Vissza az előadásokhoz

Énekek éneke

Fray Luis de León nyolc rímes átiratában, José ortiz Echagüe fényképeivel

Énekek éneke

Navarrai Egyetemi Múzeum – Pamplona, Spanyolország

Rendező: Ignacio García

Spanyol nyelven magyar felirattal.

1 óra, szünet nélkül.

„Az Énekek éneke két, egymástól teljesen különböző, de valamilyen módon mégis egymással érintkező költői univerzum összeolvadásából született. Fray Luis de León misztikus költészetének látomásos és erotikus fuvallata ortíz Echagüe figuráin keresztül szólal meg, és együtt mintegy az időn és téren túlra visznek bennünket.

A vetítések és a színészek alakítása a tükrök végtelen játékával különböző dimenziókban helyeződnek egymásra: színészek, akik más időkből származó képekkel beszélgetnek, élettelen lényekkel, akik távozásukkor hiányuk hiányát hagyják a fényképeken; fényképek, amelyek egymással beszélgetnek... mindezt csendes, sejtelmes zene kíséretében, a versekkel együtt a nézőt valamiféle spirituális állapotba repíti...” – vallja a rendező, Ignacio García a kortárs spanyol színház meghatározó alakja, az Almagrói Nemzetközi Klasszikus Színházi Fesztivál igazgatója.

A spanyol múzeum 2015-ös megnyitásától kezdve szervez összművészeti alkotói rezidenciaprogramokat. Ezekre különböző művészeket hívnak meg, hogy a múzeum építészeti tere, gyűjteményei által inspirálva hozzanak létre egy produkciót. Egyúttal arra is felkérik őket, hogy kapcsolódjanak be az egyetemi közösségbe, a hallgatók és a kutatók munkájába. Mindezeket az inspirációkat összegyűjtve és átalakítva új művészeti alkotás születik.

Ignacio García először 2020. februárjában látogatott el a Navarrai Egyetemi Múzeum Fotográfiai Archívumába. E gyűjtemény részét képezik, José ortiz Echagüe észak-afrikai fényképei, amelyeket a rendező Fray Luis de León költeményeivel társított. Az előadást mindig az adott helyszínre adaptálják, a befogadó tér videóképeivel.

Színészek/ Actors

Feleség / Wife: Ana Cris
Férj / Husband: Julián Ortega
Barátnő / Friend: Rita Barber

 

Szöveg / Text: Fray Luis de León
Képek / Images: José Ortiz Echagüe
Zenei válogatás és adaptáció / Musical selection & Adaptation: Ignacio García, Rita Barber
Világítás / Lighting: Navarrai Egyetem Színházi Múzeumának technikai csapata
Audiovizuális eszközök / Audiovisual: Alejandro Contreras, David Bernués
Rendezőasszisztensek / Assistant Directors: Ana Cris, Julián Ortega

Rendezte és színpadra alkalmazta
NSZ
Nagyszínpad
Ignacio García

Ignacio García

Ignacio García a madridi Királyi Színművészeti Iskolában szerzett rendezői diplomát. Az Almagro-i Nemzetközi Klasszikus Színházi Fesztivál igazgatója, a madridi Spanyol Színház művészeti igazgatóságának asszisztense, és a mexikói Dramafest kortárs dráma fesztivál kurátora.

Pályája kezdete óta a spanyol aranykor színházának terjesztésén és megismertetésén dolgozik, rendezésekkel és szemináriumokkal szerte a világon (Lengyelországban, Indiában, Mexikóban, Spanyolországban, Portugáliában és Elefántcsontparton is).

Az opera műfajának számos nevezetességét állította színpadra az egyetemes repertoárból (Monteverdi, Verdi, Puccini, Rossini, Paisiello, Massenet, Gounod, Sztravinszkij, Donizetti, Mendelssohn, Schumann stb.), és öt ősbemutatót világszerte, emellett különleges érzékenységet tanúsít a zarzuela és a spanyol repertoár iránt. Több mint harminc színházi zenét szerzett.

Madridban rendezett a Spanyol Királyi Színházban, a Zarzuela, az Español, az Albéniz és a María Guerrero Színházakban, Bilbaóban, Oviedóban, Mahónban különböző társulatoknál, a Pergolesi de Jesi, a Lausanne-i Operaházban, a García Barbón és az Auditorio de Vigo színházban, Gijónban, Coruñában, León város Auditoriumában és a galíciai fesztiválokon, Mozart de A Coruña, Almagro, Niebla, Scandicci, Perelada, Aranjuez, London Flamenco, Guanajuato Fesztivál, Velencei Biennále, St. George´s Hall és a Liverpool Hall Liverpoolban, a brémai Schauspielhaus-ban, az Opera Baltycka Gdanskban, Utrechtben, a Kursaal San Sebastíanban, Mallorcán a Teatro Principal-ban, Triesztben a Teatro Verdi-ben, a Herodes Ático Színházban, Mexikóvárosban a MUAC-ban, az Athéni Operában, a poznani Teater Wielkyben és a szentpétervári Alekszandrinszkij Színházban.

Tanított a Valladolidi Színművészeti Iskolában, az Accademia Della Belle Arti Santa Giuliában Bresciában (Olaszország) és a barcelonai Bande a Part Filmiskolában. 

Pályafutása során számos díjat nyert el, például a spanyol színházi rendezők szövetségének fiatal rendezőknek szóló José Luis Alonso-díját, valamint a Teatro Real de Madrid által szervezett első rendezés versenyen a legjobb fiatal rendezőnek járó díjat. Legutóbbi díja a 2020-as év legjobb rendezéséért járó díj, amelyet a Spanyol Színpadi Rendezők Szövetsége ítélt oda a "Reinar después de morir" című előadásáért

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére