Vissza az előadásokhoz

Csehov

SIRÁLY

SIRÁLY

Zero Point Theatre, Athén, Görögország

Rendező: Szavvasz Sztrumposz

Görög nyelven magyar és angol felirattal

1 óra 40 perc, szünet nélkül.

A Sirály talányos, nyitott szerkezetű mű. Az alkotóknak le kell ereszkedniük az anyag legsötétebb bugyraiba, hogy rácsodálkozzanak Csehov művének gazdagságára, sokrétűségére. Úgy kell „olvasni“ a művet, hogy a szöveg  magvából kiindulva fel lehessen tárni annak minden belső összefüggését. Csehov a Sirállyal erre a közös útra hívja az alkotókat, hogy a szövegben kalandozva felszínre hozzák a benne rejlő nemesfémeket. Mi mást tehetnénk tehát, mint hogy igent mondunk, és elfogadjuk a meghívást. Csehov művei az átmenetről szólnak. Olyan időkben íródtak, amikor a világ épp összeomlóban volt, és már látszottak az új világ születésének jelei. A megváltás azonban ezúttal is elmarad, az emberi lét bonyolult kérdései továbbra is megválaszolatlanok. Csehovnál a lét és a történelem küzdelmének lehetünk tanúi. Ebben a konfliktusban szabadulnak el az indulatok, torzulnak el a vágyak, siklanak ki az emberi érzelmek, gondolatok. Trepljov saját magának suttogva feltett kérdése, a „Ki vagyok? Mi vagyok én?” fülsiketítően visszhangzik, mindannyiunkhoz szól. Kicsoda az ember átmenet idején, amikor semmi sem mehet tovább a régi kerékvágásban, nem is stagnálhat, amikor már csak az utópikus távlat felé ugrás vihet előre, csak ezáltal menthető meg az emberben rejlő „emberi”?

Az előadást a 2022/2023-as évadban a legjobb alakítás díjával és a legjobb fiatal színésznőnek járó díjjal jutalmazta a Görög Színi- és Előadóművészeti Kritikusok Szövetsége

Az előadásról írták

„Szavvasz Sztrumposz Attis Színház - Új Tér, Zero Point Theatre-beli adaptációja és rendezése, David Malteze kiváló fordításában magasba repítia Sirályt [...] Az átmenet dinamikáját „kidomborító” rendezés új életet lehel a régibe, régi ízt ad az újnak." (Leandrosz Polenakisz, Avgi napilap)

„Szavvasz Sztrumposz rendezése, a színészek (Anna Marka Bonisel - Pierrot, Jannisz Karababasz - Trepljov, Elpiniki Marapidi - Nyina, Rosy Monaki - Arkagyina, Szavvasz Sztrumposz - Trigorin) alakítása és teljesítménye a szó szoros értelmében lehengerlő." (Maria Mari, In2Life.gr)

„Tömören: lenyűgöző előadás volt! Szavvasz Sztrumposz koreográfiája és rendezése ragyogó, a színészi munka kiváló. Az előadás élethűen jelenítette meg Csehov nagyszerű elképzelését. Egyedülálló előadás, a közönség egy ‘élő’ dokumentumfilmben érezheti magát." (Ejrini Ajvaljotu, CatisArt.gr)

Szereplők

Pierrot: Anna Marka - Bonisel
Trepljov: Jannisz Szanidasz
Nyina: Elpiniki Marapidi
Arkagyina: Rosy Monaki
Trigorin: Szavvasz Sztrumposz

További alkotók
Rendezés - adaptáció: Szavvasz Sztrumposz
Fordító: David Malteze
Díszlet- és jelmeztervező: Katerina Papajorgu
Fényterv: Kosztasz Bethanisz
Hangterv: Leonidasz Maridakisz
Dramaturg: Maria Szikitano
Jelmez: Eleni Haszjoti
Díszlet: Aposztolosz Zerdevasz
Sminkes: Virginia Cikhlaki
Sajtós: Marianna Papaki, Nondasz Duzinasz

KA
Kaszás Attila Terem
Szavvasz Sztrumposz

Szavvasz Sztrumposz

Savvas Stroumpos 1979-ben született Athénban. 2002-ben fejezte be tanulmányait a görög Nemzeti Színház drámaiskolájában. Az Exeteri Egyetem (Egyesült Királyság) Színművészeti Tanszékén mesterfokozatot (MA with Merit) szerzett. 2003 óta dolgozik az Attis Színházban színészként, illetve, Theodórosz Terzopulosz rendezőasszisztenseként. Rendezései a Zero Point Theatre-ben: Franz Kafka A fegyencgyarmaton (2009), William Shakespeare Ahogy tetszik (2010), Albert Camus Az igazak (2011), Franz Kafka Az átváltozás (2012), Georg Büchner Woyzeck (2013), Franz Kafka A fegyencgyarmaton (2014 —2. változat az Athéni Fesztiválra), Jevgenyij Zamjatyin Mi (2015), Heiner Müller A küldetés: egy forradalom emléke (2016), Dimitrisz Dimitriadisz Troász (2017), Kurtág György Kafka-töredékek (2018), Samuel Beckett Godot-ra várva (2018), Szophoklész Antigoné (2019), Samuel Beckett Ó, azok a szép napok! (2020), Franz Kafka Jelentés az Akadémiának (2021), Aiszkhülosz Perzsák (2022). A Zéró Pont előadásai 2013 óta az Attis Színház - Új Térben láthatók.

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország