Vissza az előadásokhoz

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij

BŰN ÉS BŰNHŐDÉS 14

BŰN ÉS BŰNHŐDÉS

Alekszandrinszkij Színház, Szentpétervár, Oroszország

Rendező: Vidnyánszky Attila

Orosz nyelven magyar szinkrontolmácsolással

5 óra 30 perc, 1 szünettel.

Oroszország egyik legjelentősebb és legnagyobb hagyománnyal rendelkező színházának, a szentpétervári Alekszandrinszkij Színháznak monumentális, sodró erejű előadása Dosztojevszkij kultikus regénye alapján. A lét alapkérdéseit feszegető, több szálon futó és polifonikus hangzású színpadi mű a kiváló orosz író regényének kortárs értelmezését adja, amelynek középpontjában a hit elvesztése és az emberi lélek megváltásának lehetősége áll. Vidnyánszky Attila, a rendező szerint az előadás "Az európai civilizáció alapproblémáira kérdez rá, elsősorban a lelkiismeret szabadsága és a hit vonatkozásában. A világ egy jelentős része ateistává, vált, de ettől mégsem lett boldogabb. Dosztojevszkij zseniális és profetikus regénye talán aktuálisabb, mint valaha”.

A nagy múltú orosz színház vezető színészeit felvonultató társulat segítségével olyan kortárs misztériumjáték született, melyben a zene, a látvány és a szöveg expresszív egységet alkotva képviseli az eredeti mű teljességét, sokszínűségét, ugyanakkor azonban újragondolja számos kulcsfigura szerepét. A produkció a 10. Alekszandrinszkij Nemzetközi Fesztivál nyitóelőadása volt és az oroszországi színházi élet 2016/2017-es évadának egyik kiemelkedő alkotása.

Szereplők:

Rogyion Raszkolnyikov: Alekszandr Polamisev
Pulherija Alekszandrovna, Raszkolnyikov anyja: Marija Kuznyecova, Oroszország érdemes művésze
Dunya, Raszkolnyikov húga: Vaszilisza Alekszejeva
Porfirij Petrovics, nyomozó: Vitalij Kovalenko, Oroszország érdemes művésze
Szvidrigajlov: Dmitrij Liszenkov
Szonya Marmeladova: Anna Blinova
Szemjon Marmeladov, Szonya apja: Szergej Parsin, Oroszország népművésze, Állami-díjas
Katyerina Ivanovna, Marmeladov felesége: Viktorija Vorobjova
Razumihin, Raszkolnyikov barátja: Viktor Suraljov
Luzsin: Valentyin Zaharov
Lebezjatnyikov: Ivan Jefremov
Aljona Ivanovna, uzsorásasszony: Jelena Nemzer, Oroszország érdemes művésze
Lizaveta, az uzsorásasszony húga: Jelena Zimina, Oroszország érdemes művésze
Amalia Ljudvigovna: Julija Szokolova
Mikolka: Nyikolaj Belin
Kátya: Margarita Abroszkina


Díszlet- és jelmeztervező: Marija Tregubova, Alekszej Tregubov

NSZ
Nagyszínpad
Vidnyánszky Attila

Vidnyánszky Attila

1964-ben született az ukrajnai Beregszászon. Első diplomáját bölcsészként szerezte 1985-ben az Ungvári Állami Egyetemen majd két évig irodalmat és történelmet tanított. 1992-ben a kijevi Film-és Színművészeti Főiskolán szerezte második diplomáját. A beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház alapító művészeti vezetője volt. Saját színházán kívül dolgozott még a kijevi Nemzeti Akadémiai Színházban (Leszja Ukrajinka Színház), Szlovákiában és a volt Jugoszlávia színházaiban, valamint 1999 óta Magyarországon is tevékenykedik. 2004-ben a Magyar Állami Operaház főrendezőjévé nevezték ki. Két évvel később a debreceni Csokonai Nemzeti Színház művészeti vezetője, majd igazgatója lett. Számos szakmai díjat nyert, köztük a Mejerhold-díjat a Három nővér rendezésért. 2013-tól a Nemzeti Színház főigazgatója.

Több mint 80 előadást rendezett 20 színházban, többek között a Kijevi Orosz Nemzeti Színházban (Leszja Ukrainka Színház), a budapesti Nemzeti Színházban, a Pesti Magyar Színházban, az Új Színházban, a Magyar Állami Operaházban, illetve a debreceni Csokonai Színházban, valamint Szlovákiában, Szerbiában, Horvátországban. Előadásai jelentős európai fesztiválokon szerepeltek és nyertek díjakat.
1990 és 1997 között színészmesterséget oktatott a kijevi Állami Karpenko-Karij Színház- és Filmművészeti Egyetem. 2011-től a Kaposvári Egyetem címzetes egyetemi tanára, 2012-2013 között a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének igazgatója. 2013-tól 2020-ig az egyetem művészeti rektorhelyettese, 2016-tól egyetemi tanár. 2020-tól a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke.
Szakmai és társadalmi megbízatások:
2005 óta tagja a Magyar Művészeti Akadémiának. 2008-ban részt vett a Magyar Teátrumi Társaság megalapításában, a szervezetnek azóta elnöke. 2010 és 2013 között az EMMI minisztere mellett működő Színházművészeti Bizottság elnökeként is tevékenykedett.
Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére