KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓK

A MITEM-előadásokat követően találkozhatnak a produkciók alkotóival, mely által mélyebb bepillantást nyerhetnek egy-egy előadás születésébe, és egyúttal lehetőség adódik, hogy megoszthassuk egymással és az alkotókkal a gondolatainkat, élményeinket, valamint föltegyük a látottakkal kapcsolatos kérdéseinket.

 

Biztosítsa helyét a 2024-es MITEM előadásaira - vásároljon MITEM bérletet! 

Vissza az előadásokhoz

Molière

DON JUAN

DON JUAN

Ivan Vazov Nemzeti Színház, Bulgária

Rendező: Alexander Morfov

MITEM

2 óra 40 perc, 1 szünettel.

Sötét jelenettel kezdődik Morfov színpadi látomása, és ez a tónus jellemezi az egész produkciót, amely különleges látványvilága és a színészi játék magasiskolája miatt aratott közönségsikert és szakmai elismerést. A kortárs bolgár színház egyik fenegyerekeként számon tartott rendező, Morfov hűséges maradt a francia szerző szövegéhez, de a tragikus motívumokat groteszk, commedia dell’arte epizódokkal váltja fel. Értelmezésében az előadás arról a sorsdöntő választásról szól, amely Don Juant életének utolsó szakaszában éri. A szoknyavadász és erkölcstelen hős többször is döntés előtt áll: hogyan folytathatja az életét, képes-e megváltozni vagy megváltoztatni a környezetéhez fűződő viszonyait, mielőtt átlépné a „nagy határt”…?


Morfov’s stage vision begins with a dark scene, and this tone is characteristic of the whole performance, which was a great success and earned professional acknowledgement due to its captivating visual effects and excellent acting. Morfov, a director regarded as one of contemporary Bulgarian theatre’s enfants terribles, stayed true to the text of the French author, but alternates the tragic motifs with episodes of commedia dell’arte. In his interpretation, the performance deals with the crucial decision Don Juan has to face during the last phase of his life. The Lothario and immoral hero finds himself at a crossroads several times: how should he continue, will he be able to change or relate differently to his surroundings before stepping across the “grand frontier”…?


Rendező
NSZ
Nagyszínpad
Alexander Morfov

Alexander Morfov

A bulgáriai Jambolban született 1960-ban. 1990-ben végzett színház- és bábrendezőként Szófiában. 1994 és 2000 között a szófiai Ivan Vazov Bolgár Nemzeti Színház főrendezőjeként sikerült megfiatalítania a teátrum közönségét. Rendszeresen dolgozik Oroszországban, számos rendezése kapott jelölést és díjat az orosz nemzeti színházi seregszemlén, az Arany Maszk Fesztiválon. 2003 és 2006 között a szentpétervári Vera Komisszarzsevszkaja Állami Színház főrendezője volt. 2006-ban újra a bolgár Nemzeti Színház főrendezője lett, majd 2015-ben rövid ideig az igazgatójává is kinevezték, jelenleg azonban ismét a teátrum főrendezője. Előadásai szerepeltek Bécs, Casablanca, Kijev, Torun, Belgrád, Wroclaw, Hamburg és Budapest nemzetközi színházi fesztiváljain. Az utóbbi években Franciaországban, Svédországban, Izraelben, Romániában, Litvániában és Macedóniában dolgozott. Rendezett és írt filmeket, filmszínészként is ismert. 
Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország