KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓK

A MITEM-előadásokat követően találkozhatnak a produkciók alkotóival, mely által mélyebb bepillantást nyerhetnek egy-egy előadás születésébe, és egyúttal lehetőség adódik, hogy megoszthassuk egymással és az alkotókkal a gondolatainkat, élményeinket, valamint föltegyük a látottakkal kapcsolatos kérdéseinket.

 

Műsorarchívum 2016

III. MITEM - második nap

Kantor kiállítás, Polyplanity Company Iliász, galéria

Kereszty Ágnes
Múltunk megismerésének felelőssége

A nem tudás kényelmes, de bűn. Mi harcot folytatunk a felejtés ellen - mondta Vidnyánszky Attila a Tadeusz Kantor előtt tisztelgő kiállítás megnyitásakor. Kantor életművével lezárult egy fontos újító színháztörténeti korszak. Művészi örökségéből mindmáig – bevallva vagy bevallatlanul – sokan építkeznek. A színház büfé szintjén berendezett tárlat - amelynek kurátora Justyna Michalik lengyel színháztörténész - folytatódik a harmadik emeleti fotósorozattal és a Bajor Gizi Szalonban berendezett színházi díszlettel, Tadeusz Kantor 1975-ben bemutatott és emblematikussá vált Halott osztály című darabját megidézve.

Tadeusz Kantor: Halott osztály, installáció részlet 

KANTOR KIÁLLÍTÁS

Kedves Közönségünk!

A Tadeusz Kantornak emléket állító kiállítás a III. MITEM ideje alatt, április 24-ig, az előadások és a kísérő programok előtti egy órában látogatható. Helyszíne az első emelet (a büfé szintje), a harmadik emelet és a Bajor Gizi Szalon a hatodikon. Ide nézőteres kollégák kísérik fel az érdeklődőket a harmadik emeletről. Minden esetben kérjék az ott dolgozó színházi közreműködők segítségét!

 

Görögökről görögöktől

A MITEM második napján a Stathis Livathinos rendezésében, az athéni Polyplanity Company társulat Iliász című, majdnem négyórás előadását láthattuk. A görögök hatalmas eposzát Görögországban sem láthatták még a darab 2013-as bemutatása előtt. A történetben emberek ezrei halnak meg, de nincs sem győztes, sem legyőzött. Az előadás Görögoszág válasza a krízisre - mondta a rendező -, addig mi sem tudunk együtt élni egymással, ameddig nem egyezünk ki magunkkal.

Jelenet az Íliászból  |  Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Az előadás első – akkor még nyolcórás - változatát kilenchónapos próbafolyamat előzte meg. Rengeteg olvasás, tréning, az ógörög nyelv ritmusának tanulmányozása vezetett az előadás végleges szövegig és bemutatásáig. Még a harcművészetekben jártas shaolin pap is dolgozott az együttessel fél éven át.

Újra eljött a színház ideje. A színházban töltött idő minőség, elég volt már a tévé tömegkultúrájából. Idegen nyelven játszani egy idegen országban annyit tesz, mint kinyújtani a kezünket sok ismeretlen ember felé, fogalmazott Stathis Livathinos az előadás utáni közönségtalálkozón. A hagyomány irdatlan súly, ugyanolyan, mint amit Priamosz vállára pakol Hektór: nehéz kőszikla, amit valakinek fel kell emelni.

(2016. április 13.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország