Vissza az előadásokhoz

Vilis Daudziņš, Liena Šmukste, Kristīne Krūze, Jana Čivžele, Iveta Pole, Sandra Kļaviņa

FEKETE TEJ

FEKETE TEJ

Rigai Új Színház, Riga, Lettország

Rendező: Alvis Hermanis

Lett nyelven magyar szinkrontolmácsolással.

1 óra 40 perc, szünet nélkül.

A Rigai Új Színházat 1992-ben alapították és immár húsz éve Alvis Hermanis művészeti igazgatása alatt működik. Alvis Hermanist nemrégiben az utóbbi évtized tíz legnagyobb hatású színházi személyisége közé választotta a DU svájci művészeti és kulturális folyóirat, jelentős európai színházakban dolgozik és számos rangos díjat kapott.

A Fekete tej című előadásban Hermanis a lett identitás archetípusát szeretné tetten érni. „Az Alvis Hermanis által teremtett világ gazdag és sokszínű. Meg lehet benne találni a férfiasság és nőiesség eredetét, a rendező és a színészei kapcsolatának összetettségét.”- írja Valda Čakare lett kritikus.

A rigai színészek két évig gyűjtöttek történeteket Lettország különböző régióiból, ezek alapján készült az előadás. Azt tapasztalták, hogy csak vidéken egyértelmű, hogy a lettek mások, mint a többi ember. Ezek a különbségek a városokban eltűnnek. A vidéki életforma központi eleme pedig a mezőgazdasági munka, ami Lettországban főként az állattartásról szól. A végső tanulság pedig az, hogy amikor az utolsó lett nagymama átadja az utolsó tehenet, az igazi Lettország a múlt egy darabjává válik. Ezért szereplői ennek az előadásnak a tehenek is.

Szereplők: 

Jana Čivžele
Iveta Pole
Liena Šmukste
Sandra Kļaviņa
Kristīne Krūze
Elita Kļaviņa
Vilis Daudziņš


Díszlet- és jelmeztervező: Alvis Hermanis
Fénytechnikus: Normunds Alsiņš
Hangtechnikus: Andris Jarāns
Kellékes/Ügyelő : Liene Samīte
Turnészervező : Agnija Apele

Rendező
GH
Gobbi Hilda Színpad
Alvis Hermanis

Alvis Hermanis

A legismertebb lett színházi rendező, díszlettervező. Rigában született 1965-ben. A svájci DU Magazine kulturális és művészeti folyóirat szerint az elmúlt évtized tíz legbefolyásosabb európai színházi személyisége közé tartozik. Pantomim és filmszínész stúdiumok után a Lett Állami Konzervatórium Színházi Karán végzett. 1992-ben az Új Rigai Színház alapító tagja volt, melynek 1997 óta művészeti vezetője. Rendezett a többi között a bécsi Burgtheaterben, a berlini Schaubühné-ben, a müncheni Kammerspielé-ben illetve a zürichi Schauspielhaus-ban. Operákat állított színpadra a milánói Teatro alla Scalá-ban, a párizsi Nemzeti Operában, a berlini Schiller Állami Operaházban, a brüsszeli La Monnaie-ban, illetve a Salzburgi Ünnepi Játékokon. Színházi rendezései számos fesztiválon, mintegy 40 országban vendégszerepeltek Avignontól Edinburghig. Több jelentős színházi díjat is elnyert, köztük az “Új Színházi Realitások” európai színházi díjat, a Sztanyiszlavszkij-díjat, az Arany Maszk-díjat, a Max Reinhardt tollat, a Nestroy-díjat valamint a Konrad Wolf-díjat.

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Résztvevő országok: Algéria, Franciaország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szerbia, Szlovénia, Ukrajna