Vissza az előadásokhoz

August Kitzberg

Vérfarkas 14

Vérfarkas

R.A.A.A.M. Színház, Tallinn, Észtország

Rendező: Szergej Potapov

Észt nyelven magyar és angol szinkrontolmácsolással.

2 óra 25 perc, 1 szünettel.

A templomtéren kivégeznek egy fiatal lányt. Szergej Potapov, a „jakut Tarantinó” így indítja a Vérfarkas című darabot. A gyülekezet minden tagját összecsődítették az eseményre, hogy tanúi legyenek a boszorkány halálának. A Tammaru család férfitagjai komor, vészterhes hangulatban tértek haza. Itt találnak rá, az ajtó mögött egy toprongyos kislányra. Ő a boszorkány lánya… Ekkor halljuk először a „vérfarkas” szót is. A család befogadja a különös kis idegent és az élet hosszú évekig megy tovább. Mígnem felüti a fejét a szerelem. A család egyik fiúgyermeke, Margus, beleszeret az Tiinába, az idegen lányba.

August Kitzberg klasszikus darabja a „mi” és „ők”, az egyén és a tömeg, a hétköznapi és a rendkívüli  viszonyáról szól. Ez a téma ma különösen időszerű. És nem csak a történet a lényeg, hanem az is, ahogy látjuk és érezzük. A hangulat, a ritmusok, a mozgás és azok az elhallgatott szavak, amelyek életre keltik a legendát.

A „Vérfarkas” elnyerte a kritikusok különdíját a Szentpétervári „Baltic House” színházi fesztiválon és a  SLAVIJA 2017 – a belgárdi Slavia Színház fesztiválja – nagydíját.

Színészek:
Tiina: Kristiina-Hortensia Port
Mari: Liisa Pulk
Margus: Kristo Viiding
Nagymama: Mari Lill
Gazda: Ivo Uukkivi
A gazda felesége: Piret Simson
Jaanus, cseléd: Martin Kõiv
Märt, cseléd:  Ivo Uukkivi

 

Producer: Märt Meos
Hangtervező: Ardo Ran Varres
Fénytervező: Priidu Adlas 
Díszlettervező: Ervin Õunapuu
Az előadás menedzsere: Liisa Liksor

Rendező
NSZ
Nagyszínpad
Szergej Potapov

Szergej Potapov

Szergej Potapov egy jakut faluban született 1975-ben, a Szaha Köztársaság-beli Szuntarban. Jakutföldön színészmesterséget, Moszkvában pedig rendezést tanult. 2003-ban kapta meg az Orosz Színiakadémia rendezői diplomáját. Nagyapja sámán volt, apja könyvelő, anyja pedig a jakut nyelv és irodalom tanára. Szergej Potapovnak egy lánya és egy fia van. Mindketten beszélik a szaha nyelvet. A rendező gyakran figyelmeztet a globális felmelegedésre – Szibériában felolvad a régebben állandóan fagyott talaj. A telek sem olyan hidegek, mint régen. Szergej gyerekkorában télen -60 fokra is süllyedt a hőmérséklet. Szergej Potapov jelenleg több orosz és európai színházban rendez. Azt mondja, úgy szereti az előadásait, mint saját gyermekeit. Nyomon követi fejlődésüket, növekedésüket és beérésüket. A nézőtérről figyel, a nézők reakciói alapján változtat is az előadásokon. Eddig több mint harminc darabot állított színpadra.

A R.A.A.A.M. Színház egy önkéntes szerveződés, amely léte első évtizedében különböző kulturális projekteket valósított meg, többnyire különböző témájú dokumentum-anyagok (interjúk, társadalmi és kulturális kutatások, levelek, naplók, stb.) színre állításával, minden korosztály számára elérhető módon. Az elmúlt néhány évben irányt váltottak és külföldi rendezőket hívnak dolgozni Észtországba. Néhány ezek közül: Homayun Ghanizadeh, Irán;  Marat Gatsalov, Oroszország; Marco Layera, Chile; Szergej potapov, Oroszország; Alekszej Peszegov, Oroszország; Andreas Merz, Németország. A társulat eddig Észtországon kívül a következő országokban lépett fel: Oroszország, Németország, Ausztrália, Új-Zéland, Egyesült Államok, Kanada, Irán, Ausztria, Finnország, Örményország, India, Kína, Mongólia, Bulgária, Nagy-Britannia.

Szergej Potapov az Arany Maszk Díj kitüntetettje. Szerepelt a kísérleti színházak XV. kairói fesztiválján Egyiptomban. Az Orosz Újhullám (New Russian Wave) című nemzetközi projekt keretében részt vett a Világálom (World Dream) előadás létrehozásában. Filmje, a Hópelyhek (Snowdrops) megkapta a legjobb rendezés és a legjobb férfiszínész kategóriák fődíját a 2013-as Csebokszári Nemzetközi Filmfesztiválon.

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország