Vissza az előadásokhoz

Jonathan Swift – Jiří Hajdyla

Gulliver utazásai

Gulliver utazásai

Těšínské Színház, Bajka Bábtársulat, Český Těšín, Csehország

Rendező: Jiří Hajdyla

Lengyel nyelven magyar szinkrontolmácsolással

1 óra, szünet nélkül.

Lemuel Gulliver kapitány és utazó jól ismert története új, eredeti változatban. A fantasztikus események és a különböző világokból származó lényekkel való találkozások szatirikus képet festenek a hétköznapi valóságunkról. A hajóorvos hihetetlen kalandjai során megismerkedhetünk Lilliput parányi lakóival, Brobdingnag óriásaival, az égen úszó Laputa szigetén élő tudósokkal, végül pedig a nyihahák országának bölcs lovaival.
Az irodalmi remekmű arra ösztönzött, hogy különféle bábok, maszkok, színházi eszközök segítségével játsszunk az arányokkal. Az előadás ihlető gondolata, hogy a távoli véleményekkel, gondolkodásmódokkal és szokásokkal való találkozás hasznos, egyszersmind szórakoztató is lehet. E gondolatot itt egyértelműen a gyermeknézőkre hangoltan, ám egyben a szüleikre is gondolva adjuk elő.

 

Těšínské divadlo
Cseh és lengyel társulattal egyaránt rendelkező színház Csehországban Český Těšínben. A színháznak így 3 tagozata van: cseh és lengyel társulat, valamint gyerekszínház, utóbbi mindkét nyelven játszik. A város kétnyelvűsége történelmileg adott, az 1920-as Lengyelország és Csehszlovákia közti területi felosztás eredményeként jött létre Český Těšín városa, mely addig Teschen városának déli külvárosa volt. Az új határ meghúzása után Český Těšín mai területe Csehszlovákiához került, de lakossága kb. fele-fele arányban a mai napig vegyes cseh-lengyel. Ebből következőn az 1945 óta működő színház elsődleges feladata, hogy kiszolgálja a két nyelvű közösséget (a lengyel társulat 1951-ben alakult). 

 

 

Színészek:

Jakub Tomoszek,
Dorota Grycz,
Ewa Kus,
Daniela Sedláčková,
Barbora Sedláčková


Fény- és hangtervezők: Roman Mračna, Vojtěch Chobot
Díszlet- és jelmeztervező: Tereza Bartůňková
Zeneszerző: Jan Čtvrtník

Rendező
KA
Kaszás Attila Terem
2023. október 3., 15:00

SYNERGY fesztivál

Jiří Hajdyla

Jiří Hajdyla

Jiří Hajdyla színész és rendező 1982-ben született Ostravában. A prágai Alternatív és Bábszínházi Tanszéken végzett. Színészként a brnói Husa na provázku Színházban és a kladnói Lampión Színházban játszott. Rendezőként 2016 óta dolgozik neves színházakban. Elsősorban gyermekeknek és fiataloknak szóló előadásokat alkot. Ötletgazdag, fantáziadús, a bábszínházi és a klasszikus színházi eszköztárat ötvöző rendező. Legemlékezetesebb rendezései:
T. de Fombelle, A. Cisařovská, J. Hajdyla: Až na dřeň (Ágrólszakadt Tóbiás, A számkivetett, 2016, X10 Színház, Prága),
Salman Rushdie: Hárún és a mesék tengere (2019, FX Šaldy Színház, Liberec),
J. Verne 20000 mérföld a tenger alatt (2020, Lampión Színház, Kladno),
Z. Svěrák és J. Uhlíř: Operky (Operák, 2022, Radost Színház, Brno),
V. Nezval: Valérie a týden divů (Valérie és a csodák hete, 2023, Nyugat-csehországi Színház, Cheb).

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére