KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓK

A MITEM-előadásokat követően találkozhatnak a produkciók alkotóival, mely által mélyebb bepillantást nyerhetnek egy-egy előadás születésébe, és egyúttal lehetőség adódik, hogy megoszthassuk egymással és az alkotókkal a gondolatainkat, élményeinket, valamint föltegyük a látottakkal kapcsolatos kérdéseinket.

 

Műsorarchívum 2021

Emlékezés Szőcs Gézára

Október 6., 16:00 – Nemzeti Színház, Kaszás Attila Terem

REGISZTRÁLJON A MITEM SZAKMAI PROGRAMJAIRA
regisztracio@nemzetiszinhaz.hu

Szőcs Géza (Marosvásárhely, 1953. augusztus 21.) Kossuth-díjas erdélyi magyar költő, politikus a CoVID 19 áldozataként hunyt el 2020. november 5-én Budapesten. A kortárs magyar irodalom kimagasló alkotója, a rendszerváltó évtizedek emblematikus alakja a 70-es évek közepétől a politikai közéletben is aktív szerepet vállalt. Miközben a költői nyelv megújítójaként maradandó életművet hozott létre, drámaíróként és színházi szerzőként is letette a névjegyét. Az utóbbi másfél évtized során termékeny alkotói kapcsolatban állt Vidnyánszky Attila színházi műhelyével. 2006 nyarán és őszén Liberté ’56 című drámájából film és színházi előadás született a debreceni Csokonai Színház és a beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház művészeinek közreműködésével. Ugyanitt volt az ősbemutatója 2011-ben az általa írott librettóból készült, Faragó Béla zenéjével, Vidnyánszky Attila rendezésében színre került Ludas Matyi című daljátéknak is. A budapesti Nemzeti Színház 2017-ben mutatta be a Csíksomlyói passiót, amelyben a 18. századi iskoladrámák mellett a költő 1999-ben megjelent Passió című kötetének szövegei szerepeltek a bibliai történet kortárs olvasataként. Az idei MITEM-en Szőcs Géza 2014-ben született Raszputyin küldetése című drámája kerül bemutatásra.

A költő alakját megidéző személyes vallomások és verseinek megszólaltatása után levetítünk egy vele készült portréfilmet, és megvásárolható lesz a bemutatásra kerülő előadás szövegének fotókkal illusztrált többnyelvű, reprezentatív kötete.

 

Moderátor: Bessenyei Gedő István
Meghívott vendégek: Fazekas Sándor, Vidnyánszky Attila, Sardar Tagirovsky
Közreműködő színészek: Horváth-Lajos Ottó, Tóth Auguszta

(2021. augusztus 22.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország