Vissza az előadásokhoz

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij

BŰN ÉS BŰNHŐDÉS 14

BŰN ÉS BŰNHŐDÉS

Alekszandrinszkij Színház, Szentpétervár, Oroszország

Rendező: Vidnyánszky Attila

Orosz nyelven magyar szinkrontolmácsolással

5 óra 30 perc, 1 szünettel.

Oroszország egyik legjelentősebb és legnagyobb hagyománnyal rendelkező színházának, a szentpétervári Alekszandrinszkij Színháznak monumentális, sodró erejű előadása Dosztojevszkij kultikus regénye alapján. A lét alapkérdéseit feszegető, több szálon futó és polifonikus hangzású színpadi mű a kiváló orosz író regényének kortárs értelmezését adja, amelynek középpontjában a hit elvesztése és az emberi lélek megváltásának lehetősége áll. Vidnyánszky Attila, a rendező szerint az előadás "Az európai civilizáció alapproblémáira kérdez rá, elsősorban a lelkiismeret szabadsága és a hit vonatkozásában. A világ egy jelentős része ateistává, vált, de ettől mégsem lett boldogabb. Dosztojevszkij zseniális és profetikus regénye talán aktuálisabb, mint valaha”.

A nagy múltú orosz színház vezető színészeit felvonultató társulat segítségével olyan kortárs misztériumjáték született, melyben a zene, a látvány és a szöveg expresszív egységet alkotva képviseli az eredeti mű teljességét, sokszínűségét, ugyanakkor azonban újragondolja számos kulcsfigura szerepét. A produkció a 10. Alekszandrinszkij Nemzetközi Fesztivál nyitóelőadása volt és az oroszországi színházi élet 2016/2017-es évadának egyik kiemelkedő alkotása.

Szereplők:

Rogyion Raszkolnyikov: Alekszandr Polamisev
Pulherija Alekszandrovna, Raszkolnyikov anyja: Marija Kuznyecova, Oroszország érdemes művésze
Dunya, Raszkolnyikov húga: Vaszilisza Alekszejeva
Porfirij Petrovics, nyomozó: Vitalij Kovalenko, Oroszország érdemes művésze
Szvidrigajlov: Dmitrij Liszenkov
Szonya Marmeladova: Anna Blinova
Szemjon Marmeladov, Szonya apja: Szergej Parsin, Oroszország népművésze, Állami-díjas
Katyerina Ivanovna, Marmeladov felesége: Viktorija Vorobjova
Razumihin, Raszkolnyikov barátja: Viktor Suraljov
Luzsin: Valentyin Zaharov
Lebezjatnyikov: Ivan Jefremov
Aljona Ivanovna, uzsorásasszony: Jelena Nemzer, Oroszország érdemes művésze
Lizaveta, az uzsorásasszony húga: Jelena Zimina, Oroszország érdemes művésze
Amalia Ljudvigovna: Julija Szokolova
Mikolka: Nyikolaj Belin
Kátya: Margarita Abroszkina


Díszlet- és jelmeztervező: Marija Tregubova, Alekszej Tregubov

NSZ
Nagyszínpad
Vidnyánszky Attila

Vidnyánszky Attila

Magyar színház- és operarendező, tanár.

1964-ben született az ukrajnai Beregszászon. 

Magyar szakon végezett az Ungvári Állami Egyetemen (1985). Két évig irodalmat és történelmet tanított. 1992-ben a kijevi Állami Karpenko-Karij Színház- és Filmművészeti Főiskolán színházi rendezői diplomát szerzett.

1993-ban megalapította saját társulatát, a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházat, amelynek máig főrendezője. 

2004-ben a Magyar Állami Operaház főrendezőjévé nevezték ki. 2006 és 2013 között a debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatója volt. 

2013 óta a Nemzeti Színház főigazgatója. 2014-ben megalapította a Nemzeti Színház MITEM fesztiválját (Madách International Theatre Meeting).

2023-tól a Színház Olimpia Nemzetközi Bizottságának tagja, a 2023-as budapesti Színházi Olimpia művészeti vezetője.

Rendezett a kijevi Nemzeti Akadémiai Színházban (Leszja Ukrajinka Színház), az Alekszandrinszkij Színházban (Szentpétervár) és a Magyar Állami Operaházban is.

Előadásaival bejárta Európát Stockholmtól Moszkván át Tbilisziig, Strasbourgtól Nancyn át Kijevig. 

Számos kitüntetés birtokosa, többek között Ukrajna Érdemes Művésze (2002), Mejerhold-díj (2009, Moszkva), Kossuth-díj (2011).

Filmjei: Liberté 56, Szarvassá változott fiú.

Színészmesterséget oktatott a kijevi Állami Karpenko-Karij Színház- és Filmművészeti Főiskolán és a Kaposvári Egyetemen. 2020 óta rendezőosztályt vezet a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

2005 óta tagja a Magyar Művészeti Akadémiának. 2008-ban részt vett a Magyar Teátrumi Társaság megalapításában, a szervezetnek azóta elnöke. 2010 és 2013 között az EMMI minisztere mellett működő Színházművészeti Bizottság elnökeként is tevékenykedett. 2020-tól a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke.

2023. szeptember 18-án, a Sota Rusztaveli Grúz Állami Színház- és Színművészeti Egyetem díszdoktorává avatták.

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország