Műsorarchívum 2016

ELŐSZÓ

III. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM), 2016. április 11-24.

Nemzetközi és találkozó. Két jó hírt is hordoz e két szó: egyik, hogy vannak még nemzetek (kultúrák), másik, hogy ezek itt és most a színházon át találkozni fognak egymással. Noha felfordult világunkban egyre megfoghatatlanabb a kívül és belül, közel és távol, egy ilyen találkozó célja mégis az lehet, hogy ami kívül van, ne legyen idegen, hogy az ismeretlen kultúrákat ne távolítsuk el magunktól az „egzotikus” címszó alatt, hanem fedezzük fel bennük a rokonságot.

Ahogy a névadó, Madách Imre világdrámájában Éva mondja:

„Ah, nézd e kedves testvér-arcokat,
Nézd, nézd, mi bájosan köszöntenek,
Nincs többé elhagyottság, rengeteg,
A boldogság szállott közénk velek.”  

 

Lucifer erre megjegyzi még:

„Kik úgy felelnek, mint kérdésetek szól:
A tiszta szívre mosolyogva néznek,
Ijesztő réműl a kétségb'esőnek”.

Bizony, ahogy a minap Berecz András meséjében hallhattuk itt a Nemzeti színpadán, ha a sötétben – mert sötét van, ez nem vitás – vérmedvének nézem a testvéremet, netán ő is annak néz engem, és akkor merő félelemből egymás nyakának ugrunk.  

 

Rideg Zsófia
dramaturg,
MITEM  Fesztiválszervező

 

 

A MITEM 2016-ban épp a másikban önmagunk felismerésére teremt lehetőséget az eddigieknél is változatosabb kultúrköröket behozva archaikus előadásokkal, klasszikusokkal és kortárs darabokkal egyaránt. Egy évről évre növekvő színházi család alkotja a MITEM magját, ehhez társulnak minden évben új felfedezések, köttetnek új szövetségek. Végül is mi másért találkoznánk?

 

 

(2016. február 22.)


Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország