KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓK

A MITEM-előadásokat követően találkozhatnak a produkciók alkotóival, mely által mélyebb bepillantást nyerhetnek egy-egy előadás születésébe, és egyúttal lehetőség adódik, hogy megoszthassuk egymással és az alkotókkal a gondolatainkat, élményeinket, valamint föltegyük a látottakkal kapcsolatos kérdéseinket.

 

Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet! 

Műsorarchívum 2019

Sajtóközlemény

Több mint tízezer néző a VI. MITEM-en

Május 5-én vasárnap este Az ember tragédiája előadással ért véget a VI. MITEM, a Nemzeti Színház nemzetközi színházi találkozója. Az idén négy helyszínen 13 ország 23 produkcióját láthatták a nézők április 11. és május 5. között. Orosz, ukrán, szerb, litván, német, kazah, dán, portugál, cseh, francia, svéd és határon túli magyar előadás színesítette az idei MITEM fesztivál programját. A találkozón a Nemzeti Színház több produkcióval is bemutatkozott.
A találkozót záró Madách: Az ember tragédiája című előadás végén

Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt hat évben 35 országból  96 társulat több mint száz előadása volt látható. Ezzel a MITEM beírta magát a nagy európai színházi fesztiválok közé” – összegzett a fesztivál záróestjén Vidnyánszky Attila.

A VI. MITEM fesztivál volt az eddigi leghosszabb: csaknem egy hónapon át fogadtuk a nézőket. A produkciókat összesen 10831 néző látta, a MITEM előadásainak átlagos látogatottsága 99,6 %-os volt. A közönségtalálkozókon, a szakmai beszélgetéseken, a kísérőprogramokon több százan vettek részt.

Az idei MITEM mottóját Madách Imre profetikus művéből, Az ember tragédiájából választottuk: „Őrjöngő röptünk, mondd, hová vezet?” 

A VI. MITEM fesztivál első produkciója a Slava’s SnowShow volt, melynek a Fővárosi Nagycirkusz adott otthont.  A MACIVA idén először kapcsolódott be a színházi találkozóba, melyet április 11-én a Fővárosi Nagycirkusz előtt nyitott meg Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója. A találkozón jelen volt Rimas Tuminas litván rendező Ványa bácsi-rendezése, a Berliner Ensemble játékában Michael Thalheimer A vágy villamosa-alkotása, a nemrég elhunyt Eimuntas Nekrošius  Kurafiak előadása, Eugenio Barba Trilógiája, a francia-vietnami Saigon előadás,  a DRAMATEN (a svéd Királyi Dráma Színház) Eirik Stubø rendezésével, az Egy nyári éj Svédországban című előadással,  Belgrádból érkezett Csehov Ivanovja, az ukrán Ivan Franko Nemzeti Dráma Színház, két előadással írta be magát a MITEM történetébe: a Coriolanust és a Morituri te salutant című drámát adták elő. Prágából jött hozzánk a Divadlo Na Zábradli Hamletek című előadása, Lisszabonból a Companhia Joăo Garcia Miguel előadásában a Bernarda Alba háza, a Galiaszgar Kamal Tatár Állami Színház játékában A jövevény, Kazahsztánból a Korkut legendája az Auezov Kazah Állami Dráma Színházzal, valamint a Komáromi Jókai Színház hozta el Dosztojevszkij A félkegyelmű című produkcióját Huba Martin rendezésében. A csaknem egy hónapos fesztivál alatt feliratozva és szinkrontolmácsolással mutattuk be az előadásokat. A szakmai programokon és workshopokon beszélgettünk Slava Poluninnal, megemlékeztünk a nemrég elhunyt nagy litván rendezőről, Eimuntas Nekrošiusról, megünnepeltük az 55 éves Odin Teatretet, és kerekasztal-beszélgetést tartottunk a Korkut legendája című előadás kapcsán.  A MITEM megrendezéséhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén 200 millió forint támogatást biztosított. Az VI. MITEM fesztivál médiatámogatója az Origo volt. A www.mitem.hu weboldalon a fesztivál részletes programját és a MITEM krónikát is megtalálják az érdeklődők.

A Nemzeti Színház már a 2020-as MITEM-et szervezi, és a következő hetekben sem áll meg az élet, hiszen május 14-én hirdetjük ki a 2019/2020-as évad bemutatóit, május 18-án mutatjuk be a Frankie című darabot Bakos-Kiss Gábor előadásában, és a jövő héten fogadjuk a Nemzeti 2018/2019-es évadának 100 000. nézőjét. Nyáron turnéra indulunk, jelen leszünk többek között a POSZT-on a Caligula helytartójával és a Woyzeckkel, augusztus 19-én este hét órától pedig az Esztergomi Bazilika előtti Szent István téren láthatják Vidnyánszky Attila Csíksomlyói passió című rendezését.  Az előadás ingyenesen tekinthető meg!

 

A Nemzeti Színház nyári turnéi, részletesen:

Caligula helytartója
POSZT (Pécs), június 11. 20.30

Woyzeck
POSZT (Pécs), június 10. 18.00
IZRAEL, június 14. 20.30
IZRAEL, június 15. 20.30

Körhinta:
Szlovákia, Zselíz, június 14.  21.00

Házasság Palermóban:
Békéscsaba, június 21. 20.30
Szarvas, június 23. 20.30
Szarvas, június 24. 20.30

Sára asszony:
Kisvárda, június 22. 18.00

Három nővér:
Róma, június 24. 20.30
Fara in Sabina, június 26. 21.00
Bergamo, június 29. 21.00

Psyché:
Gyula, június 27. 21. 00, esőnap: június 29. 21.00

János vitéz misszió:
Gyula, június 28. 21.00, esőnap: június 29. 21.00

Csíksomlyói passió:
Esztergom, augusztus 19. 19.00

 

Nemzeti Színház Sajtó

(2019. május 6.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország