Vissza az előadásokhoz

Tata Tavdisvili & Tato Geliasvili

AZ EMBER TRAGÉDIÁJA

Madách Imre: AZ EMBER TRAGÉDIÁJA

AZ EMBER TRAGÉDIÁJA

Sota Rusztaveli Színház és Filmművészeti Állami Egyetem, HOI Társulat, Tbiliszi, Grúzia

Rendező: Tato Geliashvili
, Tata Tavdishvili

1 óra 30 perc, szünet nélkül.

A grúziai Sota Rusztaveli Színházi és Filmművészeti Állami Egyetem alkotócsoportja immár másodszor érkezik Budapestre Madách remekművének feldolgozásával - Az ember tragédiája Űr színét a Magyaroszágon rendezett Nemzetközi Színházi Olimpia keretén belül, a Madách Projekt 2023 részeként mutatták be. A projekt tapasztalataiból inspirálódva az intézmény úgy döntött, hogy a következő szemeszterben a teljes művet színre viszi, ezúttal egy egész estés fizikai színházi produkció formájában.

„Az ember tragédiája /Az ember bukása...” című előadás az élet lényegét kutatja, a szereplők, minden akadály ellenére cselekedeteik által az élet, a remény és a küzdelem fő céljait próbálják megérteni. Ennek része a kísértés is, mint az ember önmegismerésének egyik módja. A mozgás eszközeinek segítségével elbeszélt cselekmény az örökös küzdelem motivációi és az emberi ösztönök közötti „nagy utazást“ mutatja be. A szereplők minden nehézség ellenére megpróbálják a küzdelem és a remény lényegét megérteni, miközben az emberi mélységek utópisztikus rétegeibe merülnek le, a konkrét helyzeteket általánossá nagyítják, a felvetett kérdések segítségével pedig a nézők együttérzését váltják ki. A képzelet segítségével születő absztrakció az emberi élet fő irányvonalait rajzolja ki egy utalásokból álló hálót alkotva, a maga módján keresve a lét rejtélyeinek megfejtését.

 

Fizikai színházi előadás (szöveg nélkül)

Szereplők:

 

Mari Engureli, Nino Nozadze, Mariam Avaliani, Liza Nikvasvili, Mariam Kipiani, Mikhel Zakvaidze, Anuki Bubuteisvili, Nino Khoszitasvili, Soti Kiria, Demetre Csokheli, Ani Talakvadze, Kote Liparteliani, Tudebi Godwin, Nikolozi Gogidze

 

Rendező, koreográfus, díszlet- és jelmeztervező:: Tata Tavdisvili és Tato Geliasvili

Zeneszerző: Mikhel Zakvaidze

Műszaki asszisztens: Nana Bibilasvili

Fizikai színházi előadás (szöveg nélkül)

GH
Gobbi Hilda Színpad
Tato Geliashvili


Tato Geliashvili


Rendező, jelmez- és díszlettervező, koreográfus, színész. A marneuli Művelődési Központ művészeti vezetője. Különböző rendezőkkel dolgozik díszlet- és jelmeztervezőként, koreográfusként, valamint előadásokat visz színre Georgiában és más országokban. Tata és Tato több, mint 8 éve művészeti partnerek, előadásaikat közösen alotják. 

Tata Tavdishvili

Tata Tavdishvili

Rendező, egyetemi tanár, színésznő. Színészmesterséget és színpadi mozgást tanít a grúz Állami Sota Rusztaveli Színház és Filmművészeti Egyetemen, emellett világszerte műhelyfoglalkozásokat tart különböző színművészeti egyetemeken, többek között: Rose Bruford College (London, Egyesült Királyság), Színművészeti Stúdió (Tel Aviv, Izrael, alapító: Yoram Lowenstein), Nemzeti Táncművészeti Akadémia (Róma, Olaszország), Központi Dráma Akadémia (Peking, Kína). Az érzelmi nyitottságot leghitelesebben, legszabadabban kifejező testet és az improvizatív mozgást kutatja.

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország