KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓK

A MITEM-előadásokat követően találkozhatnak a produkciók alkotóival, mely által mélyebb bepillantást nyerhetnek egy-egy előadás születésébe, és egyúttal lehetőség adódik, hogy megoszthassuk egymással és az alkotókkal a gondolatainkat, élményeinket, valamint föltegyük a látottakkal kapcsolatos kérdéseinket.

 

Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet! 

Vissza az előadásokhoz

SHAKESPEARE FOREVER!

SHAKESPEARE FOREVER!

Arnold Szyfman Lengyel Színház, Varsó, Lengyelország

Rendező: Andrzej Seweryn

Lengyel nyelven magyar és angol felirattal

2 óra, szünet nélkül.

Andrzej Seweryn nemzetközi hírű lengyel színész és filmszínész, a Comédie Francaise örökös tagja jelenleg a varsói Lengyel Színház (Teatr Polski) igazgatója. Shakespeare forever! című előadásában párbeszédet kezdeményez a közönséggel Shakespeare-ről és a világról.

V. Henrik, Hamlet, Falstaff, III.Richárd, valamint Ariel, Lady Macbeth és Júlia szerepeiben a színész felmutatja Shakespeare költészetének szépségét és bölcsességét. Jól ismert monológokból egy izgalmas történetet hoz létre az irodalomról, kultúráról, a győztes, a kétkedő és a védekező emberről. Utal a főbb Shakespeare-témákra is: a hatalom rögeszméjére, az érzéki őrületre, az időtlen szerelemre és a szomorú magányosságra, féltékenységre és árulásra, az élet értelmével kapcsolatos kételyekre és a remény éltető erejére.

Az előadás a Shakespeare-műveket jól ismerőknek és azoknak is szól, akik még csak most kezdenek el ismerkedni életművével. Shakespeare szakértői meghallgathatják kedvenc monológjaikat Piotr Kamiński fordításában, amelyeket Andrzej Seweryn mesteri módon ad elő. Az utóbbiak pedig bátorítást meríthetnek arra, hogy tovább folytassák a stratfordi géniusz színpadi világának megismerését.

Színész: Andrzej Seweryn

 

Fordító: Piotr Kamiński
Forgatókönyv: Piotr Kamiński, Jerzy Klesyk, Andrzej Seweryn
Rendezőasszisztens: Przemysław Pawlicki

Rendező
KA
Kaszás Attila Terem
Andrzej Seweryn

Andrzej Seweryn

A németországi Heilbronnban született 1946-ban. A világ egyik legsikeresebb lengyel színésze, rendezője. Andrzej Wajda számos filmjében játszott, a többi között Az ígéret földjében és a Vasemberben, A karmesterben nyújtott alakításáért 1980-ban megkapta a Berlini Filmfesztivál legjobb színésznek járó Ezüst Medve díját. Mivel szimpatizált a lengyel Szolidaritás mozgalommal, a megtorlástól félve 1981-ben Párizsba ment. Szerepelt Peter Brook legendás előadásában, a Mahabharatában. Állandó tagja lett a francia nemzeti színháznak, a Comédie-Française-nek, melynek a teátrum alapítása óta rajta kívül csak két nem francia anyanyelvű színész tagja volt. Szerepelt az Oscar-díjas Indokínában és a Schindler listájában. Legutóbbi filmje, a The Last Family több filmfesztivál díját is elnyerte. 2011 óta a varsói Lengyel Színház (Teatr Polski) igazgatója, ahol nemcsak rendez de játszik is.  

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország