Műsorarchívum 2016

MITEM

Metamorfózis – Tadeusz Kantor színháza

Április 15. pénteken 14h-18h, Kaszás Attila Terem

 

Nemzetközi kerekasztal beszélgetés

 

A „Metamorfózis” elnevezés egyrészt utal Kantornak a MITEM ideje alatti kiállításon bemutatott művészeti korszakváltásaira - a happeningektől a halálszínházig -, másrészt több szempontú megközelítésre invitálja a beszélgetésen résztvevő kutatókat.

Kantor előadásainak elsődleges inspirálója a festészet, a rajzok sorozata, melyek a „véletlen” tárgyak, motívumok, irodalmi élmények, reminiszcenciák legelső képnyelvi megfogalmazásai. Ezt követik a próbák, amikor e képek, víziók húsvér színészekben és megalkotott tárgyakban jelennek meg. Majd ezután választódnak ki és szólalnak meg a szövegek, melyeket hol Kantor ad színészei szájába, hol a színészek maguk improvizálják őket. S csak e fázisok eredményeként jön létre a partitúra, a zenei koreográfia, majd a már kész előadás summázataként a manifesztum, mely az avantgárd poétikáját követve, egyfajta elméleti auto-interpretációja a műnek.

Résztvevők:
Béatrice Picon-Vallin (Tadeusz Kantor és az orosz avantgárd francia kutatója),
Katarzyna Fazan (a krakkói Jagelló Egyetem professzora és a Kantor monográfia szerzője),
Katona Imre (rendező, a „Milánói leckék” magyar fordítója),
Beke László  (művészettörténész, a magyar nyelvű „Halálszínház” c. könyv társszerkesztője),  
Natalia Zarzecka (az új Cricoteka Múzeum igazgatója),
Justyna Michalik (a Kantor kiállítás kurátora).

Szervező-moderátor:
Király Nina, Tadeusz Kantor egykori munkatársa, a Nemzeti Színház munkatársa

 

KANTOR KIÁLLÍTÁS

Kedves Közönségünk!

A Tadeusz Kantornak emléket állító kiállítás a III. MITEM ideje alatt, április 24-ig, az előadások és a kísérő programok előtti egy órában látogatható. Helyszíne az első emelet (a büfé szintje), a harmadik emelet és a Bajor Gizi Szalon a hatodikon. Ide nézőteres kollégák kísérik fel az érdeklődőket a harmadik emeletről. Minden esetben kérjék az ott dolgozó színházi közreműködők segítségét!

(2016. március 11.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország