Vissza az előadásokhoz

Írta és rendezte: Alessandro Serra

MACBETTU

William Shakespeare Macbeth című drámája nyomán

MACBETTU

Sardegna Színház, Teatropersona Társulat, Calgari, Olaszország

Rendező: Alessandro Serra

Szardíniai nyelven magyar és angol felirattal  

1 óra 30 perc, szünet nélkül.

„A természetfölötti, ha olyan lénybe száll, akiben nincs elég szeretet a befogadására, gonosszá változik. Ez a tanulság: a becsvágy határtalan, míg a valós lehetőségek sosem azok; átlépve őket, az ember elbukik.” Simone Weil

Shakespeare Macbethje, szardíniai nyelven, az Erzsébet-kori hagyományokhoz híven, kizárólag férfi színészekkel. Az ötlet akkor született, amikor Serra végigfotózta Szardínia Barbagia régiójának farsangi ünnepségeit. A marhakolompok és az ősi hangszerek mélabús hangja, az állatbőrök, a kürtök, a parafa. A gesztusok és a hang ereje, a dionüszoszi rokonság, ugyanakkor a táncok és dalok hihetetlen formai pontossága. A mogorva maszkok és a vér, a vörösbor, az ember által megszelídített természeti erők. De leginkább a sötét tél. Meglepően sok az analógia a shakespeare-i remekmű és a Szardínián található maszkok sokfélesége között. Amíg a szardíniai nyelv nem korlátozza a kiteljesedést, hanem énekké változtatja azt, addig olaszul megvan a kockázata, hogy egyszerű irodalommá alacsonyodik. Egy üres színpad, a rajta át- és áthaladó színészek teste rajzolja ki a helyszíneket és idézi meg a szereplőket. Kövek, mocsok, vas, vér, harciállások, a szardíniai nurágok ősi civilizációjának maradványai. Anyag, mely nem hordoz jelentést, csupa őserő, amely elemi hat a befogadóra.

Szereplők:

Fulvio Accogli, Andrea Bartolomeo, Giovanni Carroni, Stefano Mereu, Maurizio Giordo, Mirko Iurlaro, Felice Montervino, Alessandro Burzotta

 

Rendezó, díszlet-, jelmez- és fénytervező: Alessandro Serra
Szardíniai fordítás és nyelvészeti tanácsadó: Giovanni Carroni
Színpadi mozgás: Chiara Michelini
Zene (hangzó kövek): Pinuccio Sciola 
Hangzó kövek kompozíciója: Marcellino Garau
A Teatropersona és a Sardegna Teatro produkciója a Fondazione Pinuccio Sciola, Cedac Circuito Regionale Sardegna támogatásával.

Rendező
NSZ
Nagyszínpad
Alessandro Serra

Alessandro Serra

Rendező, író, díszlettervező, fénytervező. 1999-ben megalapítja a Teatropersona Társulatot, ahol saját munkáit állítja színpadra, amelyeket számos európai, ázsiai és dél-amerikai országban, valamint Oroszországban és az Egyesült Királyságban is bemutattak. Sokszor elismerték rendezőként (MESS Fesztivál - Szarajevó) és díszlettervezőként is (Maschere Awards).

Több, mint húsz éve fényképezi a „valóság képeit”, mert „fénnyel érzelmeket tudsz közvetíteni, közölni, és komponálni…”

Antropológiai tanulmányokba kezdett, de amikor meglátta Leo De Bernardinit eldöntötte: „ha ez színház volt, akkor nekem színházat kell csinálni…” Ezért az antropológiát a Teatro Ateneo-ra cserélte, ahol bevallottan három mester életműve hatott a munkásságára: Grotowski, Kantor, és Peter Brook.

Előszőr két gyerekelőadást állított színpadra, Az éjféli herceget és A nagy utazást. És végre közönségként találkozott az emberekkel… „Egy előadást édesanyámnak ajánlottam (a H+G-t), egyet pedig az édesapámnak, a Macbettu-t… Ez utóbbi a saját gyökereim ugyanakkor a színház eredetének felfedezése volt…Valami ősi és homályba merülő dolog, ami még mindig tovább működik. A színház az az erő, amely táplálja a kapcsolatot a forráshoz…” - vallja Serra.

Számos díjat nyert, köztük a rangos UBU díjat 2017-ben, amikor a Macbettu lett az év legjobb előadása. 

 

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Bosznia-Hercegovina, Csehország, Franciaország, Görögország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Románia, Olaszország, Ukrajna, Vietnám