Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet!

 

Műsorarchívum 2016

MITEM - nyitott műhely

Csuanju Opera

Nyitott műhely a közönség számára! Április 18. hétfő, 16-19h, Kaszás Attila Terem

16:00 –16:30: Első rész: A kínai színházi smink

Az arcsminkelés a kínai tradicionális színház, a „Xiqu” fontos eleme. Hozzájárul a karakter típusának kialakításához, a személyiség felépítéséhez, és felfokozza az arckifejezéseket. A mondás szerint: „Az arc a drámai kifejezés középpontja, a szem pedig az arckifejezés középpontja.” Ebből egyértelműen kiderül, miért olyan fontos az arcsminkelés.

Az első foglalkozás fél órát vesz igénybe. Bemelegítésül szolgál a következő foglalkozáshoz, Shen Tiemei asszony műhelyéhez. A közönség végigkísérheti a sminkelés folyamatát: az arcfestést, a frizura elkészítését és a fejdísz elhelyezését. Ezáltal a nézők bepillantást nyernek a kínai kultúrába, ízelítőt kapnak a Csuanju opera egyedi stílusából.

16:40 –18:00: Második rész: Shen Tiemei asszony előadása

1. A Csuanju opera világa

Általános bevezetés a Csuanju opera történelmébe és jellegzetességeibe, valamint a Csongqing Csuanju Operatársulat nemzetközi hatásának és eredményeinek ismertetése

2. Bemutató (Demo)

Shen Tiemei bemutató performanszai. „Sheng”, a férfi szerepek, és „Dan”, a női szerepek bemutatása. A közönség ily módon megismerkedhet a Csuanju operastílus visszatérő formai elemeivel.

18:00–19:00: Harmadik rész: műhelymunka

Shen Tiemei asszony néhány színész segítségével bemutatja a közönségnek a Csuanju előadói stílust. Megismerhetik a „Dan”, vagyis a női szereplők alakításának főbb elemeit: a „víz-ruhaujj” (Shuixiu, a bő selyemujj meghosszabbítása) és az „ujjmozgatás” technikáit, illetve a férfi szereplők esetében a „legyezőmozgatást” vagy a „rúgás” technikáját (a jelmez mozgatása lábrúgással). Shen Tiemei asszony a Csuanju operaéneklés technikáit is bemutatja. A Csuanju opera különböző technikáival megismerkedve a néző mélyebben átélheti a Csuanju opera vonzerejét.

 

(2016. március 11.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország