Vissza az előadásokhoz

Georg Büchner

WOYZECK 16

Paneldráma egy igaz történet alapján

WOYZECK

Magyarország • Nemzeti Színház, Budapest

Rendező: ifj. Vidnyánszky Attila

A MITEM-en angol szinkrontolmácsolással.

2 óra, szünet nélkül.

A háborút és az őt körülvevő világot megemészteni nem képes kisember „papírhajó az óceán közepén” – a jelen előadás fő mottója, legalábbis ez. Sorsukra hagyatva, az eszét vesztő hős és az őt övező szűkszavú, lecsupaszított karakterek mind a békétlenséget övező örök szorongás, az ösztönök megborulásának és a szerelem elkorcsosulásának egészét adják ki. Mindazonáltal, a kiút és a megváltás folyamatosan karnyújtásnyira van a főhőstől, ám a tragikus kifejlet pont ebből a közelségből származik: Woyzekre, akár egy megrészegült cirkuszi artistára, egyre jobban hat a gravitáció, míg végül a zuhanás elkerülhetetlenné válik.

A fiatal alkotócsapat Büchner művén keresztül keresi a választ arra, hogy mai „plakátmagányunkban”, kitalált ideák között, képesek vagyunk-e újra felismerni és megélni érzelmeinket és emberségünket. Valamint nagy kérdés az is, vajon melyek azok az ideák, melyek természetünkből fakadóan követendők, és nem egy mesterséges társadalmi folyamat negatív produktumai.

„Vannak alkalmak, melyek, hogy úgy mondjam, túl jelentősek ahhoz, hogy kihasználják őket; akadnak dolgok, melyek semmi máson, egyedül magukon szenvednek hajótörést.” - Franz Kafka

A szövegkönyvet Kiss Csaba fakszimile fordítása alapján

Vecsei H. Miklós készítette

Franz Woyzeck

Nagy Márk m.v.

Marie

Valamint:

Böröndi Bence m.v.

Kovács Tamás m.v.

Bálint Barna m.v.

Lestyán Attila m.v.

Szász Júlia

Polyák Anita e.h.

Látványtervezés

Vecsei Kinga Réta

Dramaturg

Vecsei H. Miklós

Zene

Mátyássy Szabolcs

Ügyelő

Kabai Márta

Súgó

Kabódi Szilvia

Rendezőasszisztens

Trimmel Sándor Ákos

KA
Kaszás Attila Terem
ifj. Vidnyánszky Attila

ifj. Vidnyánszky Attila

1993-ban született Beregszászon. 2010-ben felvételt nyert a Színház-és Filmművészeti Egyetem színész szakára, Marton László, Hegedűs D. Géza és Forgács Péter osztályába. Az egyetemi évek alatt a színészkedés mellett, több rendezése is ment az Ódry Színpadon. Gyakorlatát a Vígszínházban töltötte, ahol 2017 óta társulati tag, és rendezőként is aktív. Az elmúlt években rendezett még továbbá a Nemzeti Színházban, a Radnóti Színházban, Budaörsön, Debrecenben, Moszkvában és Prágában is. Alapítója – Vecsei H. Miklóssal és Osváth Gáborral együtt – a Sztalker Csoport nevű színházi alkotóműhelynek.

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország