Vissza az előadásokhoz

Hajtsad ekédet a holtak csontjain át 12

Olga Tokarczuk regénye alapján

Hajtsad ekédet a holtak csontjain át

Complicité, London, Anglia

Rendező: Simon McBurney

Angol nyelven, magyar felirattal

3 óra, 1 szünettel.

A Complicité világhírű nemzetközi vándortársulat Simon McBurney rendezésében mutatja bea Hajtsad ekédet a holtak csontjain át című új darabját.

A fekete humorú, anarchikus-noir darab Olga Tokarczuk Nobel-díjas írónő azonos című regénye alapján készült. Az autoriter struktúrák ellen elszánt támadást intéző mű elemi elutasítást váltott ki a szerző hazájában, Lengyelországban: a jobboldali sajtó „ökoterroristának", hazaárulónak kiáltotta ki Tokarczukot. A történet a tél közepén indul egy eldugott lengyel hegyi falucskában. A helyi vadászegyesület tagjai egymás után halnak meg rejtélyes körülmények között, és Janina Duszejko –helybéli különc idős asszony, környezetvédő, lelkes csillagjós és William Blake-fordító – gyanús összefüggéseket sejt a háttérben. Jó ideje figyeli a falucska körüli elszigetelt hegyvidéki környezetben élő állatokat, és furcsának találja a viselkedésüket... Janina harcos ellenállásba kezd a körülötte tapasztalható igazságtalanságokkal szemben, igyekszik kitörni a társadalom és a nemi szerepek fogságából. Tettei kérdéseket vetnek fel az őt körülvevő férfivilággal és mélyebb emberi szándékainkkal kapcsolatban: mit jelent embernek és mit állatnak lenni, szétválaszthatjuk-e a kettőt? Állatot ölni miért sport, embert ölni miért gyilkosság? A Hajtsad ekédet a holtak csontjain át elgondolkodtató, ironikus, túlvilági elemekkel megtűzdelt krimi, mese a világmindenségről, a költészetről, az aktivizmus korlátairól és lehetőségeiről.

Színészek

Thomas Arnold
Johannes Flaschberger
Amanda Hadingue
Kathryn Hunter
Kiren Kebaili-Dwyer
Weronika Maria
Tim McMullan
César Sarachu
Sophie Steer
Alexander Uzoka

 

Díszlet- és jelmeztervező: Rae Smith
Dramaturg: Sian Ejiwunmi-Le Berre és Laurence Cook
Világítástervező: Paule Constable
Hangtervező: Christopher Shutt
Látványtervező: Dick Straker
A rendező munkatársa: Kirsty Housley
Mozgástervező: Toby Sedgwick
Eredeti kompozíciók: Richard Skelton
Az előadás alapjául szolgáló regényt fordította: Antonia Lloyd-Jones

 

A Complicité koprodukciója a Barbican London, a Belgrade Coventry Theatre, a Bristol Old Vic, a Comédie de Genève, a Holland Fesztivál, a Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, a L'Odéon-Théâtre de l'Europe, a The Lowry, az Izlandi Nemzeti Színház, az Oxford Playhouse, a Ruhrfestspiele Recklinghausen és a Theatre Royal Plymouth részvételével.

Rendező
NSZ
Nagyszínpad
2023. május 16., 19:00
2023. május 17., 19:00
Simon McBurney

Simon McBurney

Simon McBurney színész, író és rendező napjaink egyik legújítóbb, legnyughatatlanabb és legbefolyásosabb színházcsinálója. 1983-ban társalapítója volt a Complicité nevű társulatnak, azóta minden munkája alaposan előkészített, nagyfokú együttműködés eredménye, abban a mély meggyőződésben, hogy a színház feladata minden vonatkozásban megkérdőjelezni a színházi forma határait. Eredeti művek írása és létrehozása mellett Simon nagyszerű darabokat —Beckett, Brecht, Bulgakov, Dürrenmatt, Ionesco, Daniil Kharms, Arthur Miller, Bruno Schulz, Shakespeare és Ruzzante drámáit – vitt színre, továbbá számos irodalmi művet adaptált. 2012-ben A Mester és Margaritát adaptálta és rendezte az Avignoni Fesztiválra, 2015-ben pedig Stefan Zweig Nyugtalan szív című regényét írta át és állította a berlini Schaubühne színpadára.  Operarendezései: Kutyaszív (2010), Szása Raszkatov új operája Mihail Bulgakov novellája alapján; A varázsfuvola (2012); Sztravinszkijtól A léhaság útja (2017). 2020-ban Alban Berg Wozzeckjét rendezte Sir Simon Rattle vezényletével. Simon munkássága folyamatosan a társadalmi lét, gondolkodás és cselekvés politikai, társadalmi és filozófiai kérdéseit feszegeti. Nem fél a legősibb színházi formákat a legkorszerűbb műszaki megoldásokkal bemutatni. Simon munkásságának jellegzetes vonásai A találkozás (2015) című díjnyertes előadásban is megjelennek. A The New York Times szerint ez „minden idők egyik leglebilincselőbb színdarabja", 2016/17-ben telt házzal játszották a londoni Barbican színházban és a Broadwayn. Simon számos díja közül megemlítendő az Európa kiemelkedő multidiszciplináris művészeit elismerő berlini Konrad Woolf-díj (2008), valamint a rangos japán Yomiuri-díj (2009), amelynek első külföldi nyertese volt. 2012-ben beválasztották az Avignoni Fesztivál tagművészei közé (artiste associé), továbbá számos egyetem, többek között a svédországi Lund Egyetem, a londoni Metropolitan University és a Cambridge University díszdoktora.

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére