KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓK

A MITEM-előadásokat követően találkozhatnak a produkciók alkotóival, mely által mélyebb bepillantást nyerhetnek egy-egy előadás születésébe, és egyúttal lehetőség adódik, hogy megoszthassuk egymással és az alkotókkal a gondolatainkat, élményeinket, valamint föltegyük a látottakkal kapcsolatos kérdéseinket.

 

Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet! 

Műsorarchívum 2022

MITEM 2022 - Szakmai program - Nyílt nap

BodyConstitution (TestÉpítés) - Jarosław Fret előadása a Színházi Laboratórium gyakorlatának hagyományairól

NYÍLT NAP 15 órától - Nemzeti Színház, Festőműhely, 2022. április 30.

A Grotowski Intézet BodyConstitution programja azokat a gyakorló művészeket célozza meg, akik szeretnék színészi képességeiket mélységében feltárni a pre-expresszív (kifejezés-előtti) technikákkal és az énekes hagyományokkal szembesülve.

 

Az április 30-i esemény a többnapos workshop nyílt napja, előzetes regisztrációval látogatható.​

15.00 - 18.00 - Nyitott workshop Jarosław Frettel
18.00 - 20.00 - Jarosław Fret előadása és filmvetítés a Színházi Laboratórium gyakorlatának hagyományairól

Magyar és angol szinkrontolmácsolással
Előzetes regisztració / Registration: szervezes@nemzetiszinhaz.hu

 

Jarosław Fret   |   foto: Magdalena Madra

 

A projekt kutató művészeti csoportok munkájára épül, amelyek a gyakorlatban elemzik a testkifejezés néhány kiválasztott kultúráját és filozófiáját (mint például a harcművészetek, az aikido és a capoeira), valamint különböző énekhagyományokat (grúz és korzikai polifónia), és ezek elveit a színész- vagy előadóművész-képzésben alkalmazzák.

A BodyConstitution program az alábbi zártkörű workshop nyílt napja.

Négy központ – Test és Tér (Workshop)
Nemzeti Színház, Festőműhely,
2022. április 28.-május 1.
Vezeti: Jarosław Fret
Munkatárs: Monika Wachowicz

A színészi dramaturgiának szentelt átfogó foglalkozások ezek. A Változás (egy adott szituációban támadó zavar) és ennek felismerésének képessége minden dráma fő és alapvető szempontja. Hogyan tud egy színész, egy előadóművész a saját cselekvéssorának olvashatóságáért dolgozni? Az állandó mozgások élő folyamát létrehozva, hogyan strukturálja azokat belső mikrodramaturgiai potenciáljukon belül? Hogyan hozhat létre egy testet/szöveget úgy, hogy nem folyamodik egy közös testnyelvhez? A foglalkozás két fő gyakorlati gondolattal fog szembesülni, amelyek alapvetően összekapcsolódnak a színészi mesterségben: az egymásba fonódó és egymástól függő organikus és drámai mezővel.

A BodyConstitution lehetőséget nyit mindenki számára saját testfelépítésének megalkotására; a gyakorlatot és a reflexiót ötvözi a színészi és előadóművészi munka elmélyült testkultúrájának kialakításához. A projekt középpontjában a komplex holisztikus, testi és énekes képzés, ezek problémái és az önképzés áll; a színházi munka új forrásai felé való nyitás; valamint a színészi munka innovatív módszertana, amely a színész önfejlesztésére összpontosít, különös tekintettel az öndiagnózisra és a színészi folyamatok közlésének képességére. A projekt egyik fő premisszája az a meggyőződés, hogy a művészi munkamódszerek kreatív fejlesztése elsősorban azon keresztül lehetséges, hogy a tanult technikákat más hagyományokból és kultúrákból származó tanárok és művészek által kifejlesztett módszerek tapasztalatával, gazdagságával és változatosságával szembesítjük.

Abból indulunk ki, hogy a teste kinek-kinek saját építménye. Hogyan dolgozzuk át a "forrásokat" mind a tréningben, mind a színészi által használt anyagban, hogy később az előadásba – a jelenetek anyagaként – beépülhessenek? Észrevesszük-e azt a három regisztert, amelyben a forrásanyag egyidejűleg átkerül a színészi munka birodalmába? A regisztereket három szóval lehet a legjobban leírni: átadás, átmenet és átlépés. Milyen arányban van jelen ez a három regiszter a színészi munkában? Hogyan "fordítja le" a színész a kutatás során felhalmozott anyagot, és milyen mértékben bontja le az átvitel a hagyomány és a forrástechnikák által felállított határokat?

A projekt azt fogja kutatni, hogy egy szerep nem csupán egy újrateremtett viselkedéssorozatot épít fel, hanem mindenekelőtt az az izgalmas, hogyan építi fel az újrateremtett vagy újrakomponált tapasztalatok sorát. A BodyConstitution részeként ez a projekt a színészi technikákra összpontosító tevékenységek kreatív kiterjesztése, amelyek 2004 óta zajlanak a Grotowski Intézetben a Forrás-technikák/technikák forrásai elnevezésű programsorozat keretében.

(2022. április 7.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország