Vissza az előadásokhoz

Stanislaw Ignacy Witkiewicz drámája alapján

Egy kétfejű borjú metafizikája 16

Egy kétfejű borjú metafizikája

Witkiewitz Színház, Zakopane, Lengyelország

Rendező: Andrzej Stanisław Dziuk

Lengyel nyelven, angol és magyar felirattal

1 óra 45 perc, szünet nélkül.

Az előadás, amely Witkiewicz 1921-ben írt drámáján alapszik – és amit hét évvel az egzotikus országokban, Bronislaw Malinowski etnográfussal közösen tett expedíciója után írt – egyetemes problémákat feszeget. Adott egy fiatalember, aki megpróbálja feltérképezni gyökereit és bonyolult családi viszonyait, ezáltal önmagát is meghatározni egy szellemileg és társadalmilag lekorlátozott világban. Ez a személyiségfejlődésről, a kulturális-, családi- és társadalmi azonosságról szóló kortárs értekezés az összefüggéseket vizsgálja egy mai fiatal önmegvalósítása és a kulturális kényszer, vagy a társadalmi viselkedésnormák között.

A szövegkönyvben Andrzej Górski professzor "A halott anyagról" és "Murphy törvényei " című műveiből használtak fel részleteket.

Az előadásban részletek hangzanak el a következő zenékből: This Will Destroy You zenekar azonos című lemeze (A Three - Legged Workhorse, Villa Del Refugio, Threads, Leather Wings, The Mighty Rio Grande, They Move on Tracks of Never - Ending Light című dalok), Ensemble Tragicomedia Passacali della vita, Zakkir Hussain Sandstorm

Szereplők:
Anya: Dorota Ficoń
Mirabella: Emilia Nagórka
DJ Bab: Adrianna Jerzmanowska
Anya II: Joanna Banasik
Id. Karmazyniello: Krzysztof Łakomik
Cerberus: Katarzyna Pietrzyk
Jack Rivers: Krzysztof Wnuk
Parvis: Marek Wrona
Mikulini: Andrzej Bienias
Ifj. Karmazyniello: Piotr Łakomik
Aparura király: Dominik Piejko/Agnieszka Michalik
A karakter: Kamil Joński 

Színpadi adaptáció: Andrzej St. Dziuk
Díszlet- és jelmeztervező: Rafał Zawistowski
A díszlettervező asszisztense: Jolanta Solska
Zenei összeállítás: Andrzej St. Dziuk, Natalia Sosna
Koreográfus: Anita Podkowa

GH
Gobbi Hilda Színpad
Andrzej Stanisław Dziuk

Andrzej Stanisław Dziuk

(Sosnowiec, 1954. november 14.)

1984-ben kitüntetéssel végezte el Krakkóban a Ludwik Solski Állami Színházi Iskola rendező szakát. Pályája kezdetén a krakkói Stary Színházban szerzett rendezői gyakorlatot. Előadásainak szövegírójaként, főként irodalmi műveket adaptál színpadra, amelyek gyakran több dalból álló összeállítások. Művészi víziója a díszletekben és jelmezekben is tükröződik, amelyeket legtöbbször ő maga tervez. Witkiewicz drámáiból, valamint klasszikus és kortárs művekből egyaránt merít ihletet. Rendezett már a szabadban, gyakran nem színházi igényekre szabott tereket is használva. A zakopanei Witkacy Színház megálmodójaként és alapítójaként több, mint húsz éve következetesen „semleges” előadásokat hoz létre, amelyek nagy hatással vannak a ma emberére, még úgy is, hogy tartózkodik az aktualizálástól. Olyan előadásokat, amelyek párbeszédet kezdeményeznek a közönséggel, így minden néző egyéniségének megfelelően fedezhet fel valami sajátosságot benne.

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére