2024. április 8., 17 óra, első emeleti előcsarnok

Ókori görög mítoszok, tragédiák kortárs átiratban
 - Kerekasztal beszélgetés

„Netán a színjátszás ókori istene újra birtokba vette ősi működési területét, a színházat, és egyúttal beköltözött hipermodern, szuper-digitalizált világunkba? Vajon ez a visszatérés egy korábbi állapot helyreállítására vagy valami radikális megújulásra irányul?” – teszi föl a kérdést a kortárs színház neves kutatója, Erika Fischer-Lichte.

Ezeket a kérdéseket járja körül az Ókori görög mítoszok, tragédiák kortárs átiratban című beszélgetés annak kapcsán, hogy a korábbi MITEM-ek programjában is érzékelhető volt: világszerte megszaporodtak az antik mítoszok és tragédiák kortárs átiratai (lásd mások mellett Robert Wilson, Theodórosz Terzopulosz, Suzuki Tadashi, Rimas Tuminas, Vito Taufer, Jan Klata nagysikerű rendezéseit).

Az idei 11. MITEM kínálatában öt előadás képviseli ezt a tematikát: Odüsszeusz (rendező: Diana Dobreva), Bakkhánsnők (rendező: Theodórosz Terzopulosz), AIA – az Aranygyapjú mítosza alapján (rendező: Tata Tagdishvili, Tato Geliashvili), Mítikasz-csúcs – az Olümposz tetején (rendező: Jan Fabre) és Tragédia – Oidipusz éneke (rendező: Alessandro Serra).

 

Mítikasz-csúcs – az Olümposz tetején (rendező: Jan Fabre) 

 

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:

•  Szavvasz Sztrumposz, görög rendező, Theodórosz Terzopulosz munkatársa. 2023 nyarán kurzust vezetett a kaposvári egyetemistáknak: Aiszkhülosz Perzsák című drámájából készítettek vizsgaelőadást.

• Végh Attila, József Attila-díjas költő, filozófus, akinek 2023-ban alapvető esszéi jelentek meg Terzopulosz Bakkhánsnők-rendezéséről angolul és magyarul a Szcenáriumban, illetve a Magyar Művészetben. Az ókori görög kultúráról 2013 óta rendszeresen publikál a Nemzeti Színház szakmai folyóiratában, s ezeket az írásait könyv alakban is megjelentette. 

• Simon Attila, az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének egyetemi tanára. Aktuális kutatási területei: bio-politikai témák az ókori görög drámákban, továbbá a retorika eltérő funkciója a politikai közbeszédben és a művészi nyelvben. 

• Szász Zsolt, a Nemzeti Színház dramaturgja, a Szcenárium folyóirat felelős szerkesztője, a beszélgetés moderátora

(2024. március 31.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország