Vissza az előadásokhoz

Alessandro Serra

TRAGÉDIA | Oidipusz éneke

Szophoklész, Euripidész, Arisztophanész, Seneca művei és más források alapján írta Alessandro Serra

TRAGÉDIA | Oidipusz éneke

Sardegna Teatro, Teatro Bellini Napoli, ERT Emilia Romagna Teatro Fondazione, Fondazione Teatro Due Parma 

Rendező: Alessandro Serra

Grékó (kalabriai görög) nyelven magyar és angol felirattal.

1 óra 20 perc, szünet nélkül.

Tisztelt Nézőink!
A Tragédia című előadásra a késve érkező nézőket  - rendezői kérésre – nem áll módunkban beengedni! Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az előadás alatt 4 perces, teljes sötétség várható.

 

VILÁGPEMIER

Induljunk ki újra Artaud könyörtelen vízióiból:

Ostobaság a tömeg szemére vetni, hogy nincs érzéke a fennkölt dolgokhoz, miközben a fennköltséget összekeverjük formális, ráadásul régóta kimúlt megnyilvánulásaival. Merem állítani, hogy ha a tömeg ma nem érti az Oidipusz királyt, akkor erről az Oidipusz király tehet, nem a tömeg.

Hogyan magyarázzuk az Oidipuszt a kortárs közönségnek eredeti rendeltetése szerint, azaz pharmakoszként? Egy bűnbaknak kikiáltott ember, akit elűztek saját városából, mely azelőtt királyának tartotta őt. Hogyan tehetjük Szophoklészt mindenki számára befogadhatóvá? Hogyan végezzük el a polisz és a szent értékek elvesztését követő gyászmunkát? Hogyan szabadítsuk meg Oidipuszt a bűntudattól? Oidipusz, a polisz szerencsés megmentője megold egy gyermekeknek való feladványt. Oidipusz, a vérfertőző apagyilkos. Oidipusz rettenthetetlenül igyekszik megismerni önmagát. Oidipusz elveti az isteneket és a látnokokat. Oidipusz leás a családfája rothadó gyökeréig, megismeri önmagát, majd kiszúrja a saját szemét. Nem önbüntetésül, hanem hogy prófétaként lásson. A külvilág látásától megfosztott Oidipusz végül megleli az útját, közben nem veszíti el emberi sebezhetőségét. A sötétben bolyongva keresi a fényt. Vezető nélkül indul az Eumenidáknak oly kedves liget felé, majd fényes villanással felmegy az istenekhez, Krisnához hasonlóan szabadul ki az anyagi világból.

 

 

Szereplők:
Alessandro Burzotta, Salvo Drago, Francesca Gabucci, Sara Giannelli, Jared McNeill, Chiar Michelini, Felice Montervino

 

Díszlet, fény, jelmez: Alessandro Serra 
A görög nyelvű szövegek fordítója: Salvino Nucera 
Hangzás és dalok: Bruno De Franceschi

Produkció: Sardegna Teatro, Teatro Bellini Napoli, ERT Emilia Romagna Teatro Fondazione, Fondazione Teatro Due Parma
Koprodukciós partnerek: Compagnia Teatropersona és I Teatri di Reggio Emilia, Olaszország

Írta és rendezte
NSZ
Nagyszínpad
Alessandro Serra

Alessandro Serra

Rendező, drámaíró, díszlettervező, fénytervező. 1999-ben megalapítja a Teatropersona Társulatot, ahol saját munkáit állítja színpadra, amelyeket számos európai, ázsiai és dél-amerikai országban, valamint Oroszországban és az Egyesült Királyságban is bemutattak. Számos díjat és elismerést kapott, köztük a legjobb színdarabnak járó UBU-díjat, valamint a legjobb díszlettervezőnek és a legjobb előadásnak járó Le Maschere del Teatro Italiano-díjat a MACBETTU-ért. A Hystrio rendezői díjat és az "Arany babérkoszorú-díj" nagydíját, mint legjobb rendező kapta (MESS Fesztivál - Szarajevó).

 

Portré a rendezőről: ©FiorenzoNiccoli
Előadás képek: ©Alessandro Serra

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország