Vissza az előadásokhoz

Pedro Calderón de la Barca

Az élet álom 14

Az élet álom

Cheek by Jowl, London, Anglia

Rendező: Declan Donnellan

Spanyol nyelven, magyar és angol felirattal

1 óra 45 perc, szünet nélkül.

Egy láncra vert herceg a hegyekben. Egy bosszúszomjas, férfiruhába bújt lány. Forradalom, szerelem, gyilkosság – de Az élet álomban sosem lehetünk benne biztosak, hogy mindez valóság-e vagy álom csupán. A Cheek by Jowl társulat első spanyol nyelvű produkciója Calderón lenyűgöző drámáját állítja színpadra a spanyol aranykorból. A Declan Donnellan által rendezett és Nick Ormerod látványtervező által szcenírozott darabot spanyol színészekből álló társulata adja elő. A produkció létrehozását éveken át tartó felkészülés előzte meg, amelynek része volt a Cheek by Jowl társulat munkásságának a megismertetése Spanyolországban, valamint a spanyol professzonális és amatőr előadóművészekkel való kapcsolat és együttműködés kialakítása. Az élet egy álom a második aranykori darabja a társulatnak Lope de Vega Fuenteovejuna (A hős falu) színrevitele óta, amelyet 1989-ben a londoni Királyi Nemzeti Színházban Donnellan és Ormerod közös angol nyelvű feldolgozásában mutattak be.

 

 

Színészek
Ernesto Arias
Prince Ezeanyim
David Luque
Rebeca Matellán
Manuel Moya
Alfredo Noval
Goizalde Núñez
Antonio Prieto
Irene Serrano


Díszlet- és jelmeztervező: Nick Ormerod
Koreográfus: Amaya Galeote
Dramaturg: Pedro Víllora
zeneszerző: Fernando Epelde

Rendezőasszisztens: Josete Corral
Fénytervező: Ganecha Gil
A díszlettervező asszisztense: Alessio Meloni
A jelmeztervező asszisztense: Elena Colmenar
Hangtechnikus: Gastón Horischnik
Fénytechnikus: Javier Hernandez

Rendező
NSZ
Nagyszínpad
Declan Donnellan

Declan Donnellan

Declan Donnellan a Cheek by Jowl társulat művészeti vezetője, társigazgatója. A társulatot 1981-ben alapította Nick Ormeroddal közösen, majd több mint 40 produkciót hoztak létre, hat földrész összesen több mint 400 városában tartva előadásokat.
A Cheek by Jowl előadásain kívül az alábbi produkciók fűződnek még a nevéhez: Fuenteovejuna (A hős falu), Sweeney Todd, The Mandate (A mandátum), az Angels in America (Angyalok Amerikában) mindkét része (Királyi Nemzeti Színház, London); a Le Cid (Cid, Avignoni Fesztivál); The Winter’s Tale (Téli mese,  Malij Drámaszínház, Szentpétervár); Shakespeare in Love (Szerelmes Shakespeare, West End, New York). Opera: Falstaff (Salzburg Festival). Balett: Romeo and Juliet (Rómeó és Júlia); Hamlet (Bolsoj, Moszkva). Valamint filmek, többek között a Bel Ami (A szépfiú).
Életművéért a rendező számos elismerésben részesült: megkapta a Sztanyiszlavszkij-díjat, az Arany Maszk-, a velencei Arany Oroszlán-, valamint a Nagy Károly-díjat. Színész és célpont című könyvét először orosz nyelven adták ki 2000-ben, majd tizenöt nyelvre fordították le.

Fotó: Johan Persson

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország