Vissza az előadásokhoz

Visky András

PORNÓ

PORNÓ

Szatmárnémeti Északi Színház, Harag György Társulat, Románia

Rendező: Visky András

Magyar nyelven angol felirattal.

1 óra 5 perc, szünet nélkül.

„Húsz éven át cipeltem magammal egy nagyon személyes, tulajdonképpen megoszthatatlan, legalábbis annak hitt történetet, de aztán egyszercsak elért a budapesti Nemzeti Színház felkérése, és elhatároztam, hogy nem halasztom tovább, elmondom, lesz, ami lesz. Harmadik gyermekünket vártuk 1989-ben, Szatmárnémetiben. Már belátható közelségbe került a szülés ideje, amikor a magzat úgy döntött, mégsem jön erre a világra. Belehalt édesanyja testébe. Születése előtt feladta, mint Beckett anyaméhben monologizáló, megszületni nem akaró, végül pedig április 13-án, nagypénteken, egyenesen a halálba beleszülető énje. Meg kellett volna születnie, úgy, halva, de erre meg nem volt hajlandó. Orvosaink meg nem avatkoztak be, az abortuszt szigorú törvények tiltották, majd a spontán vetélés megoldja a helyzetet, mondták. Egy diktatúra, bármilyen színű is legyen, a test felett is uralkodni akar, nem elég neki a lélek megnyomorítása.

„Pornó” – egy fiktív fedőnév. A valóság viszont ennél a fikciónál sokkal elképesztőbb. A fedőnév nem fedi el a valóságot: feltakarja és megerőszakolja. „Pornó” – egy installáció, az előadás előszobája, amely nyilvánossá teszi a rólam született összes titkosszolgálati iratot. Nincs szerkesztés és nincs hőstörténet. Ahol zsarnokság van, ott zsarnokság van.„ (Visky András)

Szereplők:

Lány: Albert Csilla m. v.,
A másik: Antal Attila m. v.,
Hang: Dimény Áron m. v.

 

Díszlet-, jelmeztervező: Fornvald Gréti
Installáció: Fornwald Gréti és Visky András
Dramaturg: Deák Katalin m. v.
Zene: Antal Attila m. v.
Dal: Visky Péter m. v./Visky Bence m. v.
Videó: Süveg Károly
Ügyelő/Súgó: Szabó Ritta

Rendező
GH
Gobbi Hilda Színpad
Visky András

Visky András

A romániai Marosvásárhelyen született 1957-ben. Író, drámaíró, dramaturg, rendező, tanár. 2008-tól a kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti vezetője. Darabjai magyar, román, szerb, bolgár, lengyel, angliai és amerikai színházakban kerültek színre mások mellett Christopher Markle, Boian Ivanov, Mihai Măniuţiu, Stephanie Sandberg, Karin Coonrod, Cezi Studniak, Tompa Gábor, Robert Woodruff rendezésében. Az általa megalkotott és kidolgozott „barakk dramaturgia” fogalmát több egyetemen is oktatják. Tanít a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen, a budapesti Károli Gáspár Református Egyetemen. Számos neves egyetem oktatott meghívott előadóként: Yale School of Drama, University of California, Korea National University of Arts, Calvin College, Northern Illinois University, Josai International University (Japán).

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország