KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓK

A MITEM-előadásokat követően találkozhatnak a produkciók alkotóival, mely által mélyebb bepillantást nyerhetnek egy-egy előadás születésébe, és egyúttal lehetőség adódik, hogy megoszthassuk egymással és az alkotókkal a gondolatainkat, élményeinket, valamint föltegyük a látottakkal kapcsolatos kérdéseinket.

 

Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet! 

Műsorarchívum 2022

MITEM 2022

Kiállítások a MITEM 2022 idején a Nemzetiben

I.

HÚSZ ÉVE TÖRTÉNT

2002. március 15-én nyílt meg az új Nemzeti Színház. 165 év után ekkor kapott végleges és valóban a Nemzetinek szánt épületet az ország elsőszámú teátruma. A húsz évvel ezelőtt eseményekre az épület és a nyitóelőadás születését bemutató kiállítással emlékezünk. 

 

II.

EGYENESEN A MŰTEREMBŐL

MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Intézet Látványtervező szak hallgatóinak kiállítása.

 

 

RÉSZLETEK

 

HÚSZ ÉVE TÖRTÉNT

2002. március 15-én nyílt meg az új Nemzeti Színház. 165 év után ekkor kapott végleges és valóban a Nemzetinek szánt épületet az ország elsőszámú teátruma. A húsz évvel ezelőtt eseményekre az épület és a nyitóelőadás születését bemutató kiállítással emlékezünk. 

Az épület születése

A Duna-parton épült fel a Nemzeti Színház új épülete két évtizeddel ezelőtt. A különleges építészeti koncepció, a látványos megvalósítás mellett az épületről fontos tudni: színpadtechnikája Európában a legkorszerűbbek egyike. A kiállításon végigkövethető az építés 19 hónapja a tervezéstől, a munkálatokon át az átadásig. Láthatók Siklós Mária építész tervei, különleges épületfotók, valamint a színház környékét, a kertet megálmodó Török Péter tájépítész munkái.

 

Az ember tragédiája

Madách Imre (1823–1864) drámai költeménye, Az ember tragédiája a magyar drámairodalom remekműve, az egyik legnagyobb szabású színházi alkotásunk. Ősbemutatója 1883-ban volt a Nemzeti Színházban. A hagyomány és a korszerűség jegyében épült új és korszerű Nemzeti Színház húsz évvel Az ember tragédiája nagyszabású előadásával nyitotta meg a kapuit. A klasszikus mű kortárs szemléletű értelmezése – Szikora János rendezése – méltó volt ehhez a színháztörténeti eseményhez. A látványos előadást díszlet- és jelmeztervekkel, előadásfotókkal idézi meg a kiállítás.

---

 

EGYENESEN A MŰTEREMBŐL

A kaposvári egyetem látványtervező hallgatói visszatérő kiállítók a MITEM fesztiválon.

Idén a harmadéves hallgatók friss munkáiból mutatunk be ízelítőt; díszlettervek, makettek, színes jelmeztervek, bábtervek és megvalósult bábok szerepelnek összeállításunkban.  

A munkák Bertolt Brecht és Garcia Lorca darabjaihoz készültek.  A Rippl-Rónai Művészeti Karon a  látványtervezők képzése (BA) alapképzés. A kiállító hallgatók 2022.- ben diplomáznak. Hallgatóink évek óta sikeresen tanulnak tovább a szakirányú mesterképzéseken itthon és külföldön, ill. helyezkednek  el a színházi és filmes szakterületeken.

 

 

Kiállító hallgatók: Kertész Luca, Kis Henrietta, Kresz Dorottya, Mónus Enikő, Sike Gábor, Szabados Petra, Széll Tímea, Zámbori Cintia 

Tervező oktatók: Molnár Zsuzsa, Bozóki Mara DLA, Juhász Katalin, Rátkai Erzsébet, Varjas Zsófia, Herédi Győző

 

 
Kertész Luca (Kurázsi mama) és Szabados Petra (Szecsuáni jó lélek) terve 

(2022. április 26.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország