Vissza az előadásokhoz

Vaszilij Sztefanik novellája alapján

MORITURI TE SALUTANT

MORITURI TE SALUTANT

Ivan Franko Nemzeti Dráma Színház, Kijev, Ukrajna

Rendező: Dmitro Bogomazov

Ukrán nyelven magyar és angol felirattal.

2 óra 20 perc, 1 szünettel.

A Morituri te salutant című előadás az ukrán lélektani próza mestere, Vaszilij Sztefanik (1871-1936) legismertebb novellái nyomán született. A neves ukrán szerző többnyire tragikus hangvételű művei a falusi élet hétköznapjairól szólnak, azokról az emberi drámákról, amelyek nap mint nap lejátszódnak egy vidéki közösségben anélkül, hogy a benne szereplő hősök felismernék azok jelentőségét vagy lényegét. A Kocsma, a Magányos nő, az Esti óra, Szenteste, Május, Álom, Fiúk, Bűn, a Nálunk minden ünnep című novellák nyomán színpadra állított, egyszerűségében is megrázó előadás során a mindennapok szürkesége mögött feltárulnak a szülők és gyermekek, a férfiak és nők között feszülő ellentétek, illetve a születés és a halál, az álmok és a valóság közötti feloldhatatlanul tragikus viszony. Ugyanakkor a darab szereplői a túlélésért vívott kemény küzdelem ellenére soha nem adják fel a reményt, hogy sorsuk egyszer jobbra fordulhat. És ahogy az a valóságban is lenni szokott, életük során állandóan keverednek a tragikus és komikus szituációk, ám a különféle események és karakterek kavalkádjában egy dolog mégis állandó marad – az emberségre, az emberi méltóság megőrzésére való törekvés. Bármilyen szélsőséges erkölcsi vagy éppen fizikai megpróbáltatást is mérjen rájuk a sors, helyt kell állniuk minden körülmények között. Még akkor is, ha ez az életükbe kerül.

Az előadás a zene, az ének, a mozgás, a látvány folyton változó, polifonikusan egybefonódó kompozíciójaként született meg, és egy többrétegű, metaforákban gazdag színházi formanyelven beszél az emberi lélek legmélyebb rezdüléseiről, kétségeiről, szenvedéseiről, sajátos misztériumjátékként a megtisztulás reményét sugallja a nézők számára.

Az előadás rendezője az egyik legjelentősebb kortárs ukrán színházi alkotó, Dmitro Bogomazov, aki egyúttal a kijevi Ivan Franko Nemzeti Dráma Színház főrendezője is.

Szereplők
Nagymama, lány: Kszenyija Basa-Dovzsenko
Lány: Kszenyija Vertyinszka
Lány: Szuszanna Karpenko
Lány: Tetyjana Mihina
Öregember: Vaszil Basa
Fiú: Ivan Zaluszkij
Fiú: Olekszandr Pecseritszja
Fiú: Renat Szettarov
Fiú: Olekszandr Formancsuk

Director – Dmytro Bogomazov
Díszlet – Oleksandr Druganov
Zenei vezető – Susanna Karpenko
Koreográfus – Olga Semioshkina
Videó – Oleksandr Rozhkov
Fénytervező – Hanna Vakhovska
Hangmérnök – Oleksandr Kryshtal
Rendezőasszisztens – Mariia Savka

Rendező
KA
Kaszás Attila Terem
Dmitro Bogomazov

Dmitro Bogomazov

Az egyik legjelentősebb kortárs ukrán színházrendező, Ukrajna érdemes művésze, színházi pedagógus. Mintegy 30 előadást hozott létre Ukrajnában, és külfödön (Oroszország, Lengyelország, Franciaország). Először a Kijevi Műszaki Főiskolán tanult elektrotechnikát, ám tanulmányait félbeszakítva a színházművészet felé fordult, és felvételt nyert a Kijevi  Karpenko-Karij Állami Színházművészeti Főiskolára, E. Mitnyickij osztályába. A színházrendezői diploma megszerzése után (1995) rendezőként dolgozik a Dnyeper Bal Parti Színházban, majd 2001-ben létrehozza a Vilna Szcena (Szabad színpad) nevű színházat, amely 2012-ben egyesül  a Dnyeper Bal Parti Színházzal. Egyik alapítója a Színházi platform elnevezésű nemzetközi fesztiválnak. 2017 óta az Ivan Franko Nemzeti Állami Színház főrendezője.

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Résztvevő országok: Algéria, Franciaország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szerbia, Szlovénia, Ukrajna