Vissza az előadásokhoz

Az ISTA – Nemzetközi Színházantropológiai Iskola bemutatja a Theatrum Mundi társulattal

Anasztászisz (Feltámadás)

című világszínházi előadást Eugenio Barba rendezésében

Anasztászisz (Feltámadás)

Az ISTA – Nemzetközi Színházantropológiai Iskola a Theatrum Mundi társulattal

Rendező: Eugenio Barba

Az Anasztaszisz az élet különböző fázisait és valóságait ábrázolja a születéstől a halálig, majd ismét az újjászületést a természet, az állatok és az emberek világában. 
Az Anasztaszisz az Élet erejéhez szóló himnusz, egyúttal tisztelgés az előadóművészet előtt, feltárva a stílusok és kifejezési formák pompáját.

Különböző országokból és hagyományokból érkező előadók játsszák: a japán nó, a kínai nankuan opera, a balinéz topeng, az indiai bául tánc és dalok, valamint a kathakali, a brazil bumba meu boi, a flamenco és egyes nyugati kortárs stílusok képviselői.
Sokféleképpen létrejöhet egy előadás, amelynek művészei különböző hagyományokat képviselnek. Az egyik módja, hogy a művészek eltávolodnak saját hagyományuk formáitól, és a többiekkel együtt egy közös stílust találnak. Vagy akár felvehetik egy idegen hagyomány stílusát is, hogy új lendületet adjanak az általuk bemutatott műnek. Találkozhatunk ókori görög drámákkal a nóból építkező japán színészek tolmácsolásában, vagy franciául előadott Shakespeare-szövegekkel, miközben a színészek a kabuki színpadi formavilágából merítenek ihletet.

A Theatrum Mundi társulattal Eugenio Barba egy másik elvet követ: minden művész hűen megőrzi az általa képviselt stílusra jellemző sajátosságokat, és ezeket integrálja a történet különböző jeleneteinek kontextusába.

Színpadon:

Keiin Yoshimura és So Sugiura (Japán)
Parvathy Baul (India) 
I Wayan Bawa (Bali)  
Yalan Lin (Tajvan)
Alício Amaral, Juliana Pardo (Cia. Mundu Rodá, Brazília)
Alessandro Rigoletti, Caterina Scotti (Teatro tascabile di Bergamo, Olaszország) 
Julia Varley (Odin Teatret, Dánia)
Ana Woolf (Argentina) 
István Berecz (Magyarország)
Annada Prasanna Pattanaik (zenész, India)
Lorenzo Gleijeses és Manolo Muoio (színészek, Olaszország),

továbbá a 17. ISTA/NG valamennyi (nemzetközi) résztvevője.

 

Zene, hang- és fényterv: Mirto Baliani (zeneszerző, Olaszország)
Digitális látvány- és fényterv: Stefano di Buduo (digitális látványtervező, Németország) 

Rendezőasszisztensek: Rina Skeel, Julia Varley, Ana Woolf
Asszisztensek: Francesca Romana Rietti, Leonardo Mancini, Jakob Nielsen, Antonia Cezara Cioaza, Gregorio Amicuzzi, Viviana Bovino
Dramaturg: Eugenio Barba
Videó: Claudio Coloberti
Fotó: Francesco Galli 
Design: Rina Skeel

Rendező
NSZ
Nagyszínpad
2023. május 20., 19:00
Eugenio Barba

Eugenio Barba

Eugenio Barba 1936-ban született Olaszországban, és Gallipoliban nőtt fel. 1954-ben Norvégiába emigrált, ahol hegesztőként és tengerészként dolgozott. Közben francia és norvég irodalomból és vallástörténetből szerzett diplomat az Oslói Egyetemen. 1961-ben Lengyerországban rendezést tanult a Varsói Állami Színiiskolában, majd egy év elteltével Jerzy Grotowski-hoz csatlakozott, aki akkoriban a Tizenhárom soros Színház igazgatója volt Opole-ben. Barba három évett töltött Grotowski melett. 1963-ban Indiába utazott, hogy a Kathakali-t, egy, a nyugati világ számára addig még ismeretlen színházi formát, kitanulja. 1964-ben hozta létre az Odin Színházat, ahol az elmúlt ötven évben 76 produkciót rendezett, a kultúrák sokszínűségét hirdető Theatrum Mundi Társulattal kiegészülve. 1974 óta Eugenio Barba és az Odin Színház kifejlesztettek egy olyan egyedi módszert, amely képes különböző társadalmi rétegek és kultúrák, közösségek és intézmények között hidat teremteni egyetlen színházi előadáson keresztül. Eugenio Barbát egyre szorosabb szálak fűzik a budapesti Nemzeti Színházhoz, a MITEM-en 2015-ben zajos sikert aratott The Chronic Life című előadása után 2016 őszén a legújabb darabját The Tree címmel Budapesten mutatta be. 

Vissza az előadásokhoz Oldal tetejére