Vissza az előadásokhoz

Abdulah Sidran

Emlékszel még Doli Belre?

Emlékszel még Doli Belre?

Kamerni Teatar 55, Szarajevó, Bosznia-Hercegovina

Rendező: Kokan Mladenović

Bosnyák nyelven, angol és magyar felirattal

2 óra 15 perc, szünet nélkül.

„Abdulah Sidran regénye egyfajta „Amarcord” a térségünkről. Egy tizenhét éves fiú két meghatározó jelenséggel találkozik a szünidő alatt: a szerelemmel és a kommunizmussal. A fiú olyan fiatalemberként hagyja maga mögött annak a nyárnak a zűrzavaros eseményeit, aki megtanulta, hogy mind a szerelem, mind a kommunizmus csak kiábrándító felszíne a két nagyszerű eszmének, árnyoldalak, melyek katasztrofális hatásait évtizedek múltán sem hever ki az ő generációja.  Negyven éve már, hogy az Emlékszel még Dolly Bell-re?, Emir Kusturica első mozifilmje elkészült. Az ország, ahol leforgatták, már nem létezik. A város, ahol a történet játszódik, már nem ugyanaz. Előadásunkban az egykori fiú, de most már élemedett korú Dino visszatér fiatal éveinek városába, saját „szebb múltja” után kutatva. Ez egy olyan kerettörténet, amely kapcsán egy Márquez-szintű történetet tudunk elmesélni. Minden visszatérés a gyermekkorba egy út a képzelet világába.  Az emlékezet tükrében a szereplők és az események elveszítik valódi alakjukat, de végső karakterük azt a benyomást erősíti, amelyet róluk alkottunk.”

Kokan Mladenović

 

Az előadás a balkáni- és részben a Közép-Európai térség fontosabb fesztiváljainak több díját is elnyerte, úgy, mint legjobb előadás, a legjobb rendezőnek, főszereplőnek vagy főszereplő nőnek járó díj.

Szereplők:
Emir Hadžihafizbegović, Gordana Boban, Mirsad Tuka, Tatjana Šojić, Davor Golubović, Elma Juković, Muhamed Hadžović, Admir Glamočak, Sabit Sejdinović, Amar Selimović, Saša Krmpotić, Sin Kurt    

Díszlet- és jelmeztervező: Adisa Vatreš Selimović
Zeneszerző: Irena Popović
Dramaturg: Vedran Fajković

GH
Gobbi Hilda Színpad
Kokan Mladenović

Kokan Mladenović

(1970, Niš, Szerbia)  Szülővárosában, Niš-ben, színművészeti középiskolájába járt, Mima Vuković-Kurić osztályába. 1995-ben a belgrádi Színházművészeti Egyetem Színház- és Rádiórendezői Szakán szerzett diplomázot, Miroslav Belović és Nikola Jevtić tanítványaként. Jelenleg a belgrádi színművészeti akadémia (FDA) docense. 

Volt a Dadov Színház művészeti vezetője, a Zombori Nemzeti Színház igazgatója, a belgrádi Nemzeti Színház rendezője és vezette a belgrádi Atelier 212 Színházat.

Rendezett Szerbiában, Boszniában, Szlovéniában, Montenegróban, Macedóniában, Horvátországban, valamint Magyarországon és Romániában.

Munkásságáért megkapta a Bojan Stupica-díjat, valamint számos más jelentős elismerést, többek között: ötször Sterija-díjat, Bora Mihajlović-díjat, az užicei Ardalion Fesztivál díját, a Pécsi Magyar Országos Színházi Találkozó rendezői nagydíját (POSZT), csakúgy, mint a volt Jugoszlávia térségében a legrangosabb fesztiválok díjait.

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország