Műsorarchívum 2023

Színházi Olimpia / MITEM

A maszk útja - a teljes film

Epidaurosztól Párizson át Budapestig - a 10. Színházi Olimpia stábjának úti filmje 

 

 

 

A tradicionális görög maszkkal, amely a 10. Színházi Olimpia egyik szimbólumává vált, az olimpiaalapító görög rendező Theodórosz Terzopulosz ajándékozta meg a Nemzeti Színházat. Az ünnepélyes átadás a görög Epidauroszban, az ókori amfiteátrumban történt.

A maszkot a fiatal színészgeneráció két képviselője, Sipos Ilka és Juhász Péter vették át, akik a mesterrel budapesti Bakkhánsnők rendezésében is együtt dolgoztak. A két fiatal a Szent István Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának harmadéves hallgatója, Vidnyánszky Attila, Zalán János és Varga Zsuzsa osztályában.

Az átadást követően a maszk „útnak indult”, és egy európai utazás keretében meglátogatott a Színházi Olimpia résztvevői közül néhány művészt. Szlava Polunyin bohóccal olaszországi turnéján, Tiziana Barbiero rendezőt bergamói színházában kereste fel, de az útról készült filmben feltűnik Romeo Castellucci és Heiner Goebbels is.

A maszk kalandjainak miniepizódjait a Színházi Olimpia weboldalán és közösségi csatornáin is követhette a közönség. Az epizódokból összeállított úti film az epidauroszi indulástól kezdve a hazaérkezésig felöleli az európai körutat, bemutatva azt is, ahogy az Átmentem lélegzetelállító produkció részeként ifj. Simet László artistaművész vállán a Duna felett is átkelt a maszk.

A film televíziós premierje május 27-én volt az M5 kulturális csatornán.

 

 

(2023. június 16.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország