Vissza az előadásokhoz

Miguel de Cervantes

ENTREMESES (KOMÉDIÁK)

ENTREMESES (KOMÉDIÁK)

Teatro de La Abadía, Spanyolország

Rendező: José Luis Gómez

1 óra 50 perc, szünet nélkül.

„Az élet és a színház újrafelfedezése”

Az „Entremeses” a La Abadia egyik első előadása volt, így erősen belevésődött a nézők emlékezetébe. Ez az alkotás egy hosszabb tréning és kutatómunka gyümölcse, amelyet olyan fiatal színészek hívtak életre, akik közül sokan mind a mai napig erősen kötődnek a La Abadíához, s akik kivétel nélkül keresett, színházi és filmes berkekben egyaránt foglalkoztatott művészek.

Fennállásának huszadik évfordulóján a La Abadia vállalkozik rá, hogy újra felfedezze az „Entremeses” világát. Cervantes könnyed hangütésű, nyelvi leleményekben gazdag, jól ismert vígmeséi (Salamanca barlangja; A féltékeny öregúr; A csodák táblája) jórészt az eredeti szereposztásban, mégis új köntösben kelnek életre a népi kultúra gazdag színpadán, José Luis Gómez rendezésében.


rendező

José Luis Gómez

GH
Gobbi Hilda Színpad
José Luis Gómez

José Luis Gómez

José Luis Gómez, kinek munkásságát számos elismerés dicséri – a Spanyol Nemzeti Színház kitüntetettje, a madridi Complutense Egyetem díszdoktora, a Spanyol Királyi Akadémia tagja – a La Abadía alapító rendezője. Színházi pályafutását színészként kezdte Németországban, (The Institute of Dramatic Art of Westphalia, Bochum), majd Párizsban (Jacques Lecoq mellett), Wroclaw-ban (Jerzy Grotowskival), és New Yorkban (Lee Strasberg mellett) játszott. Igazgatója volt a Spanyol Nemzeti Színházi Központnak és a Teatro Español-nak. A Teatro de La Abadía megalapításáig (1995) számos önálló produkciót hozott létre. Az utóbbi években megrendezte Paco Bezerra Grooming, és Juan Mayorga La paz perpetua című darabját, illetve Verdi Simon Boccanegráját. Legjelentősebb színészi alakításai: Saint-Exupery: Kis herceg (Roberto Ciulli rendezésében), S. Beckett: A játszma vége , Dürenmatt: Játsszunk Strindberget!; illetve saját rendezéseiben: Kafka: Jelentés az Akadémiának; Juan Ramón Jiménez: Diario de un poeta recién casado. Gómez a mozivásznon is megjelent; legutóbb Milos Forman rendezésében (Goya Szellemei), és Pedro Almodóvar Megtört ölelések és A bőr, amelyben élek c. filmjeiben volt látható.

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Résztvevő országok: Dánia, Lengyelország, Litvánia, Lettország, Macedónia, Magyarország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Románia, Svédország