KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓK

A MITEM-előadásokat követően találkozhatnak a produkciók alkotóival, mely által mélyebb bepillantást nyerhetnek egy-egy előadás születésébe, és egyúttal lehetőség adódik, hogy megoszthassuk egymással és az alkotókkal a gondolatainkat, élményeinket, valamint föltegyük a látottakkal kapcsolatos kérdéseinket.

 

Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet! 

Műsorarchívum 2021

Szeptember 22., 14:00 – Uránia Nemzeti Filmszínház nagyterme

ASINO (Szamár) - film

ASINO (Szamár) - film
Rendezte: Anatolij Vasziljev
Forgatókönyv: Anatolij Vasziljev
Gyártó cég: Trikita Entertainment Gyártás éve: 2017

2 óra 50 perc • Olasz nyelven angol felirattal és magyar hangalámondással

REGISZTRÁLJON A MITEM SZAKMAI PROGRAMJAIRA
regisztracio@nemzetiszinhaz.hu

A neves orosz színházi rendező, Anatolij Vasziljev ASINO (szamár – olaszul) című filmje egy epikus hangvételű óda az európai kultúrkörben fontos szerepet betöltő és sokféleképpen ábrázolt négylábú állatról. A szamár kultúrtörténeti múltja visszanyúlik egészen a görög mitológiáig és a bibliai időkig: ismert Szilénosz szamarának legendája, az Újszövetség megörökítette, ahogy Jézus egy szamáron vonul be Jeruzsálembe, Sancho Panza a saját szamarán lovagolt, Shakespeare Szentivánéji álmában Zuboly, a takács szamárrá változik, hogy aztán Titánia istennővel szerelembe essen. Ugyanakkor a szamarat gyakran azonosítják a butasággal, a makacssággal, de az alázatossággal is.

Az ASINO című filozofikus esszéfilm nyolc 20 perces novellából áll, melyeket a rendező olaszországban forgatott. Vasziljev alkotása a valóság és az allegória között egyensúlyoz, szabad asszociációra késztetve a nézőket. A novellák címei (Bacchus, Médeia, stb.) és az Apuleius- tól, Pirandellótól illetve Aiszkhülosztól vett idézetek tovább tágítják a film kontextusát, a harmadik novellában pedig az itáliai Albában mai napig fennmaradt szamárkultusszal találkozhatunk. Az ASINO megmutatja a szamár létének kettősségét – egyrészt mindennapi háziállat, másrészt egy isteni, mitológiai lény, amely kultúránk fontos motívuma és bizonyos értelemben a színház allegóriája is.

(2021. augusztus 22.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország