KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓK

A MITEM-előadásokat követően találkozhatnak a produkciók alkotóival, mely által mélyebb bepillantást nyerhetnek egy-egy előadás születésébe, és egyúttal lehetőség adódik, hogy megoszthassuk egymással és az alkotókkal a gondolatainkat, élményeinket, valamint föltegyük a látottakkal kapcsolatos kérdéseinket.

 

Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet! 

Vissza az előadásokhoz

William Shakespeare, Ondrej Šoth, Zuzana Mistríková

Hamlet 14

Hamlet

Kassai Nemzeti Színház, Szlovákia

Rendező: Ondrej Šoth

Szlovák nyelven magyar és angol felirattal

1 óra 20 perc, szünet nélkül.

Shakespeare Hamletje az egyik legtöbbet játszott dráma, amelyet ezúttal modern táncszínházi produkcióként vitt színre a Kassai Balett alkotócsapata. A Hamletből kevés újító táncelőadás készült, a projekt már csak ezért is kiemelkedő  fontosságú. „A Hamlet szövege múltbeli összefüggésekről, kapcsolatokról beszél, ezért is nagyon nehéz ezt balettben megjeleníteni. Számomra árulásról, hatalmi harcokról, a szerelem lerombolásáról, a manipulációról szól, és úgy gondolom, hogy mindez nagyon aktuális téma abban a társadalomban, amelyben ma élünk.” – vallja Ondrej Šoth rendező.

„A koreográfia Kassai Balett szólistájának, Maksym Sklyarnak és a kubai Nelson Reguera Pereznek a munkája. „Az előadás kollektív alkotásként jött létre, amelyben igyekeztünk egymást inspirálni. Nelsont Frenák Pál társulatában láttam először, és meghívtam Kassára. Maksym Sklyar koreográfusként több kassai előadásban is dolgozott, tehetséges, fantáziadús, kreatív alkotó. Így jött létre a csapat, amely együtt alkotott” – teszi hozzá Šoth.

A Hamletben fellép a teljes kassai balett-társulat, a Shakespeare drámájából vett részletek Tomáš Maštalír és Táňa Pauhofová, a Szlovák Nemzeti Színház művészei előadásában hangfelvételről hallhatók. A produkcióban főként Max Richter a Testament of Youth című brit filmhez írt zenéje, valamint Byron Metcalf, István Sky és Giorgio Maineria szerzeményei hallhatók.

ALKOTÓK
Forgatókönyv: Ondrej Šoth, Zuzana Mistríková podľa Williama Shakespeara
Rendező és zenei dramaturgia: Ondrej Šoth
Koreográfus: Nelson Reguera Perez, Maksym Sklyar
Díszlettervező: Juraj Fábry
Jelmeztervező: Simona Vachálková
A koreográfus asszisztense: Jana Kolesová-Hriadeľová, Eva Sklyarova
Ügyelő: Beáta Gogová, Lena Képesová

 

Színészek

Hamlet, dán királyfi: Gennaro Sorbino
Claudius, Dánia királya: Marek Šarišský
Gertrúda, dán királyné, Hamlet anyja: Tetiana Lubska
Horátio, Hamlet barátja: Dalibor Fabián
Polonius, főkamarás:  Šimon Stariňák
Leartes, Polonius fia:  Kostiantyn Lubko
Ophelia, Polonius lánya: Vlada Shevchenko
Hamlet a bátor, Hamlet apja, király: Martin Bányai
Osrick, udvaronc: Igor Pashko

 

További szereplők:

Suu Tanaka, Nina Ravasová, Silvia Borsetti, Kristína Zemanová, Klaudia Skopintsev,Františka Vargová, Alessandra Improta, Anne-Marie Greve Myhrvold

Viktor Mikulišin, Davide Covone, Mariano Covone, Ervin Szelepcsényi, Marcell Barnabás Medvecz, Lukáš Nastišin, Igor Pashko, Tomek Siedlecki

Peter Rolík, Sergii Iegorov

Davide Covone, Mariano Covone, Lukáš Nastišin, Marcell Barnabás Medvecz

Viktor Mikulišin, Tomek Siedlecki

Peter Rolík, Sergii Iegorov, Mariano Covone

Rendező
NSZ
Nagyszínpad
Ondrej Šoth

Ondrej Šoth

Ondrej Šoth koreográfus, rendező, díszlettervező, a Kassai Állami Színház igazgatója. 1975 és 1979 között klasszikus táncot tanult a Kassai Konzervatóriumban, majd a Pozsonyi Képzőművészeti Gimnáziumban szerzett művészeti mesterdiplomát koreográfusként 1983-ban. Prágában a Kamara Balett, később a Nemzeti Színház koreográfusa lett. 1989-ben tér vissza Szlovákiába, ahol a Szlovák Nemzeti Színház és a Népi Művészeti Együttes előadásait koreografálta. 

1990 és 1995 között tanár volt a Pozsonyi Képzőművészeti Gimnáziumban, a prágai Művészeti Akadémián és a konzervatóriumban, de tanított Krakkóban, Belgiumban, Párizsban, Kínában, Indiában és Japánban is. 1994-től 1998-ig a cseh Ústí nad Labem városi színházának balett-tagozatát vezette. A 90-es évek második felében táncprojekteken dolgozott Münchenben, Salzburgban, Hamburgban, Torontóban és Lisszabonban. 2000 és 2010, majd 2012 és 2020 között a Kassai Állami Színház balettigazgatója volt, közben két évig vezette a Szlovák Nemzeti Színházat. 2020 óta a Kassai Állami színház ügyvezetője.

Több tucat koreográfiát tudhat magáénak, a klasszikus balettől az operákon át a kortárs táncszínházig. Számos ismert színházi rendezővel dolgozott együtt, például Ľubomír Vajdičekkel, Roman Polákkal, Jozef Bednárikkal és Marián Chudovskýval. Közreműködött Juraj Jakubiská és Peter Weigl filmjeiben, de dolgozott Hollywoodban is.

Gazdag munkásságáért számos díjat nyert Szlovákiában és külföldön. Megkapta többek között a World Ballet Stars Award díjat, kétszer a DOSKY színházi díjat és a Crystal Wing díjat.

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország