Műsorarchívum 2023

MITEM - Október 5, 17 óra

SZOMSZÉDSÁGBAN AZ OTTHONNAL - SYNERGY World Theatre Festival – kerekasztal beszélgetés

Október 5, 17 óra
Első emelet előcsarnok

A beszélgetés szerb és török nyelven, magyar szinkrontolmácsolással zajlik.

Regisztráció

 

 

Synergy – kerekasztal-beszélgetés

Új fedél alatt, de a kezdeti eszmékkel felvértezve kerül sor arra a kerekasztal beszélgetésre, melynek résztvevői a Synergy WTF tanács tagjai:

Venczel Valentin – színművész, a Synergy WTF alapítója, Szerbia, Újvidék – Magyarország, Budapest
Irena Urbič – író, publicista, kisebbségi kutató, Szlovénia, Koper
Atilla Klinçe – színművész, egyetemi tanár, a Szkopjei Török Nemzeti Színház korábbi igazgatója, Macedónia, Szkopje
Nada Kokotović – rendező, a kölni Theater Kokotović – Osman (TKO) alapítója, Németország, Köln

Moderátor: Pataki András – rendező, Budapest, Magyarország

 

Fesztivál a fesztiválban – Synergy (Szinergia) a MITEM keretein belül. A két színházi találkozó szellemi rokonsága nem légből kapott, sőt, egyik a másikat erősíteni hivatott. De ettől eltekintve is, a szinergia olyan állapotot, folyamatot jelöl, minek során a társuló, együttműködő entitások eredményessége nagyobb a különálló részek eredményeinek összegénél. E rendszerelméleti kérdést, színházi szempontból a következőképpen világíthatjuk meg: az egyes országok határterületein működő kisebbségi színházak, mint „őrtornyok” őrzik saját nyelvi-kulturális identitásukat, azzal, hogy a többségi szellemi kincs jótékony hatásai által maguk is gazdagodnak, ugyanakkor képessé válnak arra, hogy hasznos viszontválaszokat adjanak a többségi kultúra kérdéseire. E kölcsönhatások idővel új és egyedülálló minőségeket hoznak létre, melyek létjogosultsága irigylésre méltó színvonalon valósulhat meg. Mindazonáltal a kisebbségi szellem érintetlen marad, csupán íze, „fűszerezése” lesz gazdagabb.

2017-ben a Synergy World Theatre Festival a szerbiai Újvidéken alakult azzal a célkitűzéssel, hogy platformot biztosítson olyan színházaknak és társulatoknak, melyek különböző nyelvi közösségek és kultúrák határain működnek. A fesztivál, alapítása óta, Újvidéken működik a város támogatásával, az Újvidéki Színház/Novosadsko Pozorište szervezésében. Megálmodója és vezetője Venczel Valentin, aki 2013-2023 között a délvidéki magyar nyelvű teátrum igazgatója volt. Bár a fesztivál Újvidéken jött létre, útja 2023-ban, a magyarországi Színházi Olimpia évében Budapestre, a Nemzeti Színházba vezetett, ahol a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretei közt találta meg helyét.

 


 

(2023. október 2.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország