kezeli korunk rémálmait, tévelygéseit. Ezért páratlan ő – a színpad költő-rendezője!”

(Georges Banu: Purcărete portré: rendező és költő a színpadon, részlet Az ember tragédiája / Tragedia omului / Tragedy of man című könyvből, Koinónia kiadó, 2021)

(2021. augusztus 22.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország