Vissza az előadásokhoz

Jiří Havelka, Marek Zakostelecký

Georges Melies utolsó trükkje 8

Georges Melies utolsó trükkje

Drak Színház, Hradec Králové, Csehország

Rendező: Jiří Havelka

szöveg nélkül

50 perc, szünet nélkül.

„Az a sorsa, hogy megörökölje apja cipőboltját, de ő inkább rajzol gyermekkorában. Londonban végignéz egy bűvészműsort, és annyira lenyűgözi, hogy maga is bűvész lesz. Saját színházat vásárol, amely mindig teltházzal játszik, mert az eltüntetett nőket pillangókká varázsolja… Aztán elmegy a Lumière-fivérek első vetítésére. Innentől kezdve egyenes az út, hogy egy nagyszerű filmessé váljon, aki megalapítja a világ legelső filmstúdióját.” Georges Méliès (1861 – 1938), francia filmrendező, a filmipar jelentős úttörője.

A Drak Színház előadását Georges Méliès igencsak figyelemre méltó élete és munkássága inspirálta. A nézőket bevezeti a varázslók, és a szemfényvesztő trükkök örökké vonzó világába. Trükkök, amelyeket – elképesztően ötletesen – elsőként Méliès alkalmazott a film világában, megőrizve azok vizuális költészetét. Kiemelkedően magas számú követője volt. Meliés határtalan képzeletvilága a halált is túléli, mert a celluloid káprázata és a fantázia fegyverei még a nagy Kaszással is elbánnak… Vagy mégsem? Mindez kiderül a legnagyobb varázsló elbűvölő világába tett utazás legvégén.

Szereplők:
Luděk Smadiš, Milan Hajn,
Petra Cicáková, Jan Popela, Šimon Dohnálek

 

Tervező: Marek Zákostelecký
Dramaturgia: Dominika Špalková
Zene: DVA

 

Rendező
GH
Gobbi Hilda Színpad
Jiří Havelka

Jiří Havelka

(1980. június 17, Jihlava) Színházrendező, drámaíró, színész és tévés műsorvezető, egyike a TV Óčko [TV Apu] kezdeményezőinek. A Jihlava Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál szervezője, a Cute Dráma (Édes-Kis Dráma) kezdeményezője, amelyet minden évben november 17-én tartanak a Ypsilon Stúdióban. 

A prágai prágai Művészeti Akadémia Színház Főtanszakának Alternatív és Bábművészeti Tanszékén (DAMU) szerzett rendezői diplomát. A Vosto5 csoport – amely élő organizmusként a Második város című közterületi színházi inváziójával vált híressé – tagjaként állította színpadra A lakástulajdonosok szövetsége előadást, amely aztán első filmrendezésének (Tulajdonosok) is az alapja lett.

2007-ben az Év Tehetségének járó Alfréd Radok Díjjal jutalmazták. Havelka mindig a színpadi illúziókeltés és a színházi tér és idő lehetőségeinek kihasználását kutatja; és a színház, mint a közvetlen kommunikáció eszközének páratlanságát hangsúlyozza. A bábszínházi területre egy úttörő előadással nyert díjakkal (Színházi Újság legjobb bábelőadás díja, Erik Díj – a legjobb bábos produkció, és más nemzetközi fesztiválok díjai) robbant be; a nonverbális, bűvészmutatványok sorozatából felépített Georges Méliès utolsó trükkje című rendezésével.

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Algéria, Anglia, Belgium, Franciaország, Görögország, Grúzia, India, Japán, Kína, Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Németország, Olaszország, Románia, Szerbia, Ukrajna