Vissza az előadásokhoz

Svejk.Visszatérés 18

Tatyjana Rahmanova színdarabjának felhasználásával

Svejk.Visszatérés

Alekszandrinszkij Színház, Szentpétervár, Oroszország

Rendező: Valerij Fokin

Orosz nyelven, magyar szinkrontolmácsolással.

2 óra, szünet nélkül.

A Svejk.Visszatérés az Alekszandrinszkij Színház művészeti vezetője, Valerij Fokin legújabb rendezése. Az előadás irodalmi alapját Tatyjana Rahmanova kortárs színdarabja képezi, amely Jaroslav Hasek világszerte ismert, "Svejk, egy derék katona kalandjai a világháborúban" című szatirikus regényének motívumai nyomán született.

A 20. század elején született és kultikussá vált regény a világirodalom egyik legismertebb népi hősét teremtette meg - Svejket, a kisembert, aki naiv és fanyar humorával, provokatív együgyűségével próbálja túlélni az I. világháború borzalmait. Valerij Fokin előadása e száz évvel ezelőtti történet mai értelmezése. Vajon kicsoda és milyen egy 21. századi Svejk? A világban zajló számos háború akaratlan résztvevője, akit magával ránt az általános szembenállás, a "mindenki mindenki ellen" állapota? Aki elődjéhez hasonlóan megpróbálja túlélni a történelmi kataklizmákat és mindeközben igyekszik megőrizni a józan eszét egy abszurd valóságban?  Ez a különös figura, anélkül, hogy elveszítené groteszk együgyűségét és naivitását, napjaink valódi hősévé válik. 

A Svejk.Visszatérés egy humorral teli, izgalmas történet, amely ugyanakkor mindannyiunk számára fontos kérdéseket feszeget békéről és háborúról, az ember és az állam viszonyáról, minden egyes ember személyes felelősségéről a világban zajló történések kapcsán.

Szereplők:

Stepan Balakshin, Yanina Lakoba, Dmitrii Buteev, Igor Volkov, Pyotr Semak, Victor Shuralev, Elena Nemzer, Olga Belinskaya, Andrey Matiukov, Anna Blinova, Valery Stepanov, Aleksander Mitzkevich, Nikolay Belin, Timur Akshentsev,  Andrey Marusin, Nikita Barsukov, Sergey Sidorenko, Sergey Elikov, Igor Mosiuk, Alexey Vasilchenko, Vladimir Malikov, Roman Gusev, Liubov Shtark, Efim Rodnev, Ivan Suprun, Daria Klimenko, Ekaterina Shumakova, Alexey Dvoeglazov, Sergey Denisov, Maksim Yakovlev

 

Zenészek: Fhilipp Bayandin, Igor Mamai, Anton Popov
Díszlet: Simon Pastukh
Jelmez: Oksana Yarmolnik
Koreográfus: Igor Kachaev
Zeneszerző: Aleksandr Bakshi
Dramaturg: Tatiana Rahmanova
Zenei vezető: Ivan Blagoder
Fénytervező: Damir Ismagilov
Videógrafikus: Asya Mukhina
Hang: Maksim Chikhalov
Rendezőasszisztens: Sophia Martusheva, Ekaterina Astrakhantseva

Rendező
NSZ
Nagyszínpad
Valerij Fokin

Valerij Fokin

Rendező, színházigazgató. Oroszország Nemzeti Művésze és még számos magas állami kitüntetés birtokosa, a többi között Lengyelország Érdemes Művésze. Tanított Moszkvában és Krakkóban. 1991-ben alapította meg a moszkvai Mejerhold Központot, a város egyik legjelentősebb kortárs művészeti intézményét, melyet húsz éven át vezetett. Jelenleg az 1756-ban alapított szentpétervári Alekszandrinszkij Színház igazgatója, amelynek rangos nemzetközi fesztiválja az orosz színházi élet egyik fontos eseménye. 2006 óta az Orosz Föderáció elnöke mellett működő kulturális és művészeti tanács tagja. Két alkalommal is megkapta a legrangosabb orosz nemzeti színházi fesztivál, az Arany Maszk díját. 2016-ban „Tíz Valerij Fokin előadás” elnevezésű Szentpéterváron megrendezett fesztivál bemutatta alkotói módszerének és művészi tapasztalatainak kibontakozását 2002-től, az első rendezésétől az Alekszandrinszkij Színházban. 1988-tól a Vszevolod Mejerhold örökségét gondozó egyesület elnöke. 2000-ben az orosz állami díjat kapott Mejerhold alkotói örökségének megőrzésért, tanulmányozásáért és megújításáért, valamint a róla elnevezett központ létrehozásáért.
Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország