Műsorarchívum 2019

VI. MITEM MEGNYITÓ

 

 

A MITEM elmúlt öt éve során megtapasztaltuk: a sokszínűség ellenére sokkal több dolog köt össze bennünket, mint amennyi elválaszt. Volt miből merítenünk ehhez a felismeréshez, hiszen a MITEM 2014-es alapítása óta 32 országból mintegy 90 társulat, és több mint száz előadás volt látható. S ami kész csoda: pillanatok alatt szót értünk egymással. Kiderült, hogy hasonló problémákkal küzdünk: az elsekélyesedő (tömeg)kultúrával szemben próbálunk alternatívát nyújtani. Erőfeszítésünkben rengeteg társra találtunk az elmúlt években, akikkel egy a vágyunk, egy a szenvedélyünk: az értékes színház követei vagyunk.

 

Ünnepi gesztus, hogy a MITEM hatodik évében meg tudjuk mutatni vendégeinknek a fesztivál névadójának, Madách Imrének a főművét, Az ember tragédiája című emberiségköltemény nemzetis előadását. Madách csodálatos drámája a teremtményi lét feszítő kérdéseivel szembesít bennünket. Költői szabadsággal vallja meg szorongásainkat, és mutatja fel bizonytalanságainkat a jövő kihívásaival szemben. Az elmúlt évtizedek változásai a világban a vélemények gyötrő polarizálódásához vezetett. Ami ránk, színházi emberekre még nagyobb felelősséget ró, hogy egymást erősítsük, és hogy olyan műhelyeket, eseményeket hozzunk létre, ahol ellentétes vélemények is megjelenhetnek. Miközben felvállaljuk saját nemzeti kultúránk egyedi értékeit, odafigyelünk mások hangjára. Mindig táplálnunk kell a kíváncsiságunkat egymás iránt. Az érdeklődés ugyanis el tud sorvadni, ezért éltetni kell. Érzékenyíteni kell magunkat – s erre megfelelő hely a színház. Óvjuk a méltóságát! Ezért is fontos számunkra, hogy a litván Klaipeda Drámai Színház társulata elfogadta meghívásunkat. Előadásuk rendezője, Eimuntas Nekrošius a MITEM visszatérő művésze volt, akitől tavaly novemberben kellett végső búcsút vennünk. A Kurafiak című előadás a litván nép identitásdrámáját mutatja be – méltó lezárásaként a hosszú, kanyargós útról végül hazatérő Nekrošius pályájának. Nagy varázsló volt ő, aki látomásos színházával rendezőnemzedékeket termékenyített meg. Nagy öröm számunkra, hogy a fesztiválra látogatók tanúi lehetnek a színházi világ fontos folyamatainak, aminek reményeink szerint a MITEM immár nemcsak részese, hanem kicsit alakítója is.

 

Vidnyánszky Attila 
a fesztivált alapító Nemzeti ­Színház igazgatója

 

(2019. április 8.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország