Vissza az előadásokhoz

Conchi León

Emiliano Zapata asszonyai 12

Emiliano Zapata asszonyai

Mexikói Nemzeti Színház Társulata, Mexikóváros, Mexikó

Rendező: Conchi León

Spanyol nyelven, magyar és angol felirattal

1 óra 20 perc, szünet nélkül.

Az Emiliano Zapata asszonyai (Las mujeres de Emiliano) a képzeletnek egy olyan játéka, mely a mexikói forradalmár, Emiliano Zapata köré felsorakoztatott fiktív nőalakokra épül. Zapatáról kialakuló képünket a darab több nő elbeszélésén keresztül építi fel (vagy éppen rombolja le), akik mind kétségtelenül jól ismerték őt: a bába, aki a világra segítette, az édesanyja, a testvére és az egyik szeretője. Ők mindnyájan bensőséges képet festenek „a Dél Atillájáról”. Rajtuk kívül sok más, különböző rendű és rangú karakter lép színre, a caudillót (katonai diktátort, hadúrt) üldöző hatóságokon és a bajtársain keresztül egészen odáig, míg végül maga Emiliano Zapata személyesen is megjelenik. 

Színészek

Judith Inda *

Karla Camarillo *

Conchi León

 

*A Nemzeti Képzőművészeti és Irodalomtudományi Intézet Nemzeti Színházi Társulata állandó szereplőgárdájának tagjai.

 

Díszlettervező: Kay Pérez
Jelmeztervező: Adriana Pérez Solís
Koreográfus: Oswaldo Ferrer
Zeneszerző: Edwin Tovar
Drámaíró és rendező: Conchi León
Rendezőasszisztens, Koreográfia és Mozgás: Oswaldo Ferrer
Fénytervezés: Melisa Värish
Video: Kay Perez
Eredeti zene: Edwin Tovar
Producer: Karina Riverón
Turnémenedzser: Luis Rivera

Általános Producer: Raul Munguia

Rendező
KA
Kaszás Attila Terem
Conchi León

Conchi León

Conchi León (Mexikó, Mérida, Yucatán, 1973) drámaíró, színésznő, rendező és tanár. Elismerést azokkal a műveivel szerzett, melyek a család, a hagyomány témáját, a nők életét és a maja kultúrát állítják előtérbe. Kiemelkedő alkotásai a Mestiza Power (Mesztic erő), Cachorro de León (Oroszlánkölyök), La tía Mariela (Mariela néni), Del manantial al corazón (Tavaszból a szívbe). Darabjait színre vitték az Egyesült Államokban, Spanyolországban, Peruban és Argentínában is. 2012-ben a FONCA (Mexikói Nemzeti Kulturális és Művészeti Alap) The Lark Play Development Center drámaíró programjának ösztöndíjasa volt New Yorkban. A mexikói National Art Creators System tagja, a Sa´as Tún Theater Company alapítója. Színházi kritikákat tett közzé a Milenio Yucatan újság rovatvezetőként, illetve olyan jelentős színháztudományi folyóiratokban  publikált, mint a Centro Dramático Nacional Spanyolországban és a Paso de Gató Mexikóban.

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország