Vissza az előadásokhoz

Andrej Platonov

FRO 16

FRO

„Július-együttes” – MHAT 9. Stúdió, Moszkva, Oroszország

Rendező: Mihail Rahlin

Orosz nyelven magyar szinkrontolmácsolással.

1 óra 30 perc, szünet nélkül.

A Sztanyiszlavszkij által alapított Moszkvai Művész Színház (MHAT) tavaly végzett diákjaiból hozta létre osztályvezető tanáruk, Viktor Rizsakov az orosz színházi élet egyik legfiatalabb társulatát, „Július-együttes” – MHAT 9. Stúdió-t, amely a Mejerhold Kortárs Művészeti Központ keretein belül működik és nagy népszerűségnek örvend a szélesebb közönség körében is. Repertoárjukba beemelték legsikeresebb vizsgaelőadásaikat, melyekkel már több nemzetközi fesztiválon is sikerrel bemutatkoztak. A 20. század elején élt jelentős szovjet-orosz író, Andrej Platonov különleges hangvételű írásait több alkalommal is színpadra állították, ebben az előadásban egyik legismertebb művét, a Fro című elbeszélést dolgozták fel a tehetséges, fiatal rendező, Mihail Rahlin irányításával.

Az előadás – melynek címe a főszereplő becenevét jelenti – egy törékeny, álmodozó lány történetét meséli el. Fro az 1920-as évek új, gyökeresen átalakuló orosz világában – a csehovi hősökhöz hasonlóan – szintén a boldogságot, a szerelem beteljesülését keresi. Az előadás stílusa, színészi előadásmódja a korabeli szovjet filmek esztétikáját idézi meg.

A szöveg hitelesen szólal meg. Akkoriban így játszottak, pontosan ilyen modorban beszéltek” – mondja az előadás rendezője, Mihail Rahlin, aki szintén a MAT Iskola stúdiójában végzett. „Bármennyire is szarkasztikusan viszonyulunk ahhoz a korhoz, mindig van egy sajátos vágyódásunk, nosztalgiánk a be nem teljesült boldogságunk, a fiatalságunk iránt, amely soha nem térhet vissza. Abban a korban is, mint mindig, az emberek hittek, álmodoztak, így beszéltek. Mindenféle szkepszis, cinizmus nélkül. Mi, egy későbbi kor gyermekei, már ismerjük a történelmi kontextust, a szereplőink jövőjét. Tudjuk, hogy mi vár ezekre az emberekre, Andrej Platonov hőseire, hogy mi történik az országgal a későbbiekben. A szereplők viszont – még nem.”

Szereplők:

Varvara Feofanova – Fro
Alekszej Kamanyin – Fjodor
Jordan Frye – Natasa
Szergej Sadrin – Apa

valamint
Roman Vasziljev
Alektyina Tukan
Irina Obrucskova
Sztyepan Azarjan
Artem Dubra 
Alexey Ermoskin,
Szergej Novosad
Nikita Yuskov

 

Díszlet- és jelmeztervező – Jevgenyij Tyerehov
Koreográfus - Anatolij Vojnov
Zene: Iszaak Dunajevszkij, Dmitrij Sosztakovics, Gustav Mahler, Zbigniew Preisner, Alekszandr Alekszandrov

Rendező
GH
Gobbi Hilda Színpad
Mihail Rahlin

Mihail Rahlin

A Moszkvai Művész Színház (MHAT) Iskola-stúdiójában végzett 2011-ben, Roman Kozak és Dmitrij Brusznyikin osztályában, azóta a színház társulatának tagja színészként és rendezőként. Szerepelt a MHAT Amadeus (rendező: Mark Rozovszkij), Pickwick klub (Jevgenyij Piszarev), Elátkozottak és meggyilkoltak (Viktor Rizsakov), Mefisztó (Adolf Sapiro) című előadásaiban. Rendezőasszisztensként dolgozott Szász János mellett a moszkvai Mester és Margarita produkcióban. A Tambovi Drámai Színházban megrendezte Shakespeare Rómeó és Júliáját, emellett több filmszerepet is kapott. Fiatal színházi alkotóként 2016-ban elnyerte az Oleg Tabakov Alapítvány díját.

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország