KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓK

A MITEM-előadásokat követően találkozhatnak a produkciók alkotóival, mely által mélyebb bepillantást nyerhetnek egy-egy előadás születésébe, és egyúttal lehetőség adódik, hogy megoszthassuk egymással és az alkotókkal a gondolatainkat, élményeinket, valamint föltegyük a látottakkal kapcsolatos kérdéseinket.

 

Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet! 

Műsorarchívum 2016

MITEM

Klütaimnésztrától Arkagyináig – Viteztől Ostermeierig

Április 23. szombat 14h-16:30h-ig, Kaszás Attila Terem

Valérie Dréville francia és Trill Zsolt magyar színművésszel beszélget színházi útjukról Rideg Zsófia és Verebes Ernő dramaturgok

Klütaimnésztrától Arkagyináig – Viteztől Ostermeierig

Valérie Dréville korunk egyik legjelentősebb francia színésznője. 1986-ban Antoine Vitez rábízza Klütaimnésztra szerepét az Elektrában, és a fiatal színésznő alakításának köszönhetően egy csapásra ismertté válik. Három évvel később már a Comédie-Française tagja, ahol 1995-ig marad. Önszántából hagyja ott a nagy múltú intézményt, mert „új vizekre vágyik”, és Anatolij Vasziljev moszkvai színházába megy, ahol továbbfolytatja fáradhatatlan színházi útkeresését. Vasziljev először Lermontov Álarcosbáljában rendezte őt, majd Müller Médea-adaptációját, később pedig az Odéonban Jean Baptiste de Boyer regényéből a Filozófus Terézt vitték sikerre. Olyan nagy színházi és filmes mesterekkel dolgozott még együtt, mint Claude Régy, Jean-Luc Godard, Philippe Garrel, Roberto Castellucci vagy Krystian Lupa. Thomas Ostermeierrel az első közös munka 2013-ban Ibsen Kísértetek darabja volt, amelyért Valérie Dréville elnyerte a legnagyobb francia színházi elismerést, a Molière-díjat.

A MITEM-en Arkagyina szerepében láthatjuk őt Ostermeier Sirály rendezésében.

Valérie Dréville | Fotó: Jean-Louis Fernandez

 

 

Pucktól Galilei-ig – Vidnyánszkytól Zsótérig

Trill Zsolt a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Színház alapítói közé tartozik. Pályafutása a kezdetektől összefonódik Vidnyánszky Attiláéval, akinek az osztályában tanult a Kijevi Karpenko-Karij Színművészeti Egyetemen. Egyik első – Hubay Miklós drámaíró tanúsága szerint – frenetikus alakítása Shakespeare Puck-ja volt, és ezzel párhuzamosan Beckett Vladimirje. Ezután számos legendás beregszászi előadás főszerepét játszotta vagy inkább – ahogy ő maga szeret fogalmazni – élte meg. Ezek közül is kiragyog a Szarvassá változott fiú alakja, Luciferé Az ember tragédiájában és a Gyilkosság a székesegyházban Becket Tamása. 2006-ban követte Vidnyánszky Attilát Magyarországra, és ettől kezdve más rendezőkkel is dolgozik: a lengyel Andrzej Bubień-nel, az orosz Viktor Rizsakovval, a román Silviu Purcărete-vel. Ők miután egyszer dolgoztak vele, nem tágítottak többé tőle, és újra meg újra rágondolva választottak darabokat. Az elmúlt két évben Zsótér Sándorral alakult ki szoros alkotói kapcsolat, tavaly a többszörösen díjazott Brandot, idén pedig a Galilei életét hozták létre együtt.

Trill Zsolt (Galilei) | Fotó: Eöri Szabó Zsolt

 

(2016. március 11.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország