Vissza az előadásokhoz

Vaszilij Sztefanik novellája alapján

MORITURI TE SALUTANT

MORITURI TE SALUTANT

Ivan Franko Nemzeti Dráma Színház, Kijev, Ukrajna

Rendező: Dmitro Bogomazov

Ukrán nyelven magyar és angol felirattal.

2 óra 20 perc, 1 szünettel.

A Morituri te salutant című előadás az ukrán lélektani próza mestere, Vaszilij Sztefanik (1871-1936) legismertebb novellái nyomán született. A neves ukrán szerző többnyire tragikus hangvételű művei a falusi élet hétköznapjairól szólnak, azokról az emberi drámákról, amelyek nap mint nap lejátszódnak egy vidéki közösségben anélkül, hogy a benne szereplő hősök felismernék azok jelentőségét vagy lényegét. A Kocsma, a Magányos nő, az Esti óra, Szenteste, Május, Álom, Fiúk, Bűn, a Nálunk minden ünnep című novellák nyomán színpadra állított, egyszerűségében is megrázó előadás során a mindennapok szürkesége mögött feltárulnak a szülők és gyermekek, a férfiak és nők között feszülő ellentétek, illetve a születés és a halál, az álmok és a valóság közötti feloldhatatlanul tragikus viszony. Ugyanakkor a darab szereplői a túlélésért vívott kemény küzdelem ellenére soha nem adják fel a reményt, hogy sorsuk egyszer jobbra fordulhat. És ahogy az a valóságban is lenni szokott, életük során állandóan keverednek a tragikus és komikus szituációk, ám a különféle események és karakterek kavalkádjában egy dolog mégis állandó marad – az emberségre, az emberi méltóság megőrzésére való törekvés. Bármilyen szélsőséges erkölcsi vagy éppen fizikai megpróbáltatást is mérjen rájuk a sors, helyt kell állniuk minden körülmények között. Még akkor is, ha ez az életükbe kerül.

Az előadás a zene, az ének, a mozgás, a látvány folyton változó, polifonikusan egybefonódó kompozíciójaként született meg, és egy többrétegű, metaforákban gazdag színházi formanyelven beszél az emberi lélek legmélyebb rezdüléseiről, kétségeiről, szenvedéseiről, sajátos misztériumjátékként a megtisztulás reményét sugallja a nézők számára.

Az előadás rendezője az egyik legjelentősebb kortárs ukrán színházi alkotó, Dmitro Bogomazov, aki egyúttal a kijevi Ivan Franko Nemzeti Dráma Színház főrendezője is.

Szereplők
Nagymama, lány: Kszenyija Basa-Dovzsenko
Lány: Kszenyija Vertyinszka
Lány: Szuszanna Karpenko
Lány: Tetyjana Mihina
Öregember: Vaszil Basa
Fiú: Ivan Zaluszkij
Fiú: Olekszandr Pecseritszja
Fiú: Renat Szettarov
Fiú: Olekszandr Formancsuk

Director – Dmytro Bogomazov
Díszlet – Oleksandr Druganov
Zenei vezető – Susanna Karpenko
Koreográfus – Olga Semioshkina
Videó – Oleksandr Rozhkov
Fénytervező – Hanna Vakhovska
Hangmérnök – Oleksandr Kryshtal
Rendezőasszisztens – Mariia Savka

Rendező
KA
Kaszás Attila Terem
Dmitro Bogomazov

Dmitro Bogomazov

Dmitro Bogomazov (Dmitrij Mihajlovics Bogomazov, 58) egyike Ukrajna legünnepeltebb rendezőinek és tanárainak. Rendezőként 1995-ben végzett a Karpenko-Karij Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 1993-ban kezdte professzionális körülmények között a munkáját, a kijevi Egyetemi Dráma és Komédia Színházban. 2001-ben létrehozza a Vilna Szcena (Szabad Színpad) társulatot, ahol 2011-ig művészeti igazgatóként dolgozik. A nemzetközi Theater Platform fesztivál megalapítója (2002-2004). 2017-től az Ivan Franko Nemzeti Színház főrendezője. Rendezéseit számos ország több nemzetközi fesztiválján bemutatták: Ukrajna, Franciaország, Lengyelország, Oroszország, Fehéroroszország, Bulgária, Grúzia, Törökország, Svédország, Norvégia, Izrael, Kína. 2019-ben William Shakespeare Coriolanus-adaptációját elhozták a VI. MITEM-re, Kínában pedig megkapta a legjobb előadásért járó Színházi Akadémiai Díjat. Sok egyéb elismerés mellett megkapta a Sevcsenko Nemzeti Díjat, Ukrajna legmagasabb művészi kitüntetését is.

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére