Vissza az előadásokhoz

ANNE FRANK NAPLÓJA

ANNE FRANK NAPLÓJA

Kassai Nemzeti Színház, Balett Társulat, Kassa, Szlovákia

Rendező: Ondrej Šoth

Szlovák nyelven magyar és angol felirattal

1 óra 25 perc, szünet nélkül.

Egy zsidó család igaz története, amely a második világháború alatt Amszterdamban bujkált, majd röviddel a háború vége előtt a náci népirtás áldozatává vált. Anne Frank naplójában örökítette meg a bujkálás alatti életet.

Annelies Marie Frank a második világháborúban tizenhárom éves korától, két évig rejtőzködött családjával egy amszterdami lakóház hátsó traktusában. Nem sokkal a háború vége előtt azonban a náci rezsim áldozata lett. Anne 1942. június 12-től 1944. augusztus 1-ig rögzítette az eseményeket, mindent feljegyzett, ami körülötte történt, bujkálásának minden napját megörökítette. Amikor 1944 márciusában értesült a Radio Oranje felhívásáról, hogy feljegyzéseket várnak történeti gyűjteményükbe, elkezdte könyvbe foglalni jegyzeteit. Az eredeti jegyzetek jelentős részét sikerült is átírnia. A záró bejegyzés után néhány nappal azonban a katonák rájuk találtak, Annét és családját koncentrációs táborba hurcolták. Egyedül Anne apja, Otto Frank élte túl a háborút. A feljegyzéseket sikerült megőrizni, így a későbbiekben ő gondoskodott a kiadásukról.

Szereposztás 

Anne Frank – Vlada Shevchenko 
Otto Frank, Anne édesapja – Marek Šarišský

Kitty, Anne képzeletbeli barátja – Klaudia Skopintsev
Margot Frank, Anne nővére – Kristína Zemanová
Edit Frank, Anne édesanyja – Eva Sklyarová
Peter Van Daan – Šimon Stariňák
Van Daan asszony – Silvia Borsetti
Van Daan úr– Sergii Iegorov
Dussel doktor– Igor Pashko
Miep Gies – Františka Vargová
Viktor Kugler – Dalibor Fabian
Johannes Kleiman – Marcell Medvecz
Lengyel fiú – Gennaro Sorbino 

Nácik:
D. Fabian, M. Medvecz, A. Skopintsev, K. Lubko, M. Bányai, M. Covone, V. Mikulišin, D. Covone, P. Rolik, L. Nastišin

Spicli/Náci - T. Lubska

Gyerekek: Sh. Yamada, I. Ivaniv, A. Improta, Y. Nikitina, A. Kravttsova, K. Lubko,  V. Mikulishin, D. Covone, E. Szelepcsényi

 

Fények: V. Vaňková, A.M.G. Myhrvold, K. Hirozane
Ajtók: S. Arriaga Head, S. Masáriková, E. Smith, K. Deinega 
Rendező: Ondrej Šoth 
Díszlettervező: Jaroslav a Miroslav Daubravovci
Jelmeztervező: Ľudmila Várossová
Koreográfus: Ondrej Šoth
Zenedramaturgia: Ondrej Šoth
Dramaturg: Ondrej Šoth, Zuzana Mistriková 
Film: Vasyl Sevastyanov 

Rendező
SZN
Színpadi nézőtér (Nagyszínpad)
Ondrej Šoth

Ondrej Šoth

Ondrej Šoth koreográfus, rendező, díszlettervező, a Kassai Állami Színház igazgatója. 1975 és 1979 között klasszikus táncot tanult a Kassai Konzervatóriumban, majd a Pozsonyi Képzőművészeti Gimnáziumban szerzett művészeti mesterdiplomát koreográfusként 1983-ban. Prágában a Kamara Balett, később a Nemzeti Színház koreográfusa lett. 1989-ben tér vissza Szlovákiába, ahol a Szlovák Nemzeti Színház és a Népi Művészeti Együttes előadásait koreografálta. 

1990 és 1995 között tanár volt a Pozsonyi Képzőművészeti Gimnáziumban, a prágai Művészeti Akadémián és a konzervatóriumban, de tanított Krakkóban, Belgiumban, Párizsban, Kínában, Indiában és Japánban is. 1994-től 1998-ig a cseh Ústí nad Labem városi színházának balett-tagozatát vezette. A 90-es évek második felében táncprojekteken dolgozott Münchenben, Salzburgban, Hamburgban, Torontóban és Lisszabonban. 2000 és 2010, majd 2012 és 2020 között a Kassai Állami Színház balettigazgatója volt, közben két évig vezette a Szlovák Nemzeti Színházat. 2020 óta a Kassai Állami színház ügyvezetője.

Több tucat koreográfiát tudhat magáénak, a klasszikus balettől az operákon át a kortárs táncszínházig. Számos ismert színházi rendezővel dolgozott együtt, például Ľubomír Vajdičekkel, Roman Polákkal, Jozef Bednárikkal és Marián Chudovskýval. Közreműködött Juraj Jakubiská és Peter Weigl filmjeiben, de dolgozott Hollywoodban is.

Gazdag munkásságáért számos díjat nyert Szlovákiában és külföldön. Megkapta többek között a World Ballet Stars Award díjat, kétszer a DOSKY színházi díjat és a Crystal Wing díjat.

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére

Baskír Köztársaság, Belgium, Bulgária, Georgia, Görögország, Izrael, Luxemburg, Olaszország, Spanyolország, Szlovákia, Törökország