Vissza az előadásokhoz

Gulliver utazásai

Jonathan Swift életműve ihlette színpadi gyakorlatok

Gulliver utazásai

Radu Stanca Nemzeti Színház - Szeben, Románia

Rendező: Silviu Purcărete

Román nyelven magyar felirattal.

1 óra 25 perc, szünet nélkül.

A Silviu Purcarete által „koordinált” színpadi gyakorlatok sorozata Swift regényének egy új megközelítése, ahol a fantázia világa keveredik a kemény politikai szatírával.

Az előadás, amelyet az ír zeneszerző Shaun Davey „Hangok a vidám temetőből” című zeneművére komponált Silviu Purcărete, korunkra reflektál társadalmi és kulturális szempontból, olyan témák felvetésével, mint az álom, utazás, száműzetés, a kivándorlás, a magány és a hovatartozás, felkavaró jelenetekkel és erős vizuális hatásokkal. Silviu Purcărete  a „Herald Angel” díjat kapta meg 2012-ben Edinburgh-ben a Gulliver utazásai rendezéséért.

A Gulliver utazásai című előadás a szebeni Radu Stanca Nemzeti Színház az edinburgh-i színházi fesztivál közös produkciója a romániai Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Az előadást ötször játszották Edinburgh-ben, szerepelt 2012-ben a londoni Kulturális Olimpián, 2013-ban a romániai UNITER-től a legjobb előadás díját kapta meg, turnéztak vele Oroszországban, Lengyelországban, Grúziában és 2015 októberében Japánban is.

Színészek/actors: Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Raluca Iani, Marius Turdeanu, Alexandru Malaicu, Adrian Matioc, Serenela Mureşan, Adrian Neacşu, Eduard Pătraşcu, Cătălin Pătru, Ofelia Popii, Cristina Ragos, Emoke Boldizsar, Ciprian Scurtea, Cristian Stanca, Pali Vecsei, Corina Vişinescu

Orgonista/The organist: Radu Iancu

A gyermek/The Child: Andrei Văcariu

 

Díszlet-jelmez /stage and costume designer: Dragoș Buhagiar
Koreográfus/choreographer: Attila Bordas
Zeneszerző/composer :Shaun Davey
Produkciós munkatárs/Project manager: Claudia Domnicar
Rendezőasszisztens/Assistant director: Sanda Anastasof, Crista Bilciu

NSZ
Nagyszínpad

Silviu Purcărete

Bukarestben született. 1974-ben végezte el a rendező szakot a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A craiovai Nemzeti Színházban rendezett előadásaival 1990-től berobban a nemzetközi színházi életbe és világraszóló sikert arat fontos színházi fesztiválokon. 1992 és 1996 között a bukaresti Bulandra Színház igazgatója volt, 1996-2002 között pedig a Limoges-i Színházi Központot vezette, ahol színházi akadémiát is alapított. Első filmjét 2010-ben Romániában rendezte Valahol Palilulában címmel. Operarendezőként is ismert, a világ legnagyobb operaházaiban rendez. A Magyar Állami Operaház az ő rendezésében játssza az Eötvös Péter: A szerelemről és más démonokról című operáját. A budapesti Nemzeti Színházban először 2015-ben Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékát rendezte, amely nagy sikert aratott a craiovai és a gdanski Shakespeare fesztiválokon. Kitüntették a Románia Csillaga érdemrenddel és a francia Művészeti és Irodalmi Rend Lovagi fokozatával. 2003-tól az Európai Színházak Uniójának egyéni tagja. Jelenleg Párizsban él.

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Résztvevő országok: Algéria, Franciaország, India, Görögország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Svájc, Szerbia, Szlovénia, Ukrajna, Vietnám